Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρώνει διεθνώς ο κορωνοϊός με 7 εκατ. κρούσματα και πάνω από 400.000 νεκρούς - Στο επίκεντρο η Λατινική Αμερική - Δεύτερο κύμα προεξοφλούν οι ειδικοί

Σαρώνει διεθνώς ο κορωνοϊός με 7 εκατ. κρούσματα και πάνω από 400.000 νεκρούς - Στο επίκεντρο η Λατινική Αμερική - Δεύτερο κύμα προεξοφλούν οι ειδικοί
Μέσα σε πέντε μήνες ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον Covid-19  τον ετήσιο αριθμό των θανάτων από ελονοσία
(upd)Tα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε όλον τον πλανήτη φτάνουν τα 7 εκατομμύρια, καθώς αυξάνονται οι μολύνσεις στη Βραζιλία και την Ινδία ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Λατινική Αμερική.
Οι ειδικοί προεξοφλούν ένα δεύτερο κύμα της νόσου και τάσσονται κατά της άρσης των περιοριστικών μέτρων.   
Περίπου το 30% των κρουσμάτων (2 εκατομμύρια) έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Λατινική Αμερική ακολουθεί με το 15% των κρουσμάτων.
Οι θάνατοι από την ασθένεια Covid-19 παγκοσμίως ξεπερνούν τους 400.000.
Σχεδόν 110.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, όμως τα θύματα αυξάνονται τάχιστα και στη Λατινική Αμερική.
Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον Covid-19 έφτασε μέσα σε πέντε μήνες τον ετήσιο αριθμό των θανάτων από ελονοσία, μια από τις πιο θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες.
Ο πρώτος θάνατος από την Covid-19 αναφέρθηκε στις 10 Ιανουαρίου στην Wuhan της Κίνας.
Στις αρχές Απριλίου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100.000 και χρειάστηκαν μόνο 23 ημέρες για να αυξηθούν από τους 300.000 στους 400.000.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων πιστεύεται ότι είναι υψηλότερος, καθώς πολλές χώρες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις σε όλους τους ασθενείς και ορισμένες δεν συμπεριλαμβάνουν στον απολογισμό τους θανάτους εκτός των νοσοκομείων.

Σε παγκόσμια κλίμακα οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού έφτασαν τους 400. 225, τα κρούσματα είναι πάνω από 6,9 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 6.935.047
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 400.290
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.920.061 και σε νεκρούς με 109.811
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βρετανία με 40.548 θανάτους με 286.295 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς η Βραζιλία με 35.930 – Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα με 672.846
- Τέταρτη η Ιταλία σε νεκρούς με 33.846 – Στα 234.801 τα κρούσματα
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 467.673 και 5.859 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 241.310 και 27.135 νεκρούς
-Έκτη σε κρούσματα η Ινδία με 247.857 και  6.954 νεκρούς
- Στους 29.145 οι νεκροί στη Γαλλία, 190.759 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 185.696 και οι νεκροί σε 8.685
- Στους 13.511 οι νεκροί στο Μεξικό, στα 113.619 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.186 κρούσματα και 4.638 νεκρούς
- Στους 4.669 οι νεκροί στην Τουρκία, 169.218 τα κρούσματα
Image


H G20 θα χορηγήσει πάνω από 21 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του ιού

Πάνω από 21 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού δεσμεύτηκε να χορηγήσει η Ομάδα των Είκοσι (G20) των πλούσιων και αναδυόμενων οικονομιών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομάδα τα ξημερώματα του Σαββάτου 6/6.
«Η G20, μαζί με προσκεκλημένες χώρες, έχει συντονίσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την υποστήριξη της μάχης κατά της πανδημίας Covid-19.
Μέχρι σήμερα, τα μέλη της G20 και οι προσκεκλημένες χώρες έχουν δεσμευτεί να χορηγήσουν πάνω από 21 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια για τη στήριξη χρηματοδότησης της παγκόσμιας υγείας», υπογραμμίζεται.
Τα υποσχεθέντα χρήματα θα κατευθυνθούν προς διαγνωστικούς ελέγχους, εμβόλια, θεραπείες και την έρευνα και ανάπτυξη, διευκρινίζει η ανακοίνωση.
Τον Απρίλιο, η G20 κάλεσε όλες τις χώρες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, φιλανθρωπικές οργανώσεις και τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλουν στην κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανερχόταν σε πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.
Η Σαουδική Αραβία, που ασκεί σήμερα την προεδρία της Ομάδας των Είκοσι, έχει δεσμευτεί να χορηγήσει 500 εκατ. δολάρια για να στηρίξει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Ανέφερε τότε ότι θα διαθέσει 150 εκατ. δολάρια στον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας, 150 εκατ. δολάρια στην Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση και 200 εκατ. α δολάρια σε άλλους οργανισμούς και προγράμματα υγείας.

Η Κίνα θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό»

Η Κίνα θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όταν θα είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί,  ένα "παγκόσμιο δημόσιο αγαθό", δήλωσε ο υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας της χώρας, Wang Zhigang.
Όπως ανέφερε, η Κίνα θα αυξήσει τη διεθνή συνεργασία στις μελλοντικές κλινικές δοκιμές εμβολίων για την Covid-19, οικοδομώντας πάνω σε προηγούμενες συνεργασίες για την ανάπτυξη εμβολίων.
Η Κίνα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό και μάλιστα,  κινέζοι ερευνητές διεξάγουν πέντε χωριστές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δηλαδή τις μισές από το σύνολο των δοκιμών που γίνονται παγκοσμίως, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η ανάπτυξη «ενός εμβολίου εξακολουθεί να είναι η θεμελιώδης στρατηγική στην προσπάθειά μας να ξεπεράσουμε τον νέο κορωνοϊό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ο Wang Zhigang.
Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη εμβολίου είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί χρόνο"  και σημείωσε πως «η ακρίβεια που απαιτείται για την ανάπτυξη εμβολίου έχει συγκριθεί από ορισμένους επιστήμονες με έναν χορό που περιλαμβάνει βήματα ακριβείας και πρόβες».
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping είχε δηλώσει πριν από ένα μήνα στην Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία, το σώμα που διευθύνει τον ΠΟΥ, ότι τα εμβόλια που αναπτύσσει η Κίνα θα γίνουν «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» όταν μόλις θα είναι έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν και η Κίνα θα εξασφαλίσει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια και θα έχουν τη δυνατότητα να τα αποκτήσουν.
Σε επίσημο έγγραφο που αποκαλύφθηκε από το Γραφείο Ενημέρωσης του Κρατικού Συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου, η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για παγκόσμια συνεργασία, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντισταθεί στις καταγγελίες για ευθύνες και στην πολιτικοποίηση του ιού, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει καμία χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου D. Trump έχει κατηγορήσει την Κίνα για συγκάλυψη και έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την πανδημία, ενώ  το Πεκίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας πως κρατούσε ενημερωμένο τον κόσμο εξαρχής.
Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, ο επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον αμερικανό ομόλογό του για τον τότε άγνωστο ιό ήδη από τις 4 Ιανουαρίου.

ΠΟΥ: Δεν έχει τελειώσει ο κορωνοϊός, αύξηση κρουσμάτων μετά την χαλάρωση των lockdowns

Τη θέση ότι δεν έχει τελειώσει η επιδημία του κορωνοϊού και ότι τα κράτη θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας διατυπώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Σε κάποιες χώρες έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων καθώς χαλαρώνουν τα lockdowns.
Οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται απέναντι στον κορωνοϊό» υποστήριξε η Margaret Harris, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
«Σχετικά με τις αυξήσεις των κρουσμάτων, ναι έχουμε δει σε κάποιες χώρες του κόσμου - δεν μιλώ συγκεκριμένα για την Ευρώπη -  όταν χαλαρώνει το lockdown, όταν χαλαρώνουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης οι άνθρωποι καμιά φορά το ερμηνεύουν αυτό ως «εντάξει, τελείωσε».
Δεν έχει τελειώσει.
Δεν θα τελειώσει μέχρι να μην υπάρχει ιός πουθενά στον κόσμο» είπε η Harris, η οποία κάλεσε τους Αμερικάνους να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, όταν συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις για τη δολοφονία του George Floyd.

Astrazeneca: Τον Σεπτέμβριο 2020 τα αποτελέσματα των δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
 
Τον Σεπτέμβριο αναμένει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, τα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, για το οποίο εργάζεται μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να ξέρουμε αν έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ή όχι», δήλωσε σήμερα στο BBC ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης.
Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το πρόγραμμα του οποίου χρηματοδοτείται και από τη βρετανική κυβέρνηση, δημιούργησε μια σύμπραξη με το φαρμακευτικό εργαστήριο για την παρασκευή και τη διανομή σ' ολόκληρο τον κόσμο του εμβολίου που αναπτύσσεται.
Οι δοκιμές στον άνθρωπο άρχισαν στα τέλη Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στη Βραζιλία, χώρα που είναι πλέον «το επίκεντρο της επιδημίας», δήλωσε ο Sorieaux.
Για να κερδηθεί χρόνος, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να μην περιμένουν τα αποτελέσματα για να αρχίσουν την παραγωγή.

Εφιάλτης ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Τρίτη παγκοσμίως σε θανάτους η Βραζιλία, απειλεί με αποχώρηση από τον ΠΟΥ ο Bolsonaro

Στο κόκκινο βρίσκεται η Λατινική Αμερική λόγω του κορωνοϊού καθώς καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων σε ημερήσια βάση στα περισσότερα κράτη.
Η Βραζιλία πλέον κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού,  φτάνοντας στους 35.930 νεκρούς και αφήνοντας πλέον την Ιταλία στην τέταρτη θέση.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφθασαν τα 672.846.
Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, η Βραζιλία καταγράφει 153 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, έναντι 557,2 στην Ιταλία και 585,8 στο ΗΒ.
Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων είχε καταγραφεί την Τετάρτη 3/6 με 1.349.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η Πολιτεία του Σάο Πάολο και ακολουθεί το Ρίο ντε Ζανέιρο, αν και στις δύο Πολιτείες άρχισε η σταδιακή άρση των περιορισμών και η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Στο μεταξύ, να  αποσύρει την Βραζιλία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) απείλησε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, Jair Bolsonaro,  ενώ η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε τις κυβερνήσεις για τον κίνδυνο άρσης του lockdown προτού επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνoϊού.
Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων καταγράφηκε και στην Χιλή, όπου πλέον οι νεκροί έφτασαν τους 1.541 και τα κρούσματα σε 127.745.
Σημειώνεται πως την Τετάρτη 3/6 η κυβέρνηση του προέδρου Pinera ανακοίνωσε πως παρατείνεται η ισχύς των μέτρων περιορισμού στην πρωτεύουσα Σαντιάγο για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα.
Παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 28 Ιουνίου ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της Αργεντινής, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό συνεχίζουν να αυξάνονται.
Η παράταση για τρεις εβδομάδες του lockdown, η ισχύς του οποίου θα εξέπνεε την Κυριακή 7η Ιουνίου, αφορά την πρωτεύουσα, την επαρχία Μπουένος Άιρες και ορισμένες άλλες περιοχές όπου καταγράφονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις επιβεβαιωμένων μολύνσεων.
Η υπόλοιπη χώρα θα περάσει σε φάση «υποχρεωτικής και προληπτικής τήρησης κοινωνικής απόστασης.
Στη νέα αυτή φάση θα επιτρέπεται η ατομική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας στην πρωτεύουσα, εστία της επιδημίας στην Αργεντινή, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.
Στην Αργεντινή τα κρούσματα ανέρχονται  σε 22.020 κρούσματα, ενώ οι νεκροί υπολογίζονται σε 648.
Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο Περού, όπου καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 5.301 ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης  φθάνει τα 191.758.
Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης και τρίτο σε αριθμό θανάτων στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία (210 εκατ. κάτοικοι) και το Μεξικό (127 εκατ.).
Πάνω από 9.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στη χώρα, έχοντας βυθίσει σε κρίση το σύστημα υγείας, το οποίο είναι αντιμέτωπο ιδίως με τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου για τη θεραπεία των ασθενών.
Στο Περού εξακολουθούν να ισχύουν μέτρα περιορισμού από τη 16η Μαρτίου.
Επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ τα σύνορα παραμένουν κλειστά, προκειμένου να εμποδιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση του ιού.
Εξίσου δύσκολη και η κατάσταση στο Μεξικό, όπουοι νεκροί από τον κορωνοϊό υπολογίζονται σε 13.511 νεκρούς επί συνόλου 113.619 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Image

ΗΠΑ: Στους 110.000 οι νεκροί

Αν και οι περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ άρουν τα περιοριστικά μέτρα και προσπαθούν να επανεκκινήσουν την κοινωνική και οικονομική τους δραστηριότητα ο κορωνοϊός παραμένει ακόμα ιδιαίτερα ενεργός.
Πλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας του ιού στη χώρα ανέρχεται σε πάνω από 109.802, ενώ τα κρούσματα σε 1.920.061 σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.
Πάνω από 500.000 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί.
Με πάνω από 3.000 ημερήσιους θανάτους στα μέσα Απριλίου, οι ΗΠΑ συνεχίζουν μέχρι σήμερα να καταγράφουν περίπου 1.000 θανάτους και 20.000 νέες μολύνσεις σε καθημερινή βάση.
Αν και οι ΗΠΑ είναι σε απόλυτους αριθμούς η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα, αν γίνει η σύγκριση κατ’αναλογία με τον πληθυσμό, οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Σύμφωνα με τον μέσο όρο εννέα επιδημιολογικών μοντέλων τον οποίο υπολόγισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ενδέχεται να φθάσει τους 127.000 νεκρούς περί την 27η Ιουνίου.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης