Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για την ΕΚΤ, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάλυση την ΕΕ

Politico: Η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για την ΕΚΤ, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάλυση την ΕΕ
Ευρωπαίος ανώτατος δικαστής προειδοποιεί ότι, η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες κατατάσεις
Ανώτατος Ευρωπαίος δικαστής  εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» του  για την πρόσφατη απόφαση - ορόσημο του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με την ΕΚΤ και προειδοποιεί, πως κινδυνεύει με διάλυση το κράτος δικαίου στην ΕΕ ενδεχομένως ακόμη και η ίδια η Ένωση.
Όπως γράφει το Politico, ο Marc van der Woude, πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, της δεύτερης υψηλότερης δικαστικής αρχής της Ένωσης χαρακτήρισε την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Μάιο ως «άμεση παρέμβαση στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής  έννομης τάξης.
Μάλιστα προειδοποιεί ότι, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ενθαρρύνει ορισμένες  χώρες να εγκαταλείψουν αυτήν τη νομική τάξη και, ως εκ τούτου, να πραγματοποιήσουν μια «συγκεκαλυμμένη έξοδο» από την ΕΕ.
Στις 5 Μαΐου 2020, το γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του 2015 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι παράνομο σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, εκτός εάν μπορέσει να παράσχει επαρκή αιτιολόγηση εντός των επόμενων τριών μηνών.
Η απόφαση αυτή ερμηνεύτηκε ευρέως ως αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της ανώτατης νομικής αρχής της Ένωσης, του Δικαστηρίου της ΕΕ, το οποίο είχε επιτρέψει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Λέγοντας ότι το δικαστήριο της ΕΕ που εδρεύει στο Λουξεμβούργο ενήργησε με «μη κατανοητό» τρόπο και πέραν της δικαιοδοσίας του, οι Γερμανοί δικαστές απέρριψαν την απόφαση των Ευρωπαίων ομολόγων τους.
Στη συνέχεια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έκανε γνωστό, πως σχεδιάζει να κινήσει διαδικασία για παραβάσεις σε βάρος της Γερμανίας.
Στις παρατηρήσεις του, ο van der Woude χαρακτήρισε τη γερμανική απόφαση ως κίνδυνο για την «εύθραυστη και ευαίσθητη» έννομη τάξη της ΕΕ και τόνισε ότι «θα διαβρώσει τους δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των δικαστηρίων της και θα υπονομεύσει το κράτος δικαίου, το οποίο η Ένωση προσπαθεί να εμπεδώσει.
Ο Van der Woude σημείωσε ότι η γερμανική απόφαση, «αν και εκδόθηκε στο όνομα του κράτους δικαίου, θα μπορούσε παράδοξα να ενισχύσει τη δεύτερη ακόμη πιο ανησυχητική τάση, που είναι η κατάργηση του κράτους δικαίου σε ορισμένα κράτη μέλη» - μια συγκαλυμμένη αναφορά στην Ουγγαρία και την Πολωνία.
Προειδοποίησε ότι «η λογική του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάθε εθνικό δικαστήριο θα είναι σε θέση να διατυπώσει το δικό του όραμα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου».
Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με εσφαλμένη ερμηνεία από κράτη στα οποία «οι πολιτικές πλειοψηφίες θέτουν αργά αλλά σίγουρα τα δικαστήρια τους υπό την εποπτεία της εκτελεστικής εξουσίας».
Ο Van der Woude υποστήριξε ότι μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρότατες πολιτικές συνέπειες:
«Εάν ο κανόνας του ευρωπαϊκού δικαίου δεν ισχύει πλέον σε αυτές τις χώρες, θα βρίσκονται εκτός της έννομης τάξης της ΕΕ και θα αποσυρθούν εκ των πραγμάτων από το κοινό όραμα».
«Τελικά, ορισμένοι μπορεί να διερωτώνται εάν πρόκειται για μια συγκεκαλυμμένη έξοδο από την ΕΕ χωρίς επίσημη εφαρμογή της ρήτρας εξόδου που προβλέπεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε αναφερόμενος στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με τη χρήση του εν λόγω άρθρου.
Τέλος ο Ευρωπαίος δικαστής απευθύνει έκκληση για συνέχιση του διαλόγου, διαβλέποντας σημαντικούς κινδύνους από την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης