Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Βελτιώθηκε ο κατασκευαστικός κλάδος τον Μάιο 2020 - Στις 29,4 μονάδες ο δείκτης PMI

Βρετανία: Βελτιώθηκε ο κατασκευαστικός κλάδος τον Μάιο 2020 - Στις 29,4 μονάδες ο δείκτης PMI
Ο δείκτης δραστηριότητας του κατασκευαστικού κλάδου απομακρύνθηκε από τα ιστορικά χαμηλά του Απριλίου
Βελτίωση κατέγραψε η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (4/6) στοιχεία της Markit, με τον δείκτη ωστόσο να παραμένει κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 28,9 μονάδες, έναντι 8,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτέλεσε ιστορικό χαμηλό, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στη χώρα για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Παρά την άνοδο που σημειώθηκε, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009, ενώ ήταν οριακά κατώτερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στις 29,4 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, μόλις το 21% των επιχειρήσεων ανέφερε επέκταση της δραστηριότητά τους, η οποία οφείλεται κυρίως στην επανεκκίνηση εργασιών που είχαν «παγώσει» τον Απρίλιο λόγω των μέτρων.
Ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών κατέγραψε σημαντική πτώση και τον Μάιο, ενώ ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν βραδύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, οι περισσότερες επιχειρήσεις ανέφεραν διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ ο υποδείκτης αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες παρέμεινε κοντά στα χαμηλά του Απριλίου.
Ο τομέας κατοικιών ήταν ο πιο ανθεκτικός σε σχέση με τους άλλους δύο τομείς, καθώς ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 30,9 μονάδες, ενώ ο δείκτης που αφορά τον τομέα πολιτικής μηχανικής διαμορφώθηκε στις 28,6 μονάδες.
Όσον αφορά τον τομέα κατασκευής κτηρίων, ο ρυθμός πτώσης ήταν βραδύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τον δείκτη δραστηριότητας να διαμορφώνεται στις 26,2 μονάδες.
«Η σταδιακή επανέναρξη των εργασιών βοήθησε στη μετρίαση της πτώσης που σημειώθηκε στην παραγωγή του βρετανικού κατασκευαστικού κλάδου τον Μάιο», δήλωσε ο οικονομολόγος της Markit, Tim Moore, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η τελευταία έρευνα υπογραμμίζει την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων και τις διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού, τα οποία περιόρισαν την ανάκαμψη».
«Φαίνεται πιθανή η ανάκαμψη της δραστηριότητας βραχυπρόθεσμα, καθώς η προσαρμογή στα μέτρα κοινωνικών αποστάσεων θα διευρυνθεί και η επιστροφή στην εργασία θα τεθεί σε εφαρμογή», τονίζει ο κ. Moore, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο ρυθμός πτώσης στις νέες παραγγελίες του κλάδου ξεπέρασε τους αντίστοιχους ρυθμούς πτώσης στους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών».
Image
Σημειώνεται ότι χθες (3/6) η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούσαν τον κλάδο υπηρεσιών της χώρας, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 29 μονάδες τον Μάιο του 2020, έναντι 13,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, με το 13% των επιχειρήσεων να αναφέρουν άνοδο της δραστηριότητας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο σύνθετος δείκτης PMI να διαμορφωθεί στις 30 μονάδες τον Μάιο, έναντι 13,8 μονάδων τον Απρίλιο, τα οποία είχαν αποτελέσει ιστορικό χαμηλό.
«Η πανδημία του Covid-19 συνέχισε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών τον Μάιο, παρά την άνοδο που σημειώθηκε σε μερικούς τομείς από τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», ανέφερε χθες ο κ. Moore.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης