Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Το β' 6μηνο του 2020 θα εξετάσουμε την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ - Δεν έχουμε ανάγκη την πιστωτική γραμμή του ESM... αυτή στιγμή

Σταϊκούρας: Το β' 6μηνο του 2020 θα εξετάσουμε την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ - Δεν έχουμε ανάγκη την πιστωτική γραμμή του ESM... αυτή στιγμή
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ θα εξεταστεί στο β' εξάμηνο του 2020
(upd) Σε μια όχι και τόσο... σαφή δήλωση όσον αφορά την πιστωτική γραμμή του ESM προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος από τη μία πλευρά δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα κεφάλαια του ESM αυτή τη στιγμή ενώ από την άλλη έσπευσε να συμπληρώσει ότι η πιστωτική γραμμή θα είναι διαθέσιμη έως το τέλος του 2022.
«Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να καταφύγει στις πιστωτικές γραμμές του ESM, αφού η κυβέρνηση έχει κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει συνετή χρήση των πόρων της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε συνέδριο του Economist.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, που όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτηθείς -κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Economist- σχετικά με το σχεδιασμό για νέα πρόωρη πληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ, τόνισε ότι για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την υγεία των πολιτών και να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους.
«Θα επανεξετάσουμε το θέμα το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε ξεπεράσει την υγειονομική κρίση», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας, παρ'όλα αυτά, ότι η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν αποτελούσε επίσημη δέσμευση ούτε προς την ΕΕ ούτε προς το ίδιο το Ταμείο.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις εκτιμήσεις της για ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021.
«Η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη το επόμενο έτος» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ συμπλήρωσε «Το 2020-21 η Ελλάδα θα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ε.Ε. και θα έχει βιώσιμο χρέος».
Πάντως, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ελληνικό ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν χθες (4/6/2020), αποτυπώνουν τη μεγάλη πίεση που έχει ασκήσει στην ελληνική οικονομία ο κορωνοϊκό.
Κι αυτό διότι, αν και περιλαμβάνουν μόνο 15 μέρες του lockdown, καταγράφουν ύφεση 0,9% για το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Σε ετήσια βάση το εύρος της ύφεσης υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών μετά τα  μέτρα στήριξης σε 5%-8% φέτος με τα πιο έντονα προβλήματα να γίνονται εμφανή στο β' τρίμηνο του 2020.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, χωρίς τα μέτρα στήριξης η ύφεση θα είναι άνω του 10%.
 
«Παράθυρο» για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα το 2021

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη θέση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.
Μιλώντας πρόσφατα στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «λαμβάνοντας υπ' όψιν όσα αποφάσισε πρόσφατα το Eurogroup, δεν έχουμε αυτούς τους στόχους το 2020 και θα συζητήσουμε ως Ευρώπη, στο Eurogroup, τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 και τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας στα υπόψη και την απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού».
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2020, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε -στις ίδιες δηλώσεις- ότι μία από τις βασικές αβεβαιότητες είναι οι επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας.
«Το ποσοστό ύφεσης αυτής της χρονιάς, το 2020, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του τουρισμού» τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης