Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ξεκάθαρο μήνυμα από την Ελλάδα σε Τουρκία για ετοιμότητα ακόμα και για στρατιωτική εμπλοκή - O Erdogan επιμένει για γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Ξεκάθαρο μήνυμα από την Ελλάδα σε Τουρκία για ετοιμότητα ακόμα και για στρατιωτική εμπλοκή - O Erdogan επιμένει για γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο
Στα άκρα οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας
(upd)  Με φόντο την ακραία προκλητική στάση της Τουρκίας - που επιμένει να μην αναγνωρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και να σχεδιάζει γεωτρήσεις με βάση το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο η Ελλάδα έχει αναπτύξει έντονη διπλωματική δραστηριότητα στο παρασκήνιο αναπτύσσει η Ελλάδα προσπαθώντας να έρθει σε συνεννόηση με Ιταλία και Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, ενώ υπάρχουν διεργασίες και με την Αλβανία.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εστιάζει στην Ιταλία, ως το πλέον εφικτό σενάριο για επίτευξη συμφωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών εδώ και μήνες επεξεργάζονται σχετικά σχεδία.
Στον αντίποδα, όμως, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις παρά τα ξεκάθαρα μηνύματα από την Αθήνα αλλά και παρά τις παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο μέσω του υποουργού Άμυνας η Αθήνα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόεμενα.
Έτοιμος για όλα, ακόμη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης έναντι της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τόνισε ότι η Ελλάδα μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων, καταλήγοντας μάλιστα «ο νοών νοείτω».
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι έτοιμη ακόμα και για μια στρατιωτική λύση, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος, απάντησε πως «Ακριβώς!
Είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα.
Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή.
Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος Erdogan συνεχίζει ακάθεκτος τις εμπρηστικές δηλώσεις καθώς μετά τη συνάντησή του με τον Λίβυο πρωθυπουργό Fayez a; Sarajj,  χαρακτήρισε τον στρατάρχη Haftar «πραξικοπηματία» ενώ για το θέμα των γεωτρήσεων ανέφερε πως «συμφωνήσαμε με τη Λιβύη να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή της ευθύνης της, σε τομείς όπως οι  σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του δικαίου και εκείνων που έχουν δίκιο».

Erdogan: Συνεχίζουμε έρευνες και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο σε συνεργασία με τη Λιβύη

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Λιβύης al Sarajj, ο Erdogan έστρεψε ξανά τα βέλη του κατά του K. Haftar κι εξέφρασε τη στήριξή του στον Sarajj.
«Για άλλη μια φορά, αποδεικνύουμε τις στενές επαφές που υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.
Δεν αφήνουμε μόνη της τη Λιβύη αυτές τις δύσκολες μέρες.
Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τους Λίβυους αδερφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών και των μισθοφόρων.
Η συνάντησή μου με τον Sarajj είχε σαν θέμα τη συνεισφορά μας στην ειρήνη στην περιοχή της Λιβύης, η οποία πρέπει να σταθεροποιηθεί το συντομότερο δυνατό και την ευημερία των πολιτών της.
Από τη διαδικασία του Βερολίνου ως το ΝΑΤΟ θα ενεργήσουμε από κοινού με την κυβέρνηση Sarajj σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες» ανέφερε αρχικά ο Erdogan.
Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος στράφηκε κατά του Haftar, λέγοντας: «Η λύση μπορεί να βρεθεί μονάχα μέσα από τους Λίβυους και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Παρά τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Haftar, ο Sarajj έχει επιδείξει συμπεριφορά υψηλού επιπέδου.
Το λέω ξανά: ο Haftar είναι πραξικοπηματίας και υπάρχουν ηγέτες κρατών που υποστηρίζουν πως δεν γίνεται να τον βάλουν στην άκρη.
Τους υπενθυμίζουμε πως ένα πρόσωπο που δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του λαού του, δεν μπορεί να καθίσει το ίδιο τραπέζι με εμάς για να διαπραγματευθεί.
Πρόσφατα απέρριψε την πολιτική συμφωνία για τη Λιβύη και έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο ανακοινώνοντας ότι ανέλαβε την ηγεσία της χώρας.
Η σταθερότητα στη Λιβύη θα ωφελήσει τους γείτονες και την Ευρώπη.
Καλούμε όλους του διεθνείς και περιφερειακούς παίκτες να κάνουν αναγκαία βήματα.
Δεν πρέπει να επιτρέψουν την παράνομη πώληση του πετρελαίου του Λιβυκού λαού».

Παναγιωτόπουλος (ΥΠΕΘΑ): Είμαστε έτοιμοι και για στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία

Έτοιμος για όλα, ακόμη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης έναντι της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τόνισε ότι η Ελλάδα μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων, καταλήγοντας μάλιστα «ο νοών νοείτω».
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι έτοιμη ακόμα και για μια στρατιωτική λύση, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος, απάντησε πως «Ακριβώς!
Είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα.
Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή.
Δε θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό.
Επομένως, ο νοών νοείτω!»
Νωρίτερα, απαντώντας για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα σε στεριά και θάλασσα υπογράμμισε πως «η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά επιθετική.
Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή τη συμπεριφορά, η οποία έχει γενικά μια τάση αυξανόμενης επιθετικότητας, είναι αφενός να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα και από την άλλη μεριά να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Επιστολές Μητσοτάκη στην ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen με τις οποίες και τους ενημερώνει για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε κρίση τις ελληνοτουρκικές αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ» υποστήριξε ο κ.Πέτσας με αφορμή τόσο τη δημοσιοποίηση χαρτών από την Τουρκία για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όσο και τις πληροφορίες περί μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών προς την περιοχή του Έβρου.
«Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen» είπε ο κ.Πέτσας.
Όσον αφορά στον Έβρο και τις πληροφορίες περί νέου κύματος μεταναστών στα σύνορα, ο κ.Πέτσας είπε ότι «δεν επιβεβαιώνεται καμία ασυνήθιστη κινητικότητα» ενώ σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan και του επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης, Fayez Mustafa al-Sarraj στην Άγκυρα, είπε πως «οι παράνομες ενέργειες δεν έχουν καμία τύχη με βάση το διεθνές δίκαιο. Ανυπόστατες οι ενέργειες που βασίζονται στο άκυρο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο».
Επιπλέον, ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη επικοινωνία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Erdogan, τονίζοντας πως η ελληνική πλευρά πάντα ακόμα και σε περιόδους κρίσεων, έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
Ερωτηθείς για την την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «τα ζητήματα αυτά απαιτούν λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς».
«Γίνεται εδώ και χρόνια συστηματική προετοιμασία και θα κάνουμε ανακοινώσεις όταν θα είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Δεν επιβεβαιώνει η Ελλάδα τη μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών από την Τουρκία

Δεν επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση τις πληροφορίες για ένα νέο κύμα χιλιάδων μεταναστών το οποίο κατευθύνεται προς τον Έβρο.
Στην περιοχή ωστόσο υπάρχει κινητικότητα και οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική.
Για ροή μεταναστών σε γκρουπ που είναι διαχειρίσιμη έκανε λόγο ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων.
«Προσπαθούν να περάσουν και με βάρκες το ποτάμι. Συγκεντρώνονται όχι σε βαθμό που να μας προκαλούν ανησυχία. Υπάρχει κινητικότητα, είμαστε σε ετοιμότητα» είπε ο Παναγιώτης Χαρέλας στον ΣΚΑΪ εκτιμώντας ότι «θέλουν να τεστάρουν τα αντανακλαστικά μας».
Για κινητικότητα από την τουρκική πλευρά των ελληνοτουρκικών συνόρων έκανε λόγο  το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ και ο αντιδήμαρχος Φερών Δημήτρης Κολγιώνης ο οποίος, ωστόσο, είπε ότι στα σύνορα δεν έχουν φτάσει μεγάλοι αριθμοί μεταναστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το evrosonline.gr υπάρχει έντονη κινητικότητα στην τουρκική πλευρά, με πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μεταφερθεί και πάλι σε σημεία τόσο στην περιοχή της Αδριανούπολης όσο και στην Τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα.
Οι πληροφορίες του evrosonline.gr κάνουν λόγο για έξι χιλιάδες μετανάστες.
Το Ράδιο Έβρος κάνει λόγο για άφιξη λεωφορείων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της Αδριανούπολης.
Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι εικασίες ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε μία δεύτερη επιχείρηση στον Έβρο, εργαλειοποιώντας εκ νέου τους μετανάστες, με τις ελληνικές αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει στη δημοσίευση χαρτών που για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και υπεύθυνος για τα αεροναυτιλιακά θέματα, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter δύο χάρτες, με τον πρώτο να δείχνει τα νέα σημεία, όπου η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη.



Στο δεύτερο χάρτη φαίνεται η οριοθέτηση που έχει κάνει η Τουρκία, ώστε όλη η ανατολική Μεσόγειος να είναι υπό την επιρροή της, αφού συμπεριλαμβάνονται και θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Κύπρου.



Εξάλλου, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, κατά τη συνεδρίασή του υπό τον Erdogan, έστειλε μήνυμα ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε όσα έχει εξαγγείλει, μεταξύ των οποίων και στις έρευνες στο όριο των 6 ναυτικών μιλίων με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης