Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε αδιέξοδο ο Erdogan, θέλει να μπλοκάρει την συμμαχία Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου για το φυσικό αέριο της Μεσογείου - Ποντάρει στην αδράνεια της ΕΕ

Σε αδιέξοδο ο Erdogan, θέλει να μπλοκάρει την συμμαχία Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου για το φυσικό αέριο της Μεσογείου - Ποντάρει στην αδράνεια της ΕΕ
Ο Erdogan, με το όραμά του να αποκαταστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προσπαθεί να κάνει ένα παιχνίδι προκειμένου να είναι μέρος αυτής της νέας ενεργειακής εξίσωσης
Η Τουρκία δεν θα σταματήσει εδώ το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει στη Μεσόγειο, καθώς ο Erdogan θέλει πάση θυσία να εισχωρήσει στη "συμμαχία' του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να έχει τον πρώτο λόγο στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Μεσογείου.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Anes Alic στο OilPrice.com, τονίζοντας ότι βρισκόμενος υπό μεγάλη πίεση στη Λιβύη - όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με τον στρατηγό Haftar σε μια συνεχιζόμενη μάχη για τον έλεγχο των εσόδων από το πετρέλαιο της χώρας - ο Erdogan ανεβαίνει για άλλη μια φορά στη Μεσόγειο.
Και αυτή τη φορά προετοιμάζεται να εκδώσει νέες άδειες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου ερχόμενος σε άμεση αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την Κύπρο.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας έχει λάβει άδειες από την τουρκική κυβέρνηση για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 24 τοποθεσίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επτά από αυτές τις τοποθεσίες βρίσκονται ακριβώς έξω από την ακτή των ελληνικών νησιών.
Τη Δευτέρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η χώρα «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση εάν η Τουρκία αποφασίσει να εφαρμόσει αυτήν την απόφαση».

Το σχέδιο παραβιάζει ρητά την ελληνική κυριαρχία και έχει σχεδιαστεί για να εκμεταλλευτεί μια νέα συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που ο Erdogan έχει από πέρυσι με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στη Λιβύη.
Το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης στοχεύει άμεσα εναντίον της Κύπρου, η οποία ήδη πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, ενώ μόνο στην Ελληνοκυπριακή ΑΟΖ, εκτιμάται ότι υπάρχουν 120 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, για τα οποία ξεκίνησε η γεώτρηση το 2011.
Η πρώτη άδεια χορηγήθηκε το 2008 στην American Noble Energy (την ίδια εταιρεία πίσω από τις ισραηλινές ανακαλύψεις).

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η απελπισία του Erdogan πλέον αυξάνεται εξαιτίας του ότι η Τουρκία θέλει ρόλο στον πλούτο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μεσογείου, η οποία είναι αναμφισβήτητα το επόμενο μεγαλύτερο, ανεκμετάλλευτο hotspot πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.
Αυτή η αντιπαράθεση ήταν πιο αισθητή το 2010/2011 όταν το Ισραήλ έκανε μια ανακάλυψη φυσικού αερίου στα πεδία Leviathan και Tamar, τα οποία τώρα απειλούν να αλλάξουν το ισοζύγιο ισχύος από την Τουρκία μέχρι την Αίγυπτο.
Η τελευταία κίνηση του Erdogan για την έκδοση περισσότερων αδειών εξερεύνησης, ακόμη και την καταπάτηση στην ελληνική θαλάσσια επικράτεια, έρχεται μετά τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου για την κατασκευή ενός υποβρύχιου αγωγού για τη μεταφορά του Ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη, αποκόπτοντας εντελώς την Τουρκία.
Αυτός ο υποθαλάσσιος αγωγός ύψους 7 δισ. δολαρίων μήκους περίπου 2.200 χιλιόμετρα προς την Ιταλία, διασχίζει τις ακτές της Κύπρου και το ελληνικό νησί της Κρήτης, ενώ περνά μέσω της θαλάσσιας ζώνης της Αιγύπτου και της θαλάσσιας ζώνης της Λιβύης.
Μετά από όλα αυτά, η Τουρκία θα βρεθεί (ως συνήθως) μάλλον μόνη σε αυτόν τον αγώνα, με την εξαίρεση τη Ρωσία που θεωρεί ότι τα σχέδιά της ευθυγραμμίζονται με την Τουρκία, επειδή το ισραηλινό αέριο θα υπονόμευε το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.
Όμως η Τουρκία είναι μια άστατη σύμμαχος.
Ο Erdogan θα θελήσει να χρησιμοποιήσει αυτή την ισορροπία για να αναγκάσει τον συνασπισμό του αγωγού να συμπεριλάβει και τον αγωγό Trans Anatolian για να περάσει από την πρόσφατα οριοθετημένη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.
Η νέα αδειοδότηση εξερεύνησης της Turkish Petroleum στη θαλάσσια ζώνη της Ελλάδας έχει ως στόχο να στείλει ένα συγκεκριμένο μήνυμα: Συμπεριλάβετε με ή θα δημιουργήσω προβλήματα, τόσο στην υπεράκτια Ελλάδα όσο και στην υπεράκτια Κύπρο.
Ο Erdogan, με το όραμά του να αποκαταστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προσπαθεί να κάνει ένα παιχνίδι προκειμένου να είναι μέρος αυτής της νέας ενεργειακής εξίσωσης.
Δεν θα είναι εύκολο, αλλά ο Erdogan υπολογίζει στην έλλειψη αποτελεσματικής ανταπόκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο - όλες εξέδωσαν κοινή δήλωση τον περασμένο μήνα καταδικάζοντας την τακτική της.
Η απάντηση του Erdogan ήταν να χαρακτηρίσει τις χώρες αυτές, «συμμαχία του κακού».
Οι εντάσεις αναμένεται να κλιμακωθούν αργότερα αυτό το μήνα, όταν οι ηγέτες των χωρών του αγωγού πρόκειται να συναντηθούν στο Ισραήλ, με την Ελλάδα και την Κύπρο να συμμετέχουν ξεχωριστά.
Εν τω μεταξύ, όπως και το Ιράν καταφέρνει να προκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Erdogan θα συνεχίσει να πιέζει την ΕΕ για να πάρει ανταλλάγματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης