Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα θα αντλήσει σε 4 χρόνια… 64 δισ από αγορές, Ταμείο Ανάκαμψης – Μειώνει μέρος των 17,5 δισ του κεφαλαιακού μαξιλαριού του ESM εντός 2021

Η Ελλάδα θα αντλήσει σε 4 χρόνια…  64 δισ από αγορές, Ταμείο Ανάκαμψης – Μειώνει μέρος των  17,5 δισ του κεφαλαιακού μαξιλαριού του ESM εντός 2021
Η ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021, παγώνει τα σχέδια για αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους - Αύξηση 4% στην Ελλάδα, θα επαναφέρει πλεόνασμα στο 3,5%
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αντλήσει έως 64 δισεκ. ευρώ από τις αγορές, το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς τον ESM, ωστόσο το χρέος δυνητικά θα αυξηθεί κατά 16-17 δισεκ. ευρώ.
Πως προκύπτουν τα 64 δισεκ. που θα μπορούσε να αντλήσει το ελληνικό κράτος;
1)32 δισεκ. ευρώ. από τις αγορές σε βάθος 4ετίας ή 8 δισεκ. ευρώ ετησίως.
Μέσα στο πακέτο των κεφαλαίων από τις αγορές περιλαμβάνεται και αύξηση εντόκων η οποία ωστόσο δεν θα φθάσει στο μέγιστο όριο των 14,9 με 15 δισεκ. ευρώ.
2)Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως 32 δισεκ. ευρώ που συνεπάγεται 8 δισεκ. ετησίως.
3)Από τον ESM μέσω του πακέτου των 240 δισεκ. ΔΕΝ θα πάρει τα 3,8 δισεκ. για τον κλάδο Υγείας.
4)Η ΕΚΤ μέσω του Προγράμματος Πανδημίας θα μπορεί να αγοράσει από 19 έως 21 δισεκ. ελληνικά ομόλογα σε σύνολο 56 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία κοντά στο 40% του συνολικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές.
5)Το ελληνικό χρέος θα εκτιναχθεί στο 212% - χρέος κεντρικής διοίκησης – το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 361 δισεκ. μαζί με την αύξηση των repos.
Το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να αναρριχηθεί στα 372 δισεκ. που αυτό συνεπάγεται με ΑΕΠ 2020 περίπου 272 με 274 δισεκ. ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στο 212%...
6)Η Ελλάδα σχεδιάζει προς το τέλος του 2020 να αποπληρώσει τα 4,5 δισεκ. δάνεια του ΔΝΤ που φέρουν υψηλό επιτόκιο πάνω από 4 φορές υψηλότερο από το επιτόκιο των δανείων του ESM στην Ελλάδα το 0,89%.
Εν τω μεταξύ μέσα στο 2021 θα εξεταστεί μέρος των 17,5 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού του ESM που αφορά το χρέος να αντικατασταθεί με ρευστότητα της Ελλάδος, ο στόχος είναι κυρίως σημειολογικός αλλά και πρακτικός, η Ελλάδα διαμορφώνει ένα δικό της κεφαλαιακό μαξιλάρι μειώνοντας την εξάρτηση σε αυτό το σκέλος από τον ESM.

Η ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021, παγώνει τα σχέδια για αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους - Αύξηση 4% στην Ελλάδα, θα επαναφέρει πλεόνασμα στο 3,5%  

Η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει από το 2021 και μετά αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών αλλά θα έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια;
Με βάση πληροφορίες από πηγή προσκείμενη στις Βρυξέλλες αναφέρονται τα εξής στο bankingnews.
«Η πορεία του ΑΕΠ και της ανάκαμψης το 2021 θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις βασικές επιλογές για τα κράτη μέλη.
Ειδικά για την Ελλάδα εκτιμάται ότι τελικώς η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι -7% σε ένα βασικό σενάριο.
Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί από 188 δισεκ. ευρώ το 2019 κατά 13 δισεκ. ευρώ δηλαδή στα 175 δισεκ. ευρώ.
Το μέγεθος της ανάκαμψης του 2021 θα αποδειχθεί καταλύτης για πολλές αποφάσεις.
Μεγάλη ανάκαμψη θα σηματοδοτήσει επιτακτική επαναφορά των χωρών στον δημοσιονομικό εξορθολογισμό, θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Εάν η Ελλάδα επιτύχει ανάπτυξη πάνω από 4% είναι βέβαιο ότι οι Βρυξέλλες δεν θα δεχθούν αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους.
Ανάπτυξη 4% με ΑΕΠ 175 δισεκ. σημαίνει αύξηση 7 δισεκ. ευρώ στον ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ή 182 δισεκ. ευρώ.
Στο σενάριο της ανάπτυξης 4% οι θεσμοί ποτ παρακολουθούν την Ελλάδα και οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν σαφέστατο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στους δημοσιονομικούς στόχους προ του κορωνοιού δηλαδή π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και όχι 2,2% που θα ήθελε η Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα τυπικά έως το 2022 υποχρεούται να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% αλλά λόγω της ύφεσης καταγράφει δημοσιονομικά ελλείμματα, που για το 2020 εκτιμάται το έλλειμμα σε -4,5% ενώ μάλλον στον 0% θα βρεθούν το 2021.
Η μόνη περίπτωση που οι δανειστές αποδεχθούν χαλάρωση των δημοσιονομικών κριτηρίων είναι να εμφανίσει η Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης πολύ κατώτερο των περιστάσεων π.χ. 2,5%.
Πρακτικά η Ελλάδα για να επιτύχει δημοσιονομική χαλάρωση θα πρέπει να εμφανίζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης