Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Eurobank (Καραβίας) και DοValue Ελλάδος (Καλαντώνης); - Περί τα 86 δισ NPEs θα διαχειρίζονται 3 σχήματα

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Eurobank (Καραβίας) και DοValue Ελλάδος (Καλαντώνης); - Περί τα 86 δισ NPEs θα διαχειρίζονται 3 σχήματα
Τα 3 βασικά σχήματα θα κατέχουν σχεδόν 86 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα που αντιστοιχούν σχεδόν στο 92% του συνόλου.
Το deal της Eurobank με την DoValue με επίκεντρο τα προβληματικά δάνεια είναι γεγονός.
Και τυπικά στις 5 Ιουνίου 2020 το deal έκλεισε και ο μεν Καραβίας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Holding θα διοικεί μια πιο καθαρή από πλευράς προβληματικών δανείων τράπεζα, ο δε Καλαντώνης ο Πρόεδρος της DoValue Ελλάδος (πρώην Eurobank, FPS εταιρία διαχείρισης) θα διοικεί ένα νέο σχήμα εξειδικευμένο στα NPEs στα προβληματικά δάνεια.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Eurobank με 6 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα έχει πλησιάσει πολύ τον τελικό στόχο δηλαδή της ριζικής εξυγίανσης των προβληματικών ανοιγμάτων και του ισολογισμού γενικότερα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διοίκηση Καραβία στην Eurobank πέτυχε κάτω από δύσκολες συνθήκες όχι απλά να είναι ο πρωτοπόρος όλων των πρωτοβουλιών, να καθαρίσει το χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων και κυρίως να ενεργοποιήσει ένα σχέδιο τον Ηρακλή που αποτελεί την μόνη ρεαλιστική λύση.
Η Eurobank προηγείται του ανταγωνισμού, πήρε και την εγγύηση του κράτους για τα 2,4 δισεκ. κύριο ομόλογο που θα εκδώσει για τις δύο τιτλοποιήσεις 7,5 δισεκ. ονόματι Cairo.
Η Ιταλική Dovalue στην οποία μέτοχοι είναι η Softbank που έχει εξαγοράσει την Fortress καθώς και η Bain Capital κ.α. εξαγόρασε το 80% της FPS της εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων της Eurobank και κάλυψε την τιτλοποίηση των 7,5 δισεκ.
Πλέον τα NPEs της Eurobank μειώνονται στα 6,5 δισεκ. και η νέα Dovalue που θα απορροφήσει δραστηριότητες της υπάρχουσας DoValue Ελλάδος, της Bain Capital και άλλα θα διαθέτει περίπου 30 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Στόχος είναι να πάρει και τα 5 ή 7 δισεκ. τιτλοποίηση της Εθνικής τράπεζας συνολικά θα διαχειρίζεται η νέα DoValue 35 δισεκ.
Ο Θεόδωρος Καλαντώνης ο εκτελεστικός Πρόεδρος μετά την επιτυχημένη του πορεία στην διαχείριση των NPEs στην Eurobank αναλαμβάνει επικεφαλής σε ένα σχήμα που θα διαχειρίζεται δυνητικά 35 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα.

Τι περιλαμβάνει το deal;

Η DoValue για την τιτλοποίηση και την εξαγορά του 80% της FPS θα εισφέρει 310 εκατ ευρώ.
Η σύμβαση επιμηκύνεται από 10 σε 14 χρόνια, οπότε το σχήμα αυτό θα υπάρχει για 14 χρόνια με στόχο ετησίως να κερδίζει 40-60 εκατ ευρώ που μεταφράζεται σωρευτικά 500-600 εκατ ευρώ κέρδη.
Η Eurobank Holding η νέα Eurobank θα εγγράψει το κέρδος των 310 εκατ στο β΄ τρίμηνο του 2020.
Ταυτόχρονα θα εγγράψει και την κεφαλαιακή επίδραση από την συναλλαγή κατά 1,567 δισεκ. θα μειωθούν αναλογικά τα κεφάλαια χωρίς να ενεργοποιηθεί ο νόμος για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ενώ θα εγγραφούν και 135 εκατ λοιπά κόστη απομειώνοντας τα κεφάλαια.  
Η Eurobank θα διαθέτει 6,18 δισεκ. κεφάλαια ή 14,4% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Παρά την βαθειά ύφεση και το σοκ του κορωνοιού το deal δεν άλλαξε επί της ουσίας τόσο καίρια, υπήρχαν αλλαγές αλλά όχι δραματικές ανατροπές.
Η Eurobank κέρδισε 1 χρόνο από τον ανταγωνισμό, γιατί θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10-12 μήνες ώστε οι άλλες τράπεζες να φθάσουν στο σημερινό επίπεδο της Eurobank.

Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για την μετοχή της Eurobank;

Η μετοχή της Eurobank έφθασε στα 0,4280 ευρώ και η συνολική κεφαλαιοποίηση 1,58 δισεκ.
Το bankingnews πολύ έγκαιρα είχε αναφέρει ότι το fair value με το deal θα είναι 0,45 με 0,48 ευρώ κατά άλλους 0,52 ευρώ.
Τα επίπεδα αυτά δηλαδή 0,48 με 0,52 ευρώ αποτελούν ένα ρεαλιστικό στόχο για την Eurobank.

Τα 3 σχήμα στην διαχείριση προβληματικών δανείων στην Ελλάδα

Τρεις πυλώνες θα δημιουργηθούν στην διαχείριση των προβληματικών δανείων NPEs στην Ελλάδα καθώς οι τράπεζες επιταχύνουν τα σχέδια για τιτλοποιήσεις.
Μετά την Eurobank και το μοντέλο διάσπασης που ακολούθησε και η Alpha bank επιταχύνει τις δικές τις διαδικασίες με στόχο τέλη Φθινοπώρου να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές για το Galaxy την τιτλοποίηση 12 δισεκ. ευρώ ενώ η Cepal θα πουληθεί πακέτο στον νέο επενδυτή και διαχειριστή των NPEs.
Επίσης και η Πειραιώς προχωράει τις τιτλοποιήσεις της 7 δισεκ. Vega και Phoenix με έκδοση senior bond 2,3 δισεκ. ευρώ συνολικά

Τα 3 βασικά σχήματα 

1)Η Dovalue το αποτέλεσμα του deal μεταξύ της Eurobank και της Ιταλικής Dovalue που περιλαμβάνει τιτλοποίηση 7,5 δισεκ. NPEs και πώληση του 80% της FPS της εταιρίας διαχείρισης… έκλεισε 5 Ιουνίου 2020.
Η DoValue χαμήλωσε το τίμημα, προσέφερε 340 εκατ και τα μείωσε στα 310 εκατ ευρώ.
Η νέα DoValue θα διαθέτει 33 με 35 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Να σημειωθεί ότι η Bain Capital είναι μέτοχος στην dovalue όπως και η Forterss οπότε τα deals που έχουν ήδη κλείσει στην Ελλάδα θα τα μεταφέρουν στην DoValue Ελλάδας.
Η Dovalue θα πάρει και την Εθνικής την τιτλοποίηση μαζί με το πρόγραμμα Icon μέσω της Bain Capital και άλλα.

2)Ο δεύτερος πυλώνας θα περιλαμβάνει την Intrum που θα διαθέτει 28 δισεκ. NPEs και διαχειρίζεται τα 24,1 δισεκ. προβληματικά δάνεια της Πειραιώς.
Οι δύο τιτλοποιήσεις Phoenix 2 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και Vega 5 δισεκ. NPEs θα αγοραστούν από την Intrum που θα αναλάβει και την διαχείριση.

3)Ο τρίτος πυλώνας που θα έχει σημαντικό ρόλο στα NPEs των ελληνικών τραπεζών θα είναι η Pimco η οποία θα κλείσει deal με την Alpha bank.
Η τράπεζα ανακοίνωσε σχέδιο διάσπασης κατά τα πρότυπα της Eurobank με στόχο την υλοποίηση μοντέλου εμπροσθοβαρούς μείωσης των NPEs.
H Alpha bank σε επίπεδο ομίλου διαθέτει 21 δισεκ. NPEs.
Κατά την τράπεζα προ κορωνοιού για την τιτλοποίηση Galaxy 12 δισεκ. προβληματικών δανείων θα δαπανούσε 2,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια τα οποία μπορεί να αυξηθούν.
Να σημειωθεί ότι το κεφαλαιακό μαξιλάρι της τράπεζας είναι 2,9 δισεκ. ευρώ.

Αυτά τα 3 σχήματα θα κατέχουν σχεδόν 86 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα που αντιστοιχούν σχεδόν στο 92% του συνόλου.
Οι τιτλοποιήσεις δηλαδή το μοντέλο Ηρακλής είναι αυτό που κυριαρχεί στο σύστημα.
Η Alpha bank με την επιλογή της να προχωρήσει σε διάσπαση – διαχωρισμό ουσιαστικά υιοθετεί την λύση Ηρακλή και απομακρύνεται από τις θεωρητικές ιδέες τύπου bank που δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Το πιθανότερο σενάριο είναι μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος του Ηρακλή 1 να ακολουθήσει και ο Ηρακλής 2 όπου το ελληνικό δημόσιο πάνω στον ίδιο μηχανισμό θα προσφέρει νέες εγγυήσεις.
Σήμερα οι εγγυήσεις για τον Ηρακλή φθάνουν τα 12 δισεκ.
Για τον Ηρακλή 2 που θα μπορούσε να ξεκινήσει προς τα τέλη του 2021 το δημόσιο θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετες εγγυήσεις π.χ. άλλα 6 ή 8 δισεκ. και να υπάρξει νέο κύμα τιτλοποιήσεων.
Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο άπαξ και εθνική bad bank δεν θα υπάρξει.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή bad bank πρέπει να κρατήσουμε πολύ μικρό καλάθι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης