Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λύση μέσω Ευρωκοινοβουλίου στον «γόρδιο δεσμό» του γερμανικού δικαστηρίου για την ΕΚΤ - Politico: Μεγάλος κίνδυνος για την ύπαρξη της ΕΕ

Λύση μέσω Ευρωκοινοβουλίου στον «γόρδιο δεσμό» του γερμανικού δικαστηρίου για την  ΕΚΤ - Politico: Μεγάλος κίνδυνος για την  ύπαρξη της ΕΕ
Ευρωβουλευτής διατυπώνει άποψη, που ενδεχομένως βγάλει τη γερμανική κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση
Ομάδα Γερμανών βουλευτών «βλέπει» μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για το εμβληματικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε τον Μάιο στην ΕΚΤ χρονικό περιθώριο τριών μηνών, προκειμένου να αιτιολογήσει την αναλογικότητα ως προς την αγορά ομολόγων.
Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αποσυρθεί η Bundesbank - μία από τις 19 κεντρικές τράπεζες που είναι μέλη της ΕΚΤ – από το πρόγραμμα.
Κάλεσε επίσης το γερμανικό Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση να προσβάλουν την απόφαση της ΕΚΤ.
Η απόφαση αυτή φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση το Βερολίνο, το οποίο είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί το δικαστήριο της Καρλσρούης, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να πλήξει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, της οποίας το πρωτοφανές πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης διατηρεί εν ζωή την Ευρωζώνη, σημειώνει το Reuters.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής με το CDU της Angela Merkel, Sven Simon, διατύπωσε μία άποψη, που ενδεχομένως να προσφέρει διέξοδο στη γερμανική κυβέρνηση.
Ο Simon πρότεινε η Bundestag, η γερμανική Βουλή, να απαιτήσει μια δήλωση αιτιολόγησης επί του προγράμματος αγοράς ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και όχι από την ΕΚΤ.
Σε αντίθεση με τα εθνικά Κοινοβούλια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να θέτει ερωτήματα και να ζητεί εξηγήσεις από την ΕΚΤ ενώ ο εκάστοτε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλείται σε τακτικές ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.  
Ως εκ τούτου, ο Simon ως ευρωβουλευτής απέστειλε επιστολή στην ΕΚΤ ζητώντας της να δημοσιοποιήσει τις εσωτερικές της συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της πολιτικής της.
Εάν η ΕΚΤ όντως ανταποκριθεί το αίτημα του Γερμανού ευρωβουλευτή, τότε κατά την άποψη του Simon, καθίσταται σαφές πως διενεργήθηκε ο έλεγχος που απαίτησε το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο.
Η πρόταση Simon έχει την  αποδοχή του CDU, της CSU και του SPD, που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό ενώ στηρίζεται και από τους αντιπολιτευόμενους Πράσινους και τους  Φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκρατικούς (FDP). 

Politico: Η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάλυση την ΕΕ

Εν τω μεταξύ ανώτατος Ευρωπαίος δικαστής  εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» του  για την πρόσφατη απόφαση - ορόσημο του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με την ΕΚΤ και προειδοποιεί, πως κινδυνεύει με διάλυση το κράτος δικαίου στην ΕΕ ενδεχομένως ακόμη και η ίδια η Ένωση.
Όπως γράφει το Politico, ο Marc van der Woude, πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, της δεύτερης υψηλότερης δικαστικής αρχής της Ένωσης χαρακτήρισε την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Μάιο ως «άμεση παρέμβαση στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής  έννομης τάξης.
Μάλιστα προειδοποιεί ότι, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ενθαρρύνει ορισμένες  χώρες να εγκαταλείψουν αυτήν τη νομική τάξη και, ως εκ τούτου, να πραγματοποιήσουν μια «συγκεκαλυμμένη έξοδο» από την ΕΕ.
Στις παρατηρήσεις του, ο van der Woude χαρακτήρισε τη γερμανική απόφαση ως κίνδυνο για την «εύθραυστη και ευαίσθητη» έννομη τάξη της ΕΕ και τόνισε ότι «θα διαβρώσει τους δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των δικαστηρίων της και θα υπονομεύσει το κράτος δικαίου, το οποίο η Ένωση προσπαθεί να εμπεδώσει.
Ο Van der Woude σημείωσε ότι η γερμανική απόφαση, «αν και εκδόθηκε στο όνομα του κράτους δικαίου, θα μπορούσε παράδοξα να ενισχύσει τη δεύτερη ακόμη πιο ανησυχητική τάση, που είναι η κατάργηση του κράτους δικαίου σε ορισμένα κράτη μέλη» - μια συγκαλυμμένη αναφορά στην Ουγγαρία και την Πολωνία.
Προειδοποίησε ότι «η λογική του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάθε εθνικό δικαστήριο θα είναι σε θέση να διατυπώσει το δικό του όραμα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου».
Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με εσφαλμένη ερμηνεία από κράτη στα οποία «οι πολιτικές πλειοψηφίες θέτουν αργά αλλά σίγουρα τα δικαστήρια τους υπό την εποπτεία της εκτελεστικής εξουσίας».
Ο Van der Woude υποστήριξε ότι μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρότατες πολιτικές συνέπειες:
«Εάν ο κανόνας του ευρωπαϊκού δικαίου δεν ισχύει πλέον σε αυτές τις χώρες, θα βρίσκονται εκτός της έννομης τάξης της ΕΕ και θα αποσυρθούν εκ των πραγμάτων από το κοινό όραμα».
«Τελικά, ορισμένοι μπορεί να διερωτώνται εάν πρόκειται για μια συγκεκαλυμμένη έξοδο από την ΕΕ χωρίς επίσημη εφαρμογή της ρήτρας εξόδου που προβλέπεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε αναφερόμενος στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με τη χρήση του εν λόγω άρθρου.
Τέλος ο Ευρωπαίος δικαστής απευθύνει έκκληση για συνέχιση του διαλόγου, διαβλέποντας σημαντικούς κινδύνους από την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου.

Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης