Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σε κίνδυνο 16,3 δισ. δανείων των ελληνικών τραπεζών - Μεγάλη απειλή εάν χαρακτηριστούν NPEs στο τέλος του 2020

Moody's: Σε κίνδυνο 16,3 δισ. δανείων των ελληνικών τραπεζών - Μεγάλη απειλή εάν χαρακτηριστούν NPEs στο τέλος του 2020
Τα NPEs των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να είναι κοντά στο 40% τον Μάρτιο του 2020 και κατά συνέπεια συνιστούν μεγάλη απειλή για το τραπεζικό σύστημα
Σε κίνδυνο βρίσκονται περί τα 16,3 δισ. δανείων των ελληνικών τραπεζών ή το 9% του συνόλου των δανείων στο σύστημα ή στο 16% των εξυπηρετούμενων δανείων.
Αυτό επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, η οποία αναλύει τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η αναστολή πληρωμής δόσεων, στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, δημιουργεί μια "γενιά" δανείων με υψηλό κίνδυνο να εξελιχθούν σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Σύμφωνα με την τελευταία 4σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Banks – Greece: Loan installment deferrals increase downside risks to Greek banks’ asset quality" (Τράπεζες - Ελλάδα - Οι αναβολές δόσεων δανείου αυξάνουν τους καθοδικούς κινδύνους για την ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Moody's επισημαίνει ότι το σύνολο των δανείων στις τέσσερις τράπεζες που εντάχθηκαν στο μέτρο της αναστολής ανέρχονται στα 16,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σύμφωνα με τα στοιχεία του Moody's στο 9% του συνόλου των δανείων στο σύστημα ή στο 16% των εξυπηρετούμενων δανείων.
Image
Σε αυτή τη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν μόνο τα ενήμερα δάνεια ιδιωτών ή επιχειρήσεων, που επλήγησαν από τα μέτρα του lockdown.
Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως στεγαστικά δάνεια, μαζί με δάνεια μικρών επιχειρήσεων και εταιρικά δάνεια, αλλά και δανειολήπτες που δραστηριοποιούνται σε τομείς που επηρεάζονται ιδιαίτερα από το lockdown, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων του τουρισμού, των καταλυμάτων, του εμπορίου και των μεταφορών.
"Πιστεύουμε ότι μέρος αυτών των δανείων αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ενδεχόμενης αθέτησης των υποχρεώσεων αργότερα εντός του έτους, θέτοντας αρνητικούς κινδύνους για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών", αναφέρει ο οίκος.
Aν και προς το παρόν τα δάνεια αυτά δεν απαιτείται να ταξινομηθούν ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), μία πιθανή μετατροπή τους σε NPEs έως τα τέλη του 2020 θα θέσει εμπόδια ή και θα αντιστρέψει την μείωση των κόκκινων δανείων, που πέτυχαν οι ελληνικές τράπεζες τα δύο τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι τα NPEs εξακολουθούσαν να είναι κοντά στο 40% τον Μάρτιο του 2020 και κατά συνέπεια συνιστούν μεγάλη απειλή για το τραπεζικό σύστημα.
Image
Ο μετριασμός των αρνητικών κινδύνων μπορεί να έλθει από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για αυτούς τους δανειολήπτες, όπως επιδοτήσεις για ενυπόθηκα δάνεια και δάνεια με εγγύηση από το κράτος προς επιχειρήσεις.
Ένα πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων για στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, το οποίο είναι πιθανό να καλύψει δάνεια έως 1 δισ. , θα βοηθήσει τους δανειολήπτες να εκπληρώσουν τις πληρωμές δανείου τους μέχρι οι επιπτώσεις της πανδημίας υποχωρήσουν.
Παράλληλα, στην πρώτη γραμμή των στρατηγικών σχεδίων των τραπεζών για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων είναι η τιτλοποίηση και πώληση NPEs στη δευτερογενή αγορά.
Επιπλέον, οι περισσότερες τράπεζες (με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα) σχεδιάζουν επίσης μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε μία ξεχωριστή θυγατρική, που θα έχει έναν πιο καθαρό ισολογισμό.
Η Eurobank τον Μάρτιο πραγματοποίησε επιτυχώς μία τέτοια συναλλαγή, πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία.
Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν προετοιμαστεί για παρόμοια βήματα, τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού, αν και το σημερινό περιβάλλον στις αγορές ενδεχομένως να καθυστερήσει την υλοποίησή τους.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης