Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ισχυρή άνοδος στο πετρέλαιο λόγω OPEC+, στα 39,17 δολ. ή +4,7% το αμερικανικό WTI - Στα 42,15 δολ. το Brent

Ισχυρή άνοδος στο πετρέλαιο λόγω OPEC+, στα 39,17 δολ. ή +4,7% το αμερικανικό WTI - Στα 42,15 δολ. το Brent
Οι χώρες του OPEC+ αναμένεται να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη το Σάββατο 6 Ιουνίου ώστε να συζητήσουν την πορεία των περικοπών
Ισχυρή άνοδο κατέγραψε σήμερα Παρασκευή 5 Ιουνίου το πετρέλαιο, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, μετά τις αναφορές ότι η συνάντηση του OPEC+ για τις περικοπές στην παραγωγή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Ιουνίου.
-Το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2020 για το Brent σημείωσε άνοδο της τάξεως του +5,4% στα 42,15 δολ. ανά βαρέλι.
-Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου 2020 ενισχύθηκε κατά +4,7% στα 39,17 δολ. ανά βαρέλι.
Τα συνολικά κέρδη για το Brent κατά την τρέχουσα εβδομάδα διαμορφώνονται μέχρι στιγμής στο +14% ενώ η αντίστοιχη άνοδος για το αμερικανικό WTI ανέρχεται στο +6%, με τα δύο προθεσμιακά συμβόλαια να παραμένουν σε τροχιά ώστε να καταγράψουν την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου.
Η άνοδος στηρίζεται τόσο στις περικοπές που πραγματοποίησαν οι περισσότερες χώρες στην παραγωγή πετρελαίου, όσο και στη σταδιακή ανάκαμψη που καταγράφει η παγκόσμια ζήτηση, λόγω της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19.
Οι χώρες του OPEC+ αναμένεται να πραγματοποιήσουν αύριο Σάββατο τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα επεκτείνουν την τρέχουσα συμφωνία για τις περικοπές, έχοντας ως βασικό στόχο να επιτύχουν μία ταχύτερη εξισορρόπηση της αγοράς.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές από τον OPEC+, η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δύο γύρους, πρώτα μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και εν συνεχεία με τη συμμετοχή και των υπόλοιπων χωρών που εφαρμόζουν τη συμφωνία.
Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία έχουν ήδη ταχθεί υπέρ μίας επέκτασης της τρέχουσας συμφωνίας για περικοπές ύψους 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Ιουλίου.
Πλέον, η επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το ποσοστό συμμόρφωσης των χωρών απέναντι στις περικοπές που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, καθώς βασική προϋπόθεση είναι να τηρθούν οι στόχοι για τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Μέσω επιστολής του, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail Al Mazrouei, κάλεσε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του OPEC+ να βελτιώσουν το ποσοστό συμμόρφωσης απέναντι στις περικοπές που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο.
«Ως εκπρόσωπος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θεωρών απογοητευτικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, όπως είναι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, συμμορφώνονται 100% ή και περισσότερο, ενώ άλλοι σημαντικοί παραγωγοί κάνουν λιγότερα από το 50%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Al Mazrouei.
«Ο αυξανόμενες φόβος δεν αφορά μόνο τη μη επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας αλλά και την χαλάρωση της δέσμευσης από ορισμένους παραγωγούς», αναφέρουν οι αναλυτές της ANZ Research, διευκρινίζοντας ότι «αυτό θα μπορούσε τελικά να αυξήσει την παραγωγή μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
Εφόσον οι χώρες του OPEC+ δε συμφωνήσουν σε επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας, τότε οι περικοπές στην παραγωγή τους θα περιοριστούν στα 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης