Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maas: Περίπλοκη η σχέση Γερμανίας - ΗΠΑ, μετά την διαταγή Trump για απόσυρση στρατιωτών

Maas: Περίπλοκη η σχέση Γερμανίας - ΗΠΑ, μετά την διαταγή Trump για απόσυρση στρατιωτών
O πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump, σύμφωνα  με αμερικανό αξιωματούχο, διέταξε τον στρατό των ΗΠΑ να αποσύρει 9.500 στρατιώτες από τη Γερμανία
«Περίπλοκη» χαρακτήρισε τη σχέση της Γερμανίας με τις ΗΠΑ  ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, σε συνέντευξη στην Bild, εκφράζοντας τη λύπη του για την σχεδιαζόμενη απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από βάσεις επί γερμανικού εδάφους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump διέταξε τον στρατό των ΗΠΑ να αποσύρει 9.500 στρατιώτες από τη Γερμανία, δήλωσε την Παρασκευή 5/6 ένας Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε πως «εφόσον φτάσουμε στην απόσυρση μέρους των αμερικανών στρατιωτικών δυνάμεων, θα το λάβουμε αυτό υπόψη.
Εκτιμούμε τη συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις που έχει αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες.
Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας».
Μάλιστα, ο  υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas αναγνώρισε προβλήματα στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις, αναφέροντας πως «είμαστε στενοί εταίροι στη διατλαντική συμμαχία.
Αλλά: Είναι περίπλοκο».
Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ένας από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς κόμβους παγκοσμίως.
Επί γερμανικού εδάφους συνολικά υπηρετούν περίπου 35.000 Αμερικανοί στρατιώτες και επιπλέον 17.000 Αμερικανοί και 12.000 Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι απασχολούνται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Από τις βάσεις στην Γερμανία εξυπηρετούνται οι αμερικανικές αποστολές στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Αφρική, ενώ εκεί νοσηλεύονται και πολλοί τραυματίες των αμερικανικών δυνάμεων.
Πάντως, την απόφαση Trump επέκριναν το Σάββατο 6/6 εξέχοντα κοινοβουλευτικά μέλη του κυβερνώντος συντηρητικού σχηματισμού της καγκελάριου A. Merkel.
Σημειώνεται ότι Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε χωρίς να κατονομαστεί, ανέφερε την Παρασκευή 5/6 ότι η αποχώρηση των στρατιωτών ήταν αποτέλεσμα μηνών εργασίας του αρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και δεν είχε καμία σχέση με τις εντάσεις μεταξύ Trump και Merkel.
Πιθανή αιτία για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, το Spiegel ανέφερε την Παρασκευή την οργή του για την Merkel η οποία αρνήθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει με φυσική παρουσία στην Σύνοδο της G7 που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες, επικαλούμενη την κατάσταση με τον κορωνοϊό.
Από την πλευρά της, η Wall Street Journal σε δημοσίευμα την Παρασκευή φιλοξένησε δήλωση Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου ο οποίος δεν κατονομάζεται και συνέδεσε άμεσα την απόσυρση των στρατιωτών με το θέμα αυτό.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης