Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα NPEs στο επίκεντρο των road shows των Goldman Sachs, Delphi Forum, Wood... για τις ελληνικές τράπεζες

Τα NPEs στο επίκεντρο των road shows των Goldman Sachs, Delphi Forum, Wood... για τις ελληνικές τράπεζες
Πέμπτη 11/6 και Παρασκευή 12/6 οι τραπεζίτες εξηγούν σε Ελληνες και ξένους
Μια ατζέντα που θα κινηθεί γύρω από τα κόκκινα δάνεια θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών που μέσα στην εβδομάδα θα διασταυρωθούν δύο φορές:
Τη μία την Πέμπτη 11/6 στο πλαίσιο του Delphi Forum και τη δεύτερη την Παρασκευή 12/6 στο πρώτο road show του τρέχοντος μήνα σε αυτό της Goldman Sachs.

Ακολουθούν 15 Ιουνίου το road show της Wood and Co και στις 18 το διαδικτυακό Ιnvestment Forum του Ελληνικού Χρηματιστηρίου .
Υπό το σβήσιμο του προβολέα της νέας σίγουρα επιτυχούς έκδοσης του Ελληνικού Δημοσίου που θα έχει προηγηθεί και ενώ έχουν επαρκώς αναλύσει τα αποτελέσματά τους και κυρίως τις προβλέψεις λόγω Cοvid 19 οι Ελληνες CEOs θα κληθούν να μιλήσουν για τα επόμενα βήματά τους κυρίως στα θέματα που σκιάζουν τους ισολογισμούς τους
-Πόσα δάνεια  και ποιές κατηγορίες δανείων αναμένουν να "χτυπήσουν" από το σύνολο των χορηγήσεων  εκείνα που τέθηκαν σε moratorium
-Aνάλυση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου κάθε τράπεζας
-Κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών τώρα και μετά
Αυτά τα φλέγοντα θέματα θέλουν να συζητήσουν οι ξένοι επενδυτές με τους Ελληνες τραπεζίτες.
Ασφαλώς πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό βρέθηκε η Eurobank η οποία ολοκλήρωσε τις ενέργειές της σε σχέση με τον Ηρακλή και έχει να πει ένα διαφορετικό story από τις άλλες τράπεζες μολονότι δεν έλαβε προβλέψεις για την πανδημία.
Αυτός πιθανόν είναι ένας λόγος για να δεχθεί ερωτήσεις που όμως εύκολα θα μπορέσει να αποκρούσει η τράπεζα καθώς κατάφερε να κάνει by pass τα φλέγοντα ζητήματα των κόκκινων δανείων διατηρώντας ένα ποσοστό 15,6% στο συνολικό της χαρτοφυλάκιο.
Οι ξένοι επενδυτές είναι φανερό πως θέτουν θέματα μορατόριουμ καθώς οι τράπεζες οδήγησαν σε αναστολή πληρωμής δόσεων περίπου 16,3 δισ. ευρώ δάνεια κάποια εκ των οποίων όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Moody's θα εξελιχθούν σε κόκκινα δάνεια.
Και μπορεί οι εγγυήσεις του δημοσίου να βοηθούν στη διατήρηση των ενήμερων δανείων όμως στο τέλος της περιόδου χάριτος θα κριθεί το συγκεκριμένο θέμα αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίον οι τράπεζες δεν ανοίγουν τις κάνουλες παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι.
Και έτσι όμως θέματα υπάρχουν και είναι και κρίσιμα και τα θέματα αυτά  θεωρείται απολύτως βέβαιο πως θα τεθούν στα προσεχή forum.
Oμως και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα  τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ακόμη τεθεί στο τραπέζι για συζήτηση το πότε θα λάβουν χώρα τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.
Τα πιστωτικά ιδρύματα κρίνουν πως θα έχουν το χρόνο να καλύψουν τυχόν ελλείψεις αφού για το 2020 κινούνται με ελαστικά κριτήρια και φαίνεται πως τα stress tests θα λάβουν χώρα το 2021 με στοιχεία που θα ληφθούν στη λήξη της τρέχουσας χρονιάς.
Το πρόβλημα  ωστόσο που θεωρείται άλυτο προς το παρόν είναι εκείνο του αναβαλλόμενου φόρου αφού οι ελληνικές τράπεζες πολύ δύσκολα παρουσιάσουν κέρδη στο τέλος της χρονιάς.
Εν τω μεταξύ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη προχωρήσει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος συμβούλου για τη δημιουργία της Bad Bank και όλες οι επενδυτικές τράπεζες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα.
Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, κατόπιν ερώτησης που της τέθηκε από τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο έπειτα από ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, χαρακτήρισε την πρόταση δημιουργίας Bad Bank στην Ελλάδα, ως αντίδραση στην αύξηση των NPLs, πρόωρη.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης