Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Τα χειρότερα πέρασαν για την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά η ανάκαμψη θα είναι ιδιαίτερα αδύναμη

Financial Times: Τα χειρότερα πέρασαν για την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά η ανάκαμψη θα είναι ιδιαίτερα αδύναμη
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η επιστροφή στην ανάκαμψη θα είναι μία διαδικασία χρονοβόρα
Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιστρέφουν στην εργασία και την καθημερινότητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ΕΕ έχει περάσει τα χειρότερα, μετά το lockdown για τον Covid -19 αλλά η συνολική οικονομική δραστηριότητα παραμένει πολύ πιο κάτω από τα κανονικά επίπεδα.
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, η επιστροφή στην ανάκαμψη θα είναι μία διαδικασία χρονοβόρα.  
Οι δείκτες υψηλής συχνότητας, όπως αυτός για τις καταναλωτικές δαπάνες επιβεβαιώνουν ότι, η απότομη η απότομη οικονομική συρρίκνωση που έπληξε τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες από τον Μάρτιο άρχισε να μετριάζεται τον Μάιο και τις αρχές Ιουνίου, γράφουν οι Financial Times.
«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν περάσει τα χειρότερα που ακολούθησαν την απότομη οικονομική πτώση», δήλωσε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
«Τα πράγματα αρχίζουν σταδιακά να βελτιώνονται. . . αλλά νομίζω ότι η ανάκαμψη θα είναι εξαιρετικά αδύναμη», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Για πολλούς οικονομολόγους η πανδημία έχει διευρύνει το χάσμα στις οικονομικές επιδόσεις μεταξύ των χωρών της βόρειας και της νότιας Ευρώπης.
Line chart of % change from pre-virus levels, 7-day average showing Europeans are visiting more  entertainment and shopping centres
Τα δεδομένα δείχνουν «ότι η ανάκαμψη ξεκίνησε στα μέσα του Μαΐου, με τη Γερμανία να ηγείται», δήλωσε ο Claus Vistesen, της Pantheon Macroeconomics.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή σε ολόκληρη την περιοχή, ιδίως σε χώρες και τομείς όπου το lockdown ήταν πιο αυστηρό ή συνεχίζονται οι περιορισμοί.
Ο Bert Colijn της ING, προειδοποιεί ότι «πολλοί από τους περιορισμούς θα μείνουν μαζί μας για αρκετό καιρό, πράγμα που σημαίνει ότι (η δραστηριότητα) θα πάρει περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση».
Chart showing that online interest in airlines and live events remains severely depressed, but there has been an uptick in interest in buying big ticket items like cars and furniture, and there are tentative signs of a recovery in interest in booking trips and accommodation
Η υψηλή ανεργία και η μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών είναι επίσης πιθανό να συμβάλουν στη συνεχιζόμενη οικονομική δυσχέρεια.
Η Rosie Colthorpe, της Oxford Economics, δήλωσε ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη «η υψηλή αβεβαιότητα και οι αδύναμες προοπτικές για την απασχόληση σημαίνουν ότι οι καταναλωτές μάλλον θα επιλέξουν να εξοικονομήσουν παρά να ξοδέψουν».
Line chart of New job postings on job search website Indeed (annual % change rebased, 7-day rolling average) showing employment opportunities remain subdued
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες έχουν υποστηρίξει την οικονομία με μεγάλα πακέτα τόνωσης, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η υποστήριξη ενδέχεται να εξαντληθεί προτού η δραστηριότητα καταστεί αρκετά ισχυρή για να υποστηρίξει περισσότερες προσλήψεις.
Chart showing the road traffic remains well down on normal levels in the UK and Spain, but has recovered in Austria and Germany, and is trending upwards in France and Italy

Line chart of '000 showing Europe's air flight numbers do not show signs of recovery

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης