Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγει τα σύνορα της η Ευρώπη, θερίζει ο κορωνοϊός σε Λατινική Αμερική, Ινδία – Στους 388 χιλ. οι νεκροί παγκοσμίως, πάνω από 6,5 εκατ. τα κρούσματα

Ανοίγει τα σύνορα της η Ευρώπη, θερίζει ο κορωνοϊός σε Λατινική Αμερική, Ινδία – Στους 388 χιλ. οι νεκροί παγκοσμίως, πάνω από 6,5 εκατ. τα κρούσματα
Πάνω από 6,5 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως
Το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη ανακοινώνουν ότι ανοίγουν τα σύνορα τους, αίροντας τα μέχρι πρότινος περιοριστικά μέτρα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν ότι σώζεται από την φετινή τουριστική χρονικά, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην οικονομία τους και κάνοντας ένα μεγάλο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες lockdown.
Μετά την Ιταλία, η οποία άνοιξε στις 3/6 τα σύνορα της και επέτρεψε πλήρως τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της, το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Τσεχίας – Σλοβακίας, την απόφαση της Αυστρίας να ανοίξει τα σύνορα της με εξαίρεση την Ιταλία και την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Γερμανίας ότι από τις 15/6 ανοίγει τα σύνορα της σε όλα τα κράτη της ΕΕ, στη Μ. Βρετανία, στην Ισλανδία, στην Ελβετία, στη Νορβηγία και στο Λιχτενστάιν, και η Ισπανία έκανε γνωστό ότι από τις 22/6 θα άρει τις ταξιδιωτικές οδηγίες εντός της ΕΕ.
Την ώρα πάντως που η Ευρώπη επιχειρεί να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι η επιδημία του κορωνοϊού κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί, δεδομένου ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν καθημερινά κρούσματα και θύματα, ο ιός εξακολουθεί να καλπάζει και να θερίζει στη Λατινική Αμερική, όπου Βραζιλία, Χιλή και Μεξικό ανέφεραν νέα ημερήσια ρεκόρ σε θανάτους.
Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται επίσης στην Ινδία ενώ μεγάλη ανησυχία για δεύτερο κύμα υπάρχει πέρα από τις ΗΠΑ όπου πολλοί προειδοποιούν για εκτίναξη νέων μολύνσεων τις επόμενες εβδομάδες λόγω των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του George Floyd, και στο Ιράν, καθώς στις 4/6 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν περισσότερα από 3.000 κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, στην Κίνα έγινε γνωστό πως οι 300 ασυμπτωματικοί ασθενείς του ιού που εντοπίστηκαν στην Wuhan κατόπιν των τεστ που έγιναν στα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της, δεν μπορούν να μολύνουν άλλους πολίτες.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τους 388.000, τα κρούσματα είναι πλέον πάνω από ,5 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και θεραπεύτηκαν, ξεπέρασαν τα 2,8 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 6.581.066
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 388.118
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.864.538 και σε νεκρούς με 107.765
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βρετανία με 39.987 θανάτους με 283.075 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς η Ιταλία με 33.689 και 234.013 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 584.016 και τέταρτη σε νεκρούς με 32.548
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 440.538 και 5.376 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 240.660 και 27.128 νεκρούς
- Στους 29.068 οι νεκροί στη Γαλλία, 189.569 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 184.472 και οι νεκροί σε 8.627
- Έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία, ανέρχονται σε 226.634 – Οι νεκροί σε 6.363
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.166 κρούσματα και 4.638 νεκρούς
- Στους 4.630 οι νεκροί στην Τουρκία, 167.410 τα κρούσματα

Image

Ανοίγει η Ευρώπη

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη Λατινική Αμερική και στις ΗΠΑ, η Ευρώπη κηρύσσει το τέλος των περιοριστικών μέτρων και «τρέχει» να ανοίξει τα σύνορα και να αποκαταστήσει την ελευθερία στη μετακίνηση των ανθρώπων.
Κύριο μέλημα των περισσότερων είναι να διασωθεί η φετινή τουριστική χρονιά.
Η Ιταλία, με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο και η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης, άνοιξε από τηνΤετάρτη 3/6 τα σύνορα της για τους τουρίστες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα ενώ παράλληλα αίρει τα περιοριστικά μέτρα και στις εγχώριες μετακινήσεις, επιτρέποντας στους πολίτες να κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.
Πάντως, δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις ιδιαίτερα για τις μετακινήσεις των κατοίκων της Λομβαρδίας, της Περιφέρειας που επλήγη και περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ιταλία.
Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου από την 1η Ιουνίου άνοιξαν σχολεία και επιτρέπεται να διεξάγονται αθλητικοί αγώνες χωρίς κοινό, να συναντώνται σε εξωτερικούς χώρους έως και έξι άτομα και να βγαίνουν έξω οι πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, η κυβέρνηση Johnson υπερασπίζεται την απόφαση της να επιβάλλει 14 ημέρες περιορισμό στους ταξιδιώτες που μπαίνουν στο έδαφος της από την ερχόμενη Δευτέρα 8/6.
Η Ισπανία, η οποία έχει αρχίσει και αυτή τη σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων από τις αρχές Μαΐου, αν και αναμένεται να επεκτείνει για δύο ακόμη εβδομάδες -έως τις 21 Ιουνίου- την κατάσταση ανάγκης, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της ΕΕ από τις 22/6.
Η Γερμανία ανακοίνωσε και αυτή ότι από τις 15/6 ανοίγει τα σύνορα της σε όλα τα κράτη της ΕΕ, στη Μ. Βρετανία, στη Νορβηγία, στην Ισλανδία, στο Λιχτενσάιν και στην Ελβετία.
Η Ολλανδία, ανοίγει και πάλι καταστήματα και μπαρ ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε το άνοιγμα των καφέ και των εστατορίων στο Παρίσι.
Εν τω μεταξύ, στη Σουηδία ο Anders Tegnell, ο επικεφαλής επιδημιολόγος που διαχειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού, παραδέχθηκε πως πέθαναν πάρα πολλοί άνθρωποι από τον κορωνοϊό στη Σουηδία και ότι η χώρα του έπρεπε να είχε επιβάλλει περιοριστικά μέτρα.

ΗΠΑ: Πάνω από 107.000 οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού, φόβοι για δεύτερο κύμα


Πάνω από 107.000 είναι οι νεκροί στις ΗΠΑ λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 919 θάνατοι.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των θανάτων υπολογίζεται σε 107.765 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1.864.538.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα –σε απόλυτους αριθμούς– παγκοσμίως.
Μάλιστα και λόγω των διαδηλώσεων σε πολλές αμερικανικές πόλεις εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα, πολλοί ειδικοί και επιστήμονες ανησυχούν για το ενδεχόμενο να καταγραφεί τις επόμενες εβδομάδες νέα έξαρση κρουσμάτων δεδομένου ότι ο ιός εξακολουθεί να παραμένει στην αμερικανική κοινότητα, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται από τον καθημερινό αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων.
Άλλωστε όλες οι Πολιτείες έχουν άρει τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα και έχουν ξανανοίξει τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους, παράγοντες που προφανώς και μπορούν να ενισχύσουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Image

Ταχύτερα από ποτέ εξαπλώνεται πλέον ο κορωνοϊός

Τις 100.000 ημερησίως ξεπερνούν πλέον οι μολύνσεις κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο κατά τα τελευταία 24ωρα, παρατηρούν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, καθώς νέα «καυτά σημεία» αναδύονται ανά τον πλανήτη.
Ως αποτέλεσμα, ενώ ο ιός φαίνεται να περιορίζεται σε ορισμένα κράτη, καταγράφει ραγδαία αύξηση σε άλλα.
Διπλάσιες χώρες έχουν καταγράψει αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες δυο εβδομάδες απ’ όσες βλέπουν μείωση σύμφωνα με την βάση δεδομένων της εφημερίδας.
Στις 30 Μαϊου καταγράφηκαν περισσότερα κρούσματα ημερησίως σε μια ημέρα από ποτέ άλλοτε: 134.064.
Η αύξηση είναι αποτέλεσμα της κατάστασης σε Λατινική Αμερική, Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή.
Η γεωγραφική κατανομή της πανδημίας αλλάζει:

- Στη Βραζιλία οι νεκροί ξεπέρασαν τις 30.000 και υπάρχουν πλέον πάνω από 500.000 κρούσματα.
Την Τρίτη κατέγραψε 1.262 απώλειες ο μεγαλύτερος έως τώρα αριθμός σε 24 ώρες.

- Στο Περού υπάρχουν πάνω από 170.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
Οι θάνατοι είναι περίπου 5.000 σύμφωνα με τις στατιστικές, αλλά στη χώρα τον Μάιο καταγράφηκαν 14.000 περισσότεροι θάνατοι από το συνηθισμένο, κάτι που σημαίνει ότι οι επίσημες στατιστικές μπορεί να μην λένε την αλήθεια.

Για μήνες η Αίγυπτος έδειχνε να αποφεύγει τα χειρότερα.
Αρχές Μαρτίου επιβεβαίωσε 45 περιπτώσεις σε ένα τουριστικό πλοιάριο.
Πρόσφατα τα κρούσματα αυξήθηκαν σημαντικά, φτάνοντας τα 27.536.
Με πάνω από 35.000 μολύνσεις, τις περισσότερες στην Αφρική, η Νότια Αφρική εξακολουθεί να καταγράφει αυξημένα κρούσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης