Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα ταξίδια στην εποχή του κορωνοϊού - Γιατί ναυάγησε το σχέδιο για «διαβατήρια ανοσίας»

tags :
Τα ταξίδια στην εποχή του κορωνοϊού - Γιατί ναυάγησε το σχέδιο για «διαβατήρια ανοσίας»
Τα διαβατήρια ανοσίας αρχικά αντιμετωπίστηκαν ως ένα καλό σχέδιο, ωστόσο πλέον οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κρύβουν κινδύνους
Σε ναυάγιο κατέληξε το σχέδιο για «διαβατήρια ανοσίας», τα οποία υποτίθεται θα αποτελούσαν το «χρυσό εισιτήριο» για τους ταξιδιώτες, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, Oι κυβερνήσεις εξακολουθούν να διερευνούν εάν τα πιστοποιητικά, τα βραχιολάκια ή οι εφαρμογές για κινητά θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε όσους έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19 να εργάζονται και να ταξιδεύουν.
Όμως, η ιδέα ότι οι κάτοχοι διαβατηρίων ανοσίας θα μπορούσαν να ταξιδέψουν χωρίς μάσκα σε αεροπλάνα καινα περιηγούνται σε μουσεία και πάρκα αναψυχής, ναυάγησε γρήγορα.
Τα διαβατήρια ανοσίας αρχικά αντιμετωπίστηκαν ως ένα καλό σχέδιο, ωστόσο πλέον οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κρύβουν κινδύνους.

Εντυπωσιακά ανακριβή τα τεστ αντισωμάτων

Πολλά λάθη έγιναν όταν η αεροπορική εταιρεία Emirates άρχισε να δοκιμάζει τεστ αντισωμάτων σε μικρό αριθμό επιβατών τον Μάρτιο.
Αλλά όταν τα ποσοστά ακρίβειας βρέθηκαν να είναι περίπου 30%, η Υγειονομική Αρχήτου Ντουμπάι, η οποία είχε διοργανώσει τις δοκιμές, τις απαγόρευσε εντελώς.
Πιστεύετε ότι το 30% είναι χαμηλό;
Γίνεται ακόμη χειρότερο.
Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 50 επιστήμονες, διαπίστωσε ότι από τα 14 τεστ αντισωμάτων στην αγορά, μόνο τρία παρείχαν σταθερά αξιόπιστα αποτελέσματα (και ακόμη και αυτά τα τρία είχαν προβλήματα).
Στις 21 Μαΐου, η FDA αφαίρεσε περίπου 31 τεστ αντισωμάτων από τον επίσημο κατάλογο του οργανισμού, μια απόφαση που επαινέθηκε από τον Επίτροπο της FDA Stephen M. Hahn ως «ένα σημαντικό βήμα που έχει λάβει η υπηρεσία για να εξασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες δοκιμές».

Η παρουσία αντισωμάτων δεν σημαίνει και πολλά

 Υποθέτοντας ότι η ακρίβεια των τεστ βελτιώνεται, τα διαβατήρια ανοσίας προσκρούουν σε άλλο ένα τεράστιο εμπόδιο. Ενώ ορισμένα αντισώματα παρέχουν δεκαετίες ανοσίας στους ιούς (ιλαρά και ανεμοβλογιά, για παράδειγμα), αυτό δεν ισχύει για τους κορωνοϊούς, εν μέρει λόγω της ικανότητάς τους να μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση στα τέλη Απριλίου, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι όσοι έχουν μολυνθεί με τη νόσο Covid-19, προστατεύονται από μια δεύτερη μόλυνση. Δύο ημέρες αργότερα, ωστόσο, διευκρίνισε σε ένα tweet ότι αναμένει ότι τα αντισώματα θα παρέχουν «κάποιο επίπεδο προστασίας».

Η ταξιδιωτική βιομηχανία προχωρά μπροστά

Ενώ οι ιατρικές μελέτες συνεχίζονται, ο ταξιδιωτικός κλάδος δενξ μένει στο περιθώριο.
Επιδιώκοντας το «άνοιγμα» των αεροπορικών συνδέσεων και των ξενοδοχείων, η ταξιδιωτική βιομηχανία ανακαλύπτει νέους τρόπους για να προσελκύσει τους ταξιδιώτες, ισορροπώντας στη λεπτή γραμμή μεταξύ της ασφάλειας των πελατών και της άσκοπης ταλαιπωρίας.
Αντί να φλερτάρουν με όσους είναι θετικοί στα τεστ αντισωμάτων, ορισμένοι επιλέγουν πιο ακριβείς μοριακές εξετάσεις επιχρίσματος μύτης, επίσης γνωστές ως δοκιμές PCR, οι οποίες ανιχνεύουν ενεργές μολύνσεις Covid-19.
Για παράδειγμα, η Telegraph ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Μαλδίβες σκοπεύουν να ανοίξουν ξανά στους τουρίστες τον Ιούλιο, με το σχέδιό τους να προβλέπει υποχρεωτικά μοριακά τεστ για όλους τους τουρίστες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης