Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε εγρήγορση η Ελλάδα για Τουρκία - Celik: Η Αθήνα να μην κάνει αστεία περί στρατιωτικής σύγκρουσης - Το τουρκικό ΣτΕ αποφασίζει για το μέλλον της Αγίας Σοφιάς

Σε εγρήγορση η Ελλάδα για Τουρκία - Celik: Η Αθήνα να μην κάνει αστεία περί στρατιωτικής σύγκρουσης - Το τουρκικό ΣτΕ αποφασίζει για το μέλλον της Αγίας Σοφιάς
Στις 2 Ιουλίου αναμένεται να ληφθεί η δικαστική απόφαση για το μέλλον της Αγίας Σοφιάς και το εάν θα παραμείνει μουσείο ή θα μετατραπεί σε τζαμί
Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ αίσθηση προκαλεί το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, πως «κανείς δεν θα παίξει με το ένστικτο της εθνικής μας επιβίωσης».
Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τονίζοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να κλιμακώσει τις ενέργειες της μέσα στο καλοκαίρι.
Στον αντίποδα, η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την Ελλάδα ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει την παράνομη γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.
Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά ΜΜΕ επαναφέρουν το θέμα μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, με τη Yeni Safak να αναφέρει ότι στις 2 Ιουλίου αναμένεται η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μετατροπή της σε τζαμί.

Πέτσας: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Τη θέση ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να προχωρήσει σε κλιμάκωση μέσα στο καλοκαίρι.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για την αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία όντως προχωρήσει τα σχέδια για γεωτρήσεις με βάση τους τουρκολυβικούς χάρτες, ο κ.Πέτσας απάντησε ότι η στάση της Αθήνας είναι ψύχραιμη.
«Λέμε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Με τον τόνο που πρέπει, με την αποφασιστικότητα που δείξαμε και στο πρόσφατο παρελθόν.
Και το μήνυμα φτάνει εκεί που πρέπει να φτάσει», ανέφερε ο κ.Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως από το Μάρτιο υπάρχει κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας σε ορισμένα πεδία και αποκλιμάκωση σε κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα στις παραβιάσεις.

Celik (Τουρκία): Η Ελλάδα να μην κάνει αστεία περί σύγκρουσης με την Τουρκία, θα της γυρίσει μπούμερανγκ

Προκλητική απάντηση έδωσε σήμερα 8/6 ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας απαντώντας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος είπε πρόσφατα ότι προετοιμαζόμαστε ακόμα και για το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Omer Celik επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι κράτος δικαίου και αποτελεί προτεραιότητά της η νόμιμη προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της!
Ο Τούρκος αξιωματούχος προχώρησε ένα βήμα ακόμα, απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό και προειδοποιώντας τον να μην κάνει «τέτοια αστεία» περί στρατιωτικής σύγκρουσης, «γιατί θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Ελλάδα».
«Λέμε στον Έλληνα υπουργό να μην κάνει τέτοια άσχημα αστεία.
Εξάλλου καμία πλευρά δεν μπορεί να τα λάβει σοβαρά υπόψη της. Αυτά τα αστεία θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας.
Και πρόσθεσε: «Με τέτοια άσχημα αστεία δείχνετε ότι δεν διαθέτετε το απαραίτητο επίπεδο νοημοσύνης.
Όλοι γνωρίζουν ότι ο τουρκικός στρατός είναι ένας από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο και ότι είναι αναμφισβήτητη η ισχύς και η αποφασιστικότητά του».

Yeni Safak: Στις 2 Ιουλίου η δικαστική απόφαση για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Στις 2 Ιουλίου αναμένεται να ληφθεί η δικαστική απόφαση για το μέλλον της Αγιάς Σοφιάς και το εάν θα παραμείνει μουσείο ή θα μετατραπεί σε τζαμί.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» κατέθεσε αίτημα προκειμένου να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.
Για το αίτημα αναμένεται να αποφανθεί το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Ιουλίου και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εάν η προσφυγή γίνει δεκτή τότε θα ξεκινήσει η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζάμι καθώς ακυρώνει το διάταγμα μετατροπής της σε μουσείο.
Το δημοσίευμα περιγράφει αναλυτικά κι άλλες προσφυγές που έχει καταθέσει στο παρελθόν ο συγκεκριμένος σύλλογος με στόχο τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επικαλούμενος, κάθε φορά, διαφορετικά ζητήματα. Ωστόσο, όλες οι πρόσφυγες είχαν απορριφθεί από το δικαστήριο.

Image

Στην Αθήνα αύριο (9/6) ο Luigi di Maio (Ιταλία) - Συνάντηση με Νίκο Δένδια για ΑΟΖ, τουρισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

Κομβικό σημείο στην ελληνοτουρκική διαμάχη αναμένεται να παίξει και οι επαφές που έχει αύριο (9/6/2020) η ελληνική κυβέρνηση με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Luidi di Maio.
Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Ιταλό ομόλογο του, θα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αλλά και ο τουρισμός και ειδικότερα για το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων στους Ιταλούς τουρίστες.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας αναμένεται να θέσει στον Ιταλό ομόλογό του το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς είναι ειλημμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιήσει το ζήτημα καθιστώντας το ευρωτουρκική και όχι ελληνοτουρκική διαφορά.
Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει το θέμα της ΑΟΖ.
Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών βρίσκονται ουσιαστικά στο τελικό τους στάδιο καθώς το προηγούμενο διάστημα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες είχαν εντείνει τις σχετικές συζητήσεις για ένα θέμα που παραμένει ανοικτό από το 1977. Μετά και τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική διπλωματία θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να «κλείσει» η διαπραγμάτευση με την Ιταλία για την ΑΟΖ και ακολούθως να προχωρήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και την Αλβανία, οι οποίες θεωρούνται πιο δύσκολες. Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία εκκρεμότητα που απομένει προκειμένου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές είναι το αίτημα της ιταλικής πλευράς να ψαρεύουν οι Ιταλοί ψαράδες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Παράλληλα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν και για το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ στην ατζέντα θα βρεθούν και οι τελευταίες εξελίξεις με τον EastMed, μετά την έγκριση της συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ από το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου.

Bahceli: Η Αγια-Σοφιά είναι τζαμί

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για την Αγιά Σοφιά προχώρησε ο Τούρκος εθνικιστής και εταίρους του Erdogan, Devlet Bahceli.
«Η Αγία Σοφία είναι τζαμί» δήλωσε ο Bahceli, προσθέτοντας πως «με το θέλημα του Αλλάχ θα ακουστεί το κάλεσμα για προσευχή και όχι η καμπάνα».
Όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, ο Bahceli στάθηκε σήμερα με δηλώσεις του στο πλευρό του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, λέγοντας: «Η Αγία Σοφία είναι τζαμί, ένα σύμβολο της κατάκτησης από τον τουρκικό μουσουλμανικό λαό.
Αυτό είναι μια αλήθεια που δεν αλλάζει και πρέπει όλοι να κατανοήσουν.
Με το θέλημα του Αλλάχ, το κάλεσμα για προσευχή (σ.σ. εζάν) θα ακουστεί από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας κι όχι ο ήχος της καμπάνας».
Την ίδια ώρα, ο Bahceli εκτόξευσε πυρά κατά της Ελλάδας, τονίζοντας πως οι ελληνικές Αρχές «θα πέσουν θύματα των απειλών που εξαπολύουν».

Οι έρευνες της Τουρκίας, νότια της Κρήτης

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία σχεδιάζει έρευνες για πετρέλαιο και αέρια νότια της Κρήτης, θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, με τον Λίβυο πρωθυπουργό, Fayez al Sarraj.
Το ερώτημα που τέθηκε σε αρμόδια πηγή στην Αθήνα για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα εάν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική θαλάσσια περιοχή, απαντήθηκε ως εξής:
«Δεν έχουμε επιλογή παρά να αντιδράσουμε».
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα έρευνες στα τεμάχια 15 και 20 σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.
Το θέμα μάλιστα συζήτησαν κατά τη  συνάντησή τους ο Τούρκος πρόεδρος με τον πρωθυπουργό Sarraj.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα παραθέτει χάρτη που δείχνει τα 2 τεμάχια.

Image

Πρόκειται για οικόπεδα που η Ελλάδα έχει ήδη αδειοδοτήσει από το 2014 όπου σύντομα όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ΤΡΑΟ θα ξεκινήσει έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου καθώς οι περιοχές αυτές «ανήκουν» -σύμφωνα με την Άγκυρα- στην τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ αντίστοιχα.



Η Yeni Safak υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επιχείρησε να καταλάβει μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. που ανήκει στη Λιβύη, αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.
Υποστηρίζει ότι ένα μέρος του τεμαχίου 15 αποτελεί ΑΟΖ της Τουρκίας και πως το τεμάχιο 20 αποτελεί ΑΟΖ της Λιβύης.
«Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να καταχωρήσει στο όνομά της περιοχές της Λιβύης, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει παράνομα 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της Λιβύης», ισχυρίζεται η Yeni Safak, αποκαλύπτοντας ποιες περιοχές περιλαμβάνει η νέα συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Λίβυου πρωθυπουργού.
«Η Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα τις έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές», αναφέρει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα.

Η Ελλάδα επενδύει στον αμερικανικό παράγοντα αλλά…

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία την τελευταία περίοδο ανησυχεί για την επιθετικότητα της Άγκυρας, φαίνεται να επενδύει στην παρέμβαση τρίτων για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ειδικότερα επενδύει στην αμερικανική κυβέρνηση, αν και την περίοδο αυτή οι ΗΠΑ διανύουν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο εσωτερικά, ενώ βρίσκονται και σε προεκλογική περίοδο.
Η αμερικανική προσέγγιση δεν ευνοεί σύγκρουση και προτείνει διάλογο αλλά η Άγκυρα επιμένει σε μία κλιμάκωση των προκλήσεων ενώ δρομολογεί τη δημιουργία τετελεσμένων.
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία έχει αρχίσει μια έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα τόσο με χώρες της περιοχής όσο και με δυνατούς παίκτες στην ΕΕ.
Στόχος να αναδείξει τις τουρκικές επιδιώξεις, οι οποίες επηρεάζουν όλες τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο.

Φλώρος: Κανένας δεν θα παίξει με το ένστικτο της εθνικής μας επιβίωσης

«Με το ένστικτο της εθνικής μας επιβίωσης κανείς δεν παίξει», είναι το μήνυμα αποφασιστικότητας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.
Μετέφερε αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας σε όλες τις «στοχευμένες» επισκέψεις που πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες σε κρίσιμους σχηματισμούς και μονάδες, όπως αναφέρει η «Realnews».
Οι επισημάνσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στηρίζονται στις αναλύσεις που λαμβάνει από τους επιτελείς τους, καθώς η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά έχει επιδεινωθεί δραματικά, ειδικά έπειτα από τα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020 με την  αποτροπή της υβριδικής επίθεσης που οργάνωσε η Τουρκία.
«Αυτό είναι γεγονός και παρακαταθήκη, δεν έτυχε, πέτυχε γιατί υπήρξαν ορθή σχεδίαση, προγραμματισμός, έγκαιρη κινητοποίηση δυνάμεων, πίστη, εμπιστοσύνη, ορθές αποφάσεις και γρήγορη εκτέλεση», λένε πηγές του ΓΕΕΘΑ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης