Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Συρρικνώθηκε κατά 0,6% η οικονομία το α΄ τρίμηνο 2020 - Ανώτερα των προκαταρκτικών εκτιμήσεων τα στοιχεία

Ιαπωνία: Συρρικνώθηκε κατά 0,6% η οικονομία το α΄ τρίμηνο 2020 - Ανώτερα των προκαταρκτικών εκτιμήσεων τα στοιχεία
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 2,2%
Περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε η οικονομία της Ιαπωνία το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (8/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία ωστόσο αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί τον περασμένο μήνα.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησε κατά 0,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν και είχε σημειωθεί συρρίκνωση κατά 1,8%, γεγονός που σημαίνει ότι η ιαπωνική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση.
Ωστόσο, η συρρίκνωση του ΑΕΠ αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, οι οποίες έκαναν λόγο για συρρίκωνση της οικονομίας κατά 0,9%.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 2,2% έναντι συρρίκωνσης 3,4% που ανέφεραν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις τον περασμένο μήνα.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας στους κλάδους αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά -6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι αντίστοιχη πτώση για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο -4,9%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε στα -84,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2020, στα 262,7 δισ. γεν, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 480 δισ. γεν.
Παράλληλα, οι εισαγωγές υποχώρσαν κατά -23% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2020, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο -9,5%, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της χώρας να διαμορφωθεί στα 966,5 δισ. γεν, έναντι πλεονάσματος 103,1 δισ. γεν τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης