Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Αθήνα αύριο (9/6) ο Luigi di Maio (Ιταλία) - Συνάντηση με Νίκο Δένδια για ΑΟΖ, τουρισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

Στην Αθήνα αύριο (9/6) ο Luigi di Maio (Ιταλία) - Συνάντηση με Νίκο Δένδια για ΑΟΖ, τουρισμό και Ταμείο Ανάκαμψης
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί αύριο (9/6/2020) στην Αθήνα με τον Νίκο Δένδια
Κομβικό σημείο στην ελληνοτουρκική διαμάχη αναμένεται να παίξει και οι επαφές που έχει αύριο (9/6/2020) η ελληνική κυβέρνηση με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Luidi di Maio.
Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Ιταλό ομόλογο του, θα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αλλά και ο τουρισμός και ειδικότερα για το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων στους Ιταλούς τουρίστες.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας αναμένεται να θέσει στον Ιταλό ομόλογό του το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς είναι ειλημμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιήσει το ζήτημα καθιστώντας το ευρωτουρκική και όχι ελληνοτουρκική διαφορά.

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ

Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει το θέμα της ΑΟΖ.
Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών βρίσκονται ουσιαστικά στο τελικό τους στάδιο καθώς το προηγούμενο διάστημα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες είχαν εντείνει τις σχετικές συζητήσεις για ένα θέμα που παραμένει ανοικτό από το 1977. Μετά και τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική διπλωματία θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να «κλείσει» η διαπραγμάτευση με την Ιταλία για την ΑΟΖ και ακολούθως να προχωρήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και την Αλβανία, οι οποίες θεωρούνται πιο δύσκολες. Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία εκκρεμότητα που απομένει προκειμένου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές είναι το αίτημα της ιταλικής πλευράς να ψαρεύουν οι Ιταλοί ψαράδες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν και για το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ στην ατζέντα θα βρεθούν και οι τελευταίες εξελίξεις με τον EastMed, μετά την έγκριση της συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ από το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης