Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ογκώδης διαδήλωση στο Λονδίνο για τη δολοφονία του George Floyd

Νέα ογκώδης διαδήλωση στο Λονδίνο για τη δολοφονία του George Floyd
Νέα μεγάλη αντιρατσιστική κινητοποίηση, παρά τις κυβερνητικές εκκλήσεις για αναβολή της λόγω Covid-19
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή (7/6/2020) στους δρόμους του Λονδίνου για να καταγγείλουν την αστυνομική βία υπό το σύνθημα «ο ρατσισμός είναι ιός».
Το Σάββατο (6/6) οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν μάσκες για να προστατευθούν από τον νέο κορωνοϊό, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας σε μια ειρηνική διαδήλωση, σε γενικές γραμμές, που όμως κατέληξε σε αψιμαχίες μεταξύ μικρών ομάδων και της έφιππης αστυνομίας κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία.
Η αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Cressida Dick είπε ότι 27 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε αυτές τις «σοκαριστικές και απολύτως απαράδεκτες» επιθέσεις, στο περιθώριο των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων αυτήν την εβδομάδα.
Δύο έχουν τραυματιστεί σοβαρά και μια αστυνομικός που έπεσε από το άλογό της υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.
Τόσο η Dick όσο και ο υπουργός Υγείας Matt Hancock προέτρεψαν τον κόσμο να μην διαδηλώσει ξανά την Κυριακή, επικαλούμενοι τον κίνδυνο διάδοσης της ασθένειας Covid-19.
Όμως οι διαδηλωτές τους αγνόησαν και κατέκλυσαν τον δρόμο έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στη νότια όχθη του Τάμεση.
Οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν εκεί εκτίμησαν ότι ο αριθμός τους ανερχόταν σε δεκάδες χιλιάδες.
Οι διαδηλωτές έκαναν κατόπιν πορεία προς το βρετανικό κοινοβούλιο και σταμάτησαν πάνω στη γέφυρα για να γονατίσουν φωνάζοντας «Δικαιοσύνη, τώρα».
Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στην Πάρλιαμεντ Σκουέρ και την Ντάουνινγκ Στριτ.
«Τώρα ήρθε η ώρα: πρέπει να κάνουμε κάτι. Έχουμε γίνει τόσο αδιάφοροι στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά ο ρατσισμός που σκότωσε τον George Floyd γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά την αποικιοκρατία και τη λευκή υπεροχή (…) Χρειαζόμαστε μαζικές μεταρρυθμίσεις, μαζικές αλλαγές», είπε μια 28χρονη που κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα «Η λευκή σιωπή ισοδυναμεί με βία».
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, διαδηλωτές στο Μπρίστολ, στη δυτική Αγγλία, ζητωκραυγάζουν ενώ γκρεμίζουν το άγαλμα του Edward Colston ενός δουλέμπορου του 17ου αιώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης