Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dombrovskis: H ελληνική οικονομία εκτεθειμένη στην κρίση λόγω τουρισμού - Ευνοείται από το Ταμείο Ανάκαμψης - Centeno: Δεν υπάρχουν δωρεάν χρήματα

Dombrovskis: H ελληνική οικονομία εκτεθειμένη στην κρίση λόγω τουρισμού - Ευνοείται από το Ταμείο Ανάκαμψης - Centeno: Δεν υπάρχουν δωρεάν χρήματα
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα τέσσερα πιο ευνοημένα κράτη από το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ
Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και Ευρώπη θα βγουν πιο ισχυρές από την καταιγίδα του κορωνοϊού εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, μιλώντας σε συνέδριο του Economist με θέμα «Ευρωζώνη: Η αναζήτηση του "εμβολίου" για τον κορωνοϊό».
«Είμαι σίγουρος ότι Ελλάδα και Ευρώπη θα βγουν μαζί πιο ισχυρές από αυτήν την καταιγίδα» είπε μιλώντας σε συνέδριο του Economist, αν και τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ εκτεθειμένη στην κρίση λόγω του τουρισμού.
Παράλληλα, ο Dombrovskis αναφέρθηκε και στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα τέσσερα πιο ευνοημένα κράτη».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno τόνισε ότι δεν υπάρχει τρόικα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δοθούν χρήματα...δωρέαν.
O Centeno έκανε λόγο για πολύ καλές επιδόσεις της Ελλάδας, πριν την εμφάνιση της κρίσης του κορωνοϊού.
«Η Ελλάδα είχε ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας και δεν ήταν πια η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια.
Μπήκε στην κρίση με σταθερή οικονομία, χωρίς δημοσιονομικές ανισορροπίες και με την επιχειρηματική δραστηριότητα να ενισχύεται.
Το σοκ της πανδημίας μπορεί να την καθυστερήσει, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να την ρίξει», εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο Centeno εκτίμησε ότι η κρίση θα αλλάξει τις καταναλωτικές συμπεριφορές και η  Ε.Ε. θα πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από τρίτους για τις βασικές εφοδιαστικές της αλυσίδες.
Σημειώνεται ότι η στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα έρθει χωρίς... όρους και προϋποθέσεις.
«Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να λάβουν κεφάλαια από αυτό το Ταμείο πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια που θα εκθέτουν ποιες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θέλουν να κάνουν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο ανθεκτικές στις κρίσεις.
Εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, δεν θα δοθούν χρήματα.
Αυτή είναι μια λογική συνέπεια και έτσι εκτελούνται ήδη πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε πρόσφατα ο Drombrovskis.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «εάν οι χώρες δεν προωθήσουν τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια ή δεν επενδύσουν, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα έργα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Τόσο απλό είναι.
Στην πράξη, τα κεφάλαια διανέμονται σε δόσεις και θα εισρέουν μόνο όταν έχουν επιτευχθεί ορισμένοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι ή έχουν ολοκληρωθεί οι επενδυτικές φάσεις.
Κατά βάσιν, τα γραφειοκρατικά εμπόδια για το Ταμείο δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλα, αλλά πρέπει μολαταύτα να διασφαλίσουμε ότι τα σχέδια των κυβερνήσεων ξεκινούν πραγματικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Μεγαλώνει το μέτωπο κατά του Ταμείου Ανάκαμψης

Ωστόσο, χθες (4/6/2020) διευρύνθηκε το «μέτωπο» κατά της πρότασης της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, στο μπλοκ της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας, μπήκε και η Φινλανδία που ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν.
Κι αυτό παρ' όλο που ο Dombrovskis έχει υποσχεθεί -σε πρόσφατες δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα- ανταλλάγματα στους αντιφρονούντες.
Σημειώνεται ότι για να υλοποιηθεί η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από όλα τα κράτη μέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης