Η Κίνα θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό»

Η Κίνα θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό»
Η Κίνα θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό»
Η Κίνα θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όταν θα είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί,  ένα "παγκόσμιο δημόσιο αγαθό", δήλωσε ο υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας της χώρας, Wang Zhigang.
Όπως ανέφερε, η Κίνα θα αυξήσει τη διεθνή συνεργασία στις μελλοντικές κλινικές δοκιμές εμβολίων για την Covid-19, οικοδομώντας πάνω σε προηγούμενες συνεργασίες για την ανάπτυξη εμβολίων.
Η Κίνα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό και μάλιστα,  κινέζοι ερευνητές διεξάγουν πέντε χωριστές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δηλαδή τις μισές από το σύνολο των δοκιμών που γίνονται παγκοσμίως, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η ανάπτυξη «ενός εμβολίου εξακολουθεί να είναι η θεμελιώδης στρατηγική στην προσπάθειά μας να ξεπεράσουμε τον νέο κορωνοϊό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ο Wang Zhigang.
Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη εμβολίου είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί χρόνο"  και σημείωσε πως «η ακρίβεια που απαιτείται για την ανάπτυξη εμβολίου έχει συγκριθεί από ορισμένους επιστήμονες με έναν χορό που περιλαμβάνει βήματα ακριβείας και πρόβες».
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping είχε δηλώσει πριν από ένα μήνα στην Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία, το σώμα που διευθύνει τον ΠΟΥ, ότι τα εμβόλια που αναπτύσσει η Κίνα θα γίνουν «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» όταν μόλις θα είναι έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν και η Κίνα θα εξασφαλίσει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια και θα έχουν τη δυνατότητα να τα αποκτήσουν.
Σε επίσημο έγγραφο που αποκαλύφθηκε από το Γραφείο Ενημέρωσης του Κρατικού Συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου, η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για παγκόσμια συνεργασία, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντισταθεί στις καταγγελίες για ευθύνες και στην πολιτικοποίηση του ιού, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει καμία χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου D. Trump έχει κατηγορήσει την Κίνα για συγκάλυψη και έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την πανδημία, ενώ  το Πεκίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας πως κρατούσε ενημερωμένο τον κόσμο εξαρχής.
Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, ο επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον αμερικανό ομόλογό του για τον τότε άγνωστο ιό ήδη από τις 4 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS