Τελευταία Νέα
Speculator

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας επιστρέφουν λεφτά στους καταναλωτές

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας επιστρέφουν λεφτά στους καταναλωτές
Τι άλλαξε στα τιμολόγια ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης

«Ξεφουσκώνουν» οι λογαριασμοί  ρεύματος για τους καταναλωτές έως 34% χάρη στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ μετά την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη που έγινε νόμος το κράτους τον περασμένο Αύγουστο.
Από τα μέσα Μαΐου υλοποιείται από τους παρόχους  ηλεκτρικής ενέργειας η επιστροφή χρημάτων με τη μορφή πίστωσης στους λογαριασμούς.
Η σημαντική αλλαγή των τιμολογίων ρεύματος έγινε καθώς μειώθηκε η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ στα 17 ευρώ ανά Mwh από 26,08 ευρώ ανά Mwh που ήταν πριν την απόφαση του υπουργού.
Οι καταναλωτές θα λάβουν επιστροφή χρημάτων με την μορφή πίστωσης του λογαριασμού για το ΕΤΜΕΑΡ που από την 1/1/2019 η χρέωση ήταν στα 26,08 ευρώ ανά Mwh  και με βάση τη νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει  να γίνει  με 17 ευρώ.
Οι εταιρείες άρχισαν την επιστροφή του ΕΤΜΕΑΡ για τους οκτώ μήνες του 2019 και  συγκεκριμένα  από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο.
Η ΔΕΗ που να σημειωθεί είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργεια με περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια καταναλωτές σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τα τέλη  Αυγούστου θα έχει πιστώσει τους λογαριασμούς με την αντίστοιχη διαφορά χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ.
Παράδειγμα ο πελάτης της ΔΕΗ που είχε καταναλώσει 2000 kwh το πρώτο τετράμηνο του 2019 είχε πληρώσει 52,16  ευρώ για  το ΕΤΜΕΑΡ ενώ με τη νέα χρέωση είναι  0,017 ευρώ ανά Kwh μειώνεται στα 34 ευρώ ανά kwh .
Για το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος η εταιρεία είχε εισπράξει 52,16  ευρώ.
Στον καταναλωτή θα επιστραφεί το ποσό των 18,16 ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2019  για την περίπτωση που η κατανάλωση  ρεύματος είναι 2000 kwh και στο δεύτερο τετράμηνο το  ποσό  της επιστροφής είναι  αντίστοιχα 18,16  ευρώ.
Η συνολική πίστωση θα ανέλθει στα 36,32 ευρώ.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το τέλος αυτό προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Αποτελεί τη συνεισφορά όλων  των καταναλωτών στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ.
Οι μοναδιαίες χρεώσεις για το ΕΤΜΕΑΡ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων  (ΕΤΜΕΑΡ) υπόκειται σε ΦΠΑ.
Για τα νοικοκυριά είναι σημαντική ελάφρυνση καθώς τα έσοδα από το  ΕΤΜΕΑΡ εκτιμάται  ότι θα είναι λιγότερα κατά 150 εκατ. ευρώ για το 2020.
Σε ετήσια βάση το ταμείο της  παραπάνω χρέωσης  συγκέντρωσε 920,2 4 εκατ. ευρώ το 2018 και το 2017 ήταν 895,97  εκατ. ευρώ.
Πάνω από το 60% των εσόδων προέρχονταν από τα νοικοκυριά ενώ οι καταναλωτές της Μέσης Τάσης και της Υψηλής Τάσης ήταν μικρότερες κατέβαλαν  μόλις 8,6 ευρώ ανά Mwh όταν η κατανάλωση ήταν μικρότερη από 13 Gwh το χρόνο όταν ο καταναλωτής τις ξεπερνούσε  η χρέωση ΕΤΜΕΑΡ  ήταν 2,47  ευρώ  ανά Mwh.

 Νίκος Θεδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr   

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης