Deutsche Welle: Όταν οι Ιταλία «αγάπησε» τη Γερμανία και «μίσησε» την Αυστρία

Deutsche Welle: Όταν οι Ιταλία «αγάπησε» τη Γερμανία και «μίσησε» την Αυστρία
Η αποδοχή αμοιβαιοποίησης του χρέους από το Βερολίνο μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού άλλαξε ριζικά το κλίμα στις σχεσεις των δυο χωρών
Δεν πάει πολύ καιρός που οι σχέσεις Ιταλίας-Γερμανίας ήταν στο ναδίρ. Η αποδοχή αμοιβαιοποίησης του χρέους από το Βερολίνο μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού άλλαξε ριζικά το κλίμα.
Όπως υπογραμμίζει ωστόσο η Deutche Welle, τώρα ο κακός είναι ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebaston Kurz.
Στην Merkel αρέσει πολύ να ξεκουράζεται στην Ιταλία. Το καλοκαίρι περνά πολλές ημέρες στο νότιο Τιρόλο, το Πάσχα προτιμά να επισκέπτεται το νησί Ίσκια. Φέτος ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος λόγω της πανδημίας θα κάνει διακοπές στη Γερμανία.
Αλλά οι Ιταλοί δεν το παίρνουν στραβά.
Η εικόνα ήταν διαφορετική πριν από λίγους μήνες καθώς οι Γερμανοί με τη συμπεριφορά τους δεν έδειχναν αλληλεγγύη απέναντι στους Ιταλούς, ήθελαν να αποφασίζουν για όλα, και ήταν το άσχημο πρόσωπο της Ευρώπης.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στο απόγειο της κορωνοκρίσης κατέβηκαν στο ναδίρ, εικόνες από το ιστορικό παρελθόν σκίαζαν τον πολιτικό διάλογο.

Συνάντηση DiMaio - Maas στο Βερολίνο

Ξαφνικά όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ξαφνικά η Merkel έγινε «καλή» και οι Γερμανοί καλοδεχούμενοι στην Ιταλία.
Η θερινή σεζόν ξεκινά και ένα μεγάλο τμήμα γερμανών τουριστών επιλέγει την Ιταλία. Στο Βερολίνο τις προάλλες ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio παρουσίασε μια χώρα ασφαλή ως τουριστικό προορισμό.
Το μήνυμα ελήφθη και ο γερμανός ομόλογός του Haiko Maas έκανε λόγο για τη χαρά των συμπατριωτών του να ταξιδέψουν στην Ιταλία. Βέβαια, πριν από μερικές εβδομάδες η ιταλική κυβέρνηση δεν μιλούσε θετικά για το Βερολίνο.
Όταν τα νοσοκομεία στη Λομβαρδία βρίσκονταν λίγο πριν την κατάρρευση λόγω των πολλών κρουσμάτων ασθενών με κορωνοϊό, καταγράφηκε πολύ αρνητικά το ότι η Γερμανία σταμάτησε τις εξαγωγές υλικού, όπως προστατευτικές μάσκες και ειδικά γυαλιά και ρούχα.
Το κατηγορηματικό «όχι» του Βερολίνου στην αμοιβαιοποίηση του χρέους με τα λεγόμενα «κορωνο-ομόλογα» έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στο αντιγερμανικό μένος. Το ότι η γερμανική κυβέρνηση δέχθηκε βαριά ασθενείς Covid-19 για περίθαλψη στη Γερμανία, καταγράφηκε ελάχιστα από την ιταλική κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση τον Μάιο η εμπιστοσύνη των Ιταλών στη Γερμανία έπεσε στο 26%, μόλις τον Ιανουάριο του 2019 ήταν στο 42%. Τώρα όμως είναι αλλιώς.
«Η Merkel και το θαύμα μιας Γερμανίας που ξαφνικά έγινε καλή» έγραφε τελευταία η Il Foglio. Τι συνέβη;

Κλειστά τα αυστριακά σύνορα με Ιταλία

Ο τουριστικός κλάδος στη λίμνη Γκάρντα περιμένει με ανοιχτές αγκάλες γερμανούς τουρίστες.
Ο τουριστικός κλάδος στη λίμνη Γκάρντα περιμένει με ανοιχτές αγκάλες γερμανούς τουρίστες.
Η αποφασιστική καμπή έγινε με το γερμανογαλλικό ταμείο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Για πρώτη φορά το Βερολίνο δέχθηκε μαζικό δανεισμό μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού. Merkel και Macron συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης ύψους 500 δις ευρώ, που αναμένεται να ωφελήσει χώρες σε δημοσιονομική κρίση, όπως η Ιταλία. Από τότε έπεσαν οι τόνοι και οι δύο χώρες συνδέθηκαν οικονομικά ακόμη πιο στενά.
 Στο μεταξύ η πρώην κακή Merkel έδωσε τη θέση της στον κακό Kurz, τον καγκελάριο της Αυστρίας. Η αιτία είναι ότι η χώρα του δεν έχει ανοίξει τα σύνορά της προς την Ιταλία. Γερμανοί τουρίστες για να πάνε και να έρθουν από την Ιταλία επιτρέπεται να περάσουν από την Αυστρία. Οι Ιταλοί όμως δεν επιτρέπεται να κάνουν διακοπές στην Αυστρία .
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Conte έκανε λόγο για διακριτική μεταχείριση.
Για πολλούς εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού η πολιτική διαμάχη δεν είναι και τόσο αποφασιστικής σημασίας για τη σεζόν. Θέλουν περισσότερο να εμφανίσουν μια εικόνα της Ιταλίας, που δεν είναι μολυσμένη απ' άκρου εις άκρον από τον κορωνοϊό.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS