Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού στη Δυτική Ευρώπη - Οι ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές

JP Morgan: Δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού στη Δυτική Ευρώπη - Οι ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές
Πεπεισμένη πως δεν θα υπάρξει δεύτερο πανδημικό κύμα εμφανίζεται η αμερικανική τράπεζα JP Morgan
Πεπεισμένη, βάσει των υπολογισμών που κάνει, πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού και ότι ειδικά η Δυτική Ευρώπη έχει διαφύγει τον κίνδυνο εμφανίζεται με ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan.
Καθώς οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που είχαν λάβει για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, η προσοχή όλων στρέφεται στο κατά πόσο θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να περάσει διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα ως προς κατά πόσο θα υπάρξουν νέες μολύνσεις.
Σύμφωνα με την JP Morgan, πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν διασχίσει ασφαλώς αυτό το χρονικό όριο.
Για παράδειγμα η Αυστρία, που έχει άρει εδώ και 49 ημέρες, δεν έχει καμία ένδειξη για δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, αυτός ο τρόπος μέτρησης των ημερών είναι παραπλανητικός.
Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προτού γνωρίζουμε με ασφάλεια εάν έπρεπε ή δεν έπρεπε να αρθούν οι περιορισμοί.
Στο report της με τίτλο «Μετρώντας τις ημέρες: Κίνδυνοι ενός δεύτερου κύματος του Covid-19», η JP Morgan επισημαίνει ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις έπαιξαν βασικό ρόλο στη μείωση του περίφημου αριθμού R0 (<1).
Η περιστολή στις μετακινήσεις δεν είναι ο μοναδικός παράγων που έπαιξε ρόλο στον ρυθμό αναπαραγωγής των κρουσμάτων.
Η μειωμένη ευαισθησία των νέων απέναντι στη νόσο, η απομόνωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ο καιρός, τα αυξημένα μέτρα υγιεινής, όλοι αυτοί οι παράγοντες περιορίζουν την εξάπλωση της πανδημικής κρίσης.
Με άλλα λόγια, η JP Morgan επισημαίνει πως μόνο όταν η κινητικότητα επανέλθει στα προ κορωνοϊού επίπεδα υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν τα κρούσματα σε σημείο τέτοιο, που να μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Εάν υποτεθεί πως χρειάζονται 28 ημέρες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, η Δανία και η Νορβηγία έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Για την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη πρέπει να περιμένουμε για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας – πόσω μάλλον για τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία, που βρίσκονται περίπου στα μισά του δρόμου.
Σε κάθε περίπτωση η JP Morgan καταλήγει στο συμπέρασμα πως, βάσει των υπολογισμών της, δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης