Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οδύνη στην επιμνημόσυνη δέηση για τον Floyd - Trump: Τρομοκράτες οι διαδηλωτές στο Λευκό Οίκο

tags :
ΗΠΑ: Οδύνη στην επιμνημόσυνη δέηση για τον Floyd - Trump: Τρομοκράτες οι διαδηλωτές στο Λευκό Οίκο
Μήνυση κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για τα επεισόδια της περασμένης Δευτέρας 1/6 έξω από το Λευκό Οίκο
(upd3) Σε κλίμα οδύνης και βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 4/6 στη Μινεάπολη των ΗΠΑ η επιμνημόσυνη δέηση για τον 46χρονο Αφροαμερικανό George Floyd, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 25/5 από τον αστυνομικό Derek Chauvin, γεγονός που πυροδότησε εδώ και 10 ημέρες μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και εκτεταμένα επεισόδια, βιαιότητες, λεηλασίες αλλά και σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία σε μια σειρά από αμερικανικές πόλεις.
Κατά το χθεσινό μνημόσυνο στη Μινεάπολη το παρών έδωσαν εκατοντάδες πολίτες που πήγαν και γονάτισαν μπροστά στη σορό του Floyd αποτίοντας φόρο τιμής στον 46χρονο ενώ ανάμεσα στις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν η προτροπή του πάστορα και γνωστού ακτιβιστή Al Sharpton προς τους παριστάμενους να μείνουν σιωπηλοί για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, όσος δηλαδή ήταν ο χρόνος που ο George Floyd βρισκόταν κάτω από το γόνατο του Derek Chauvin για να ζητήσει στο τέλος εμφατικά «βγάλτε το γόνατο σας από το λαιμό μας».
Κατά την ομιλία του ο Sharpton υποστήριξε ότι οι μαύροι στην Αμερική έχουν οδηγηθεί στο περιθώριο επειδή «η Αμερική πίεζε το γόνατο τους στο λαιμό τους».
«Αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν μπορέσαμε να γίνουμε αυτοί που θέλαμε και ονειρευόμασταν.
Αυτό που συνέβη στον Floyd συμβαίνει κάθε μέρα σε αυτή τη χώρα, στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες υγείας, σε κάθε προέκταση της ζωής στην Αμερική.
Είναι ώρα να υψώσουμε το ανάστημά μας για τον George», είπε ο Sharpton τη στιγμή που η οικογένεια του Floyd ζήτησε από τους Αμερικάνους πολίτες που διαδηλώνουν, να σταματήσουν τις βιαιότητες.
Image
Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump επιμένει να χρησιμοποιεί σκληρή στάση απέναντι στις διαδηλώσεις ενώ έσπευσε να χαρακτηρίσει τρομοκράτες τους διαδηλωτές που διαδήλωναν ειρηνικά έξω από τον Λευκό Οίκο την περασμένη Δευτέρα 1/6 και τους οποίους διέλυσαν οι δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου ο Trump να μεταβεί από το Λευκό Οίκο σε γειτονική εκκλησία για να φωτογραφηθεί με τη Βίβλο στο χέρι και να διαμηνύσει πως είναι ο πρόεδρος της τάξης και της ασφάλειας.

Trump: Τρομοκράτες οι διαδηλωτές έξω από το Λευκό Οίκο - Μήνυση σε βάρος του για τα γεγονότα της 1ης Ιουνίου

Συγκεκριμένα, ο Trump "ανέβασε" στο twitter επιστολή από τον πρώην δικηγόρο του, John Dowd, στην οποία υποστηρίζεται πως οι εν λόγω διαδηλωτές κάθε άλλο παρά ειρηνικοί ήταν.
«Είναι τρομοκράτες που χρησιμοποιούν το μίσος τους για καίνε και να καταστρέφουν.
Κακοποιούσαν και δεν σέβονταν τους αστυνομικούς που ετοίμαζαν την περιοχή για την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας» αναφέρει η επιστολή, την οποία ο Trump έσπευσε να μοιραστεί δημόσια μέσω του twitter.
Πάντως, μήνυση σε βάρος του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και άλλων ομοσπονδιακών αξιωματούχων υπέβαλε η οργάνωση American Civil Liberties Union για τα όσα εκτυλίχθηκαν έξω  από τον Λευκό Οίκο την περασμένη Δευτέρα 1/6
Σημειώνεται πως τα επεισόδια έγιναν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διώξουν και να διαλύσουν τους διαδηλωτές από το σημείο προκειμένου ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μεταβεί σε γειτονική εκκλησία, προκειμένου να φωτογραφηθεί με τη Βίβλο στο χέρι.
Στη μήνυση ο Trump και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατηγορούνται «για παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και για παράνομη συνωμοσία για να παραβιάσουν αυτά τα δικαιώματα».
Την ίδια στιγμή, το twitter μπλόκαρε ένα βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Donald Trump προς τιμή του George Floyd, επικαλούμενο την πολιτική της πλατφόρμας για τα πνευματικά δικαιώματα.
Το βίντεο αποτελείται από ένα κολλάζ βίντεο και φωτογραφιών από διαδηλώσεις και ταραχές που ξέσπασαν μετά τον φόνο του Floyd κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς, ενώ ο Trump ακούγεται να μιλά.
Το Twitter επεσήμανε ότι το βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του Trump παραβιάζει την πολιτική του περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Ειρηνικές διαδηλώσεις - Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας στη Νέα Υόρκη

Πάντως, η έκκληση της οικογένειας Floyd για ειρηνικές διαδηλώσεις φαίνεται πως εισακούστηκε καθώς οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές αμερικανικές πόλεις, όπως στην Ατλάντα, στην Ουάσινγκτον, στο Ντένβερ, στο Ντιτρόιτ και στο Λος Άντζελες δεν συνοδεύτηκαν από παρατράγουδα, όπως εμπρησμούς, λεηλασίες και συγκρούσεις με την αστυνομία, χαρακτηριστικά που κυριάρχησαν τα προηγούμενα 24ωρα και που είχαν ως αποτέλεσμα να επιβληθούν απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε τουλάχιστον 40 πόλεις και να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά σε 23 Πολιτείες.
Αν και στην Ουάσινγκτον, στην περιοχή κοντά στο Λευκό Οίκο, κατασκευάζονται νέοι υψηλότεροι φράκτες και μπαίνουν συρματοπλέγματα, οι διαδηλωτές φαίνεται να αφήνουν στην άκρη τις οργισμένες και βίαιες αντιδράσεις και να προσανατολίζονται σε νέες μορφές διαμαρτυρίας που στο επίκεντρο τους βάζουν την ανάγκη για αναμόρφωση του συστήματος των δικαιωμάτων των πολιτών.
Έξω από το Λευκό Οίκο χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία.
Άλλωστε η μεταστροφή αυτή των διαδηλωτών είχε ως αποτέλεσμα να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας σε Ουάσινγκτον, Σιάτλ και Λος Άντζελες.
Πάντως, δεν έλειψαν και περιστατικά βίας, όπως αυτό στη Νέα Υόρκη όπου αστυνομικοί φαίνονται σε βίντεο να σπρώχνουν στο έδαφος έναν 75χρονο λευκό άντρα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.
Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα με λευκά μαλλιά να πλησιάζει γραμμή αστυνομικών με εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ταραχών.
Ένας από τους αστυνομικούς τον σπρώχνει με ένα γκλομπ και ένας δεύτερος με το χέρι του.
Τότε ακούγεται ο ήχος σπασίματος και αίμα τρέχει από το κεφάλι του 75χρονου.
Και οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα άνευ αποδοχών ενώ εντύπωση προκαλεί ότι μετά την πτώση του 75χρονου, οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς τον προσπερνούν
Ο 75χρονος νοσηλεύεται σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση στο Erie County Medical Center Hospital στο Μπάφαλο.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προκαλέσει σε 10.000 συλλήψεις διαδηλωτών, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Image
Στο δικαστήριο οι τρεις αστυνομικοί

Στα 750.000 δολάρια ορίστηκε η εγγύηση για τους τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο της δολοφονίας του Floyd όταν ο συνάδελφός τους, Derek Chauvin τον πατούσε με το γόνατό του στον λαιμό.
Το δικαστήριο τους απήγγειλε κατηγορίες για συνέργεια στη δολοφονία
Η δίκη για τους τρεις από τους τέσσερις, θα συνεχιστεί στις 29 Ιουνίου, ενώ η ακρόαση του Chauvin, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου.
Όλοι τους αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο φυλάκισης ως και 40 χρόνια αν καταδικαστούν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Keith Ellison αύξησε την κατηγορία εναντίον του Derek Chauvin σε ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού για την δολοφονία του George Floyd, ενώ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον των τριών άλλων  αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Σε βάρος του 44χρονου Chauvin απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Η νέα κατηγορία, - φόνου δεύτερου βαθμού – επιφέρει ποινή κάθειρξης έως και 40 χρόνια, 15 χρόνια περισσότερο από την ανώτατη ποινή του φόνου τρίτου βαθμού.
Image
Την Τρίτη 8/6 η κηδεία του Floyd

Σημειώνεται πως η χθεσινή επιμνημόσυνη δέηση ήταν η πρώτη στη μνήμη του Floyd, καθώς θα ακολουθήσει αύριο Σάββατο 5/6 επιμνημόσυνη δέηση στη Βόρεια Καρολίνα όπου γεννήθηκε, και τη Δευτέρα 7/6 στο Χιούστον, όπου μεγάλωσε και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.
Εκεί θα γίνει λαϊκό προσκύνημα, ενώ την Τρίτη 8/6 θα γίνει ο ενταφιασμός του σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Image
Σφοδρές αντιδράσεις κατά του Trump

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η απειλή του προέδρου Trump περί επέμβασης του στρατού κατά των διαδηλωτών, την οποία όμως αργότερα μάζεψε, αναφέροντας πως δεν πρόκειται να χρειαστεί κάτι τέτοιο.
Σημειώνεται ότι ο Trump κατηγόρησε τις προηγούμενες ημέρες τους κυβερνήτες των Πολιτειών για ανικανότητα και για νωθρότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση των διαδηλωτών και απείλησε να κατεβάσει στο δρόμο το στρατό προκειμένου να ελέγξουν τους διαδηλωτές.
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Jim Mattis, ο οποίος κατηγόρησε τον Trump ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος των  ΗΠΑ που επιχειρεί να διχάσει την Αμερική.
«Ο Donald Trump είναι, όσο ζω, ο πρώτος πρόεδρος που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό — δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί να τον ενώσει.
Αντ’ αυτού, προσπαθεί να μας διχάσει.
Είμαστε μάρτυρες των συνεπειών αυτής της τριετούς εσκεμμένης προσπάθειας» ανέφερε ο Mattis, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε την προσοχή μας να διασπαστεί από μια χούφτα παραβάτες του νόμου.
Οι διαδηλώσεις καθορίζονται από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με αρχές που επιμένουν ότι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των αξιών μας.
Πρέπει να απορρίψουμε και να ζητήσουμε να λογοδοτήσουν εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία και γελοιοποιούν το Σύνταγμά μας».
«Το να στρατιωτικοποιηθεί η απάντηση μας, όπως είδαμε στην Ουάσινγκτον, αποτελεί τη βάση για μια σύγκρουση μεταξύ του στρατού και της κοινωνίας των πολιτών» είχε αναφέρει ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
Αποστάσεις όμως από Trump είχε και πάρει και ο νυν υπουργός Άμυνας, M. Esper, ο οποίος αποδοκίμασε την πρόθεση Trump  να επικαλεστεί το Νόμο περί Εξέγερσης, νόμο του 1807 που επιτρέπει σε αμερικανό πρόεδρο να αναπτύξει το στρατό για την καταστολή των αναταραχών.
«Ανέκαθεν πίστευα ότι η Εθνοφρουρά είναι η καταλληλότερη για να ασκεί ρόλο εσωτερικής υποστήριξης στις αστικές αρχές σε αυτές τις καταστάσεις… για την υποστήριξη της τοπικής επιβολής του νόμου.
Δεν το λέω μόνο ως υπουργός Άμυνας, αλλά και ως πρώην στρατιώτης και πρώην μέλος της Εθνοφρουράς.
Η επιλογή χρήσης δυνάμεων εν υπηρεσία σε ρόλο επιβολής του νόμου πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση, και μόνο στις πιο έκτακτες και δύσκολες καταστάσεις.
Δεν είμαστε σε μια από αυτές τις καταστάσεις τώρα» διεμήνυσε ο Esper.
Image
Θετικός στον κορωνοϊό ο George Floyd - Αιτία θανάτου ασφυξία και καρδιακή ανακοπή

Θετικός στον κορωνοϊό ήταν ο George Floyd όπως προκύπτει από την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση.
Στην 20σέλιδη έκθεση διευκρινίζεται ωστόσο ότι ο κορωνοϊός δεν ευθύνεται για τον θάνατό του.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο Floyd είχε διαγνωστεί στις 3 Απριλίου και "κατά πάσα πιθανότητα" ήταν ασυμπτωματικός.
Η νεκροψία αποκάλυψε επίσης ότι οι πνεύμονες του θύματος ήταν υγιείς, αλλά ότι είχε μερική στένωση των καρδιακών αρτηριών.
Βάσει της ιατροδικαστικής έκθεσης που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα 1/6, ο Floyd πέθανε από καρδιακή ανακοπή που προκλήθηκε από την πίεση που του άσκησε στον λαιμό με το γόνατό του ο αστυνομικός.
Ο θάνατός του στις 25 Μαϊου χαρακτηρίστηκε ανθρωποκτονία.
Ο Floyd πέθανε από ασφυξία και από την καρδιακή ανακοπή που ακολούθησε, καθώς ο αστυνομικός τον πίεζε στον λαιμό περίπου για εννέα λεπτά ενώ εκείνος βρισκόταν πεσμένος στο έδαφος.

ΗΠΑ: Ναι στις κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του Floyd λένε οι Αμερικάνοι – Νέο πλήγμα για Trump

Υπέρ των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού, George Floyd τάσσεται η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών, εξέλιξη που συνιστά ένα ακόμα πλήγμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, δεδομένου ότι αυτός έχει υιοθετήσει μια σκληρή στάση απέναντι στους διαδηλωτές απειλώντας να βγάλει το στρατό στο δρόμο για να τους αντιμετωπίσει.
Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos για το Reuters, το 64% των Αμερικανών υποστηρίζει ότι κατανοεί ή ότι συμφωνεί με τους ανθρώπους που βγαίνουν έξω και διαδηλώνουν, έναντι 27% που είπε ότι δεν συμφωνεί και του 9% που απάντησε ότι δεν έχει διαμορφώσει άποψη.
Παράλληλα, το 55% των Αμερικανών δεν εγκρίνει τον τρόπο που χειρίζεται ο Trump τις κινητοποιήσεις, με το 40% να λέει πως διαφωνεί «σθεναρά», ενώ μόλις το ένα τρίτο εγκρίνει την αντίδρασή του, ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο που εκφράζει ικανοποίηση για την δουλειά που κάνει γενικά ο Trump στον προεδρικό θώκο (39%).
Ο Trump δέχεται ένα ακόμα πλήγμα, καθώς μετά την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού δέχεται επικρίσεις και για τη στάση του απέναντι στους διαδηλωτές για τη δολοφονία του Floyd.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Δημοκρατικός αντίπαλος του Joe Biden προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες του Trump ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Το ποσοστό των αυτοπροσδιοριζόμενων ως ανεξάρτητων ψηφοφόρων που διαφωνεί με την προσέγγιση του Trump είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό στο γενικό δείγμα.
Ακόμη όμως και μεταξύ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι, μόνο το 67% είπε πως εγκρίνει τον τρόπο που αντιδρά ο πρόεδρος Trump απέναντι στους διαδηλωτές, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από εκείνο που επιβεβαιώνει το υψηλό βαθμό συσπείρωσης στο κόμμα, όσων δήλωσαν ευχαριστημένοι από τα πεπραγμένα του γενικά (82%).
Οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι όσον αφορά τον τρόπο που αντιδρά η αστυνομία.
Το 43% θεωρεί πως το χειρίζεται καλά αλλά το 47% διαφωνεί.
Όπως θα περίμενε κανείς, το ποσοστό όσων κρίνουν πως οι δυνάμεις επιβολής της τάξης κάνουν καλή δουλειά είναι υψηλότερο στις τάξεις των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, ενώ το ποσοστό όσων διαφωνούν είναι υψηλότερο στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Obama σε Αφροαμερικάνους: Οι ζωές σας μετράνε, τα όνειρα σας μετράνε

Για αλλαγή νοοτροπίας στους Αμερικάνους που διαδηλώνουν κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης που είχε με Αμερικάνους ακτιβιστές.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αδράξουμε τη στιγμή που δημιουργήθηκε στην κοινωνία μας, στη χώρα μας, να την αξιοποιήσουμε, ώστε να έχει αντίκτυπο.
Υπάρχει αλλαγή της νοοτροπίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ευρύτερη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι θα μπορούσαμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα» είπε ο Obama, υπογραμμίζοντας πως οι μαζικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σκιαγραφούν «έναν πίνακα της Αμερικής πολύ πιο αντιπροσωπευτικό» από αυτόν των κινημάτων για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του 1960.
«Ειδικά οι νεότεροι Αμερικανοί απαντούν παρών.
Η κινητοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη αλλαγή.
Θέλω να ξέρετε πως μετράτε.
Θέλω να ξέρετε πως οι ζωές σας μετράνε, τα όνειρά σας μετράνε» υποστήριξ ο Obama απευθυνόμενος στους νέους Αφροαμερικανούς που έχουν, όπως είπε, γίνει πολλές φορές μάρτυρες ή θύματα βιαιοτήτων.
«Απευθύνω έκκληση σε κάθε δήμαρχο στη χώρα μας να αναθεωρήσει την πολιτική του όσον αφορά τη χρήση βίας σε διαβούλευση με τα μέλη της κοινότητάς μας και να δεσμευθεί ότι θα δώσει λόγο για τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ο Obama, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για συνεργασία ώστε να «αλλάξει η Αμερική» και να ανταποκρίνεται στις αξίες και «τα υψηλότερα ιδανικά» των πολιτών της.
«Με κάποιους τρόπους, όσο τραγικές κι αν ήταν οι τελευταίες εβδομάδες, όσο δύσκολες και τρομακτικές και αβέβαιες κι αν ήταν, προσέφεραν επίσης μια εκπληκτική ευκαιρία να αφυπνιστεί ο κόσμος» τόνισε ο Obama.

Μια φωτογραφική ματιά στο τι προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις ΗΠΑ

Image

A police station and nearby businesses were set ablaze on Thursday, the third night of protests in Minneapolis.

Image

Image




Image

Image

Image

Image

Image

Image


Image

A Starbucks is looted along Spring Street in downtown Los Angeles on May 29, 2020. (Wally Skalij/Los Angeles Times)

Image

Image

Image

Image

Image
 
 
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

https://pbs.twimg.com/media/EZTVKV3WkAAydz0?format=png&name=900x900

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης