Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Αύριο 6/6 η τηλεδιάσκεψη του OPEC+ για την παραγωγή πετρελαίου - Στο επίκεντρο η επέκταση της συμφωνίας

Reuters: Αύριο 6/6 η τηλεδιάσκεψη του OPEC+ για την παραγωγή πετρελαίου - Στο επίκεντρο η επέκταση της συμφωνίας
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία τάσσονται υπέρ της επέκτασης των περικοπών για τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα
Αύριο Σάββατο 6 Ιουνίου αναμένται να πραγματοποιηθεί τελικά η τηλεδιάσκεψη των χωρών του OPEC+ για το πετρέλαιο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, προκειμένου οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αποφασίσουν εάν θα επεκτείνουν την τρέχουσα συμφωνία και τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγές από τον OPEC+, η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δύο γύρους, πρώτα μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και εν συνεχεία με τη συμμετοχή και των υπόλοιπων χωρών που εφαρμόζουν τη συμφωνία.
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία τάσσονται υπέρ της επέκτασης των περικοπών ύψους 9,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως για τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη εξισορρόπηση στην αγορά ενέργειας.
Σημειώνεται ότι η τρέχουσα συμφωνία προβλέπει τη μείωση των περικοπών κατά 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως μετά τον Ιούνιο, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Πλέον, η επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το ποσοστό συμμόρφωσης των χωρών απέναντι στις περικοπές που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, καθώς βασική προϋπόθεση είναι να τηρθούν οι στόχοι για τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Μέσω επιστολής του, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail Al Mazrouei, κάλεσε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του OPEC+ να βελτιώσουν το ποσοστό συμμόρφωσης απέναντι στις περικοπές που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο.
«Ως εκπρόσωπος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θεωρών απογοητευτικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, όπως είναι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, συμμορφώνονται 100% ή και περισσότερο, ενώ άλλοι σημαντικοί παραγωγοί κάνουν λιγότερα από το 50%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Al Mazrouei.
Παράλληλα, το Reuters αναφέρει ότι το Ιράκ είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμόρφωσης απέναντι στη συμφωνία για τον Μάιο, με την πλευρά τη Βαγδάτης να επικαλείται κυρίως τεχνικούς λόγους για το σχετικό ζήτημα.
Όσον αφορά τη συνάντηση της τεχνικής επιτροπή του OPEC+, η οποία συνήθως πραγματοποιείται πριν από το αντίστοιχο υπουργικό συμβούλιο, αυτή είναι προγραμματισμένη για τις 17 και τις 18 Ιουνίου, προκειμένου να υπάρξει μέχρι τότε μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από τα στοιχεία για την παραγωγή των χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης