Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Πρωτοφανείς οι προκλήσεις - Οι παρεμβάσεις θα στηρίξουν την ανάκαμψη στο β΄εξάμηνο 2020 - Θα βρεθεί λύση για την Καρλσρούη

tags :
Lagarde: Πρωτοφανείς οι προκλήσεις - Οι παρεμβάσεις θα στηρίξουν την ανάκαμψη στο β΄εξάμηνο 2020 - Θα βρεθεί λύση για την Καρλσρούη
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βίωσε μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση, η κατανάλωση και οι επενδύσεις κατέρρευσαν
Για πρωτοφανείς προκλήσεις έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.
«Η ΕΚΤ θα στηρίξει κάθε πολίτη της Ευρωζώνης», τόνισε.
Σύμφωνα με τη Lagarde, οι μεγάλες νομισματικές και δημοσιονομικές παρεμβάσεις θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βίωσε μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση, η κατανάλωση και οι επενδύσεις κατέρρευσαν, σημείωσε.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, η επέκταση του PEPP θα διευκολύνει περαιτέρω τη γενική στάση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας τις συνθήκες χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία, ειδικά για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά
Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει τελειώσει, τόνισε.
«Οι τίτλοι που αγοράστηκαν και θα αγοραστούν στο πλαίσιο του PEPP θα επανεπενδυθούν έως το τέλος τουλάχιστον του 2022.
Οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε ευνοϊκές τις συνθήκες ρευστότητας και χρηματοδότησης στην οικονομία της Ευρωζώνης», εξήγησε η Christine Lagarde.
H πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική στάση παραμένει απαραίτητη.
«Η ΕΚΤ χαιρετίζει θερμά το σχέδιο ανάκαμψης της Κομισιόν», ανέφερε.
Ερωτώμενη σχετικά με την ετυμηγορία του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, η Lagarde τόνισε ότι το πρόγραμμα QE έχει ήδη κριθεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.
«Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου δεν θίγει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, θα βρεθεί σύντομα λύση», σημείωσε.

Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για ΑΕΠ και πληθωρισμό

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, η ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020 θα διαμορφωθεί στο -8,7%, στο βασικό σενάριο.
Το 2021 η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,2% και 3,3% το 2022.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται στο +0,3% το 2020, στο 0,8% το 2021 και στο 1,3% το 2022.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης