Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η βαθύτερη και η πιο σύντομη ύφεση στην ιστορία είναι του κορωνοϊού - Οι εκτιμήσεις για ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα

Goldman Sachs: Η βαθύτερη και η πιο σύντομη ύφεση στην ιστορία είναι του κορωνοϊού - Οι εκτιμήσεις για ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα
Goldman Sachs: Η βαθύτερη και η πιο βραχύβια ύφεση αυτή του κορωνοϊού
Την εκτίμηση ότι το  παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 16% (όχι σε ετήσια βάση) τους τρεις μήνες από τα μέσα Ιανουαρίου 2020 έως τα μέσα Απριλίου 2020 αναφέρει σε έκθεσή της με τίτλο Global Views: The Deepest and Shortest Recession η Goldman Sachs.
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs κρίνοντας από τα δεδομένα του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η τρέχουσα ύφεση είναι η βαθύτερη ύφεση από τουλάχιστον τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αλλά όπως τονίζει η Goldman Sachs αν το παγκόσμιο ΑΕΠ αρχίσει να αυξάνεται τώρα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι και η πιο σύντομη ύφεση από τουλάχιστον τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην πραγματικότητα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας τεκμηριώνει ότι καμία ύφεση δεν διήρκεσε λιγότερο από έξι μήνες, σε μια βάση δεδομένων που καλύπτει κύκλους από τα μέσα του 1800.
Image
Το πιο εντυπωσιακό αποδεικτικό στοιχείο ότι η παγκόσμια ανάκαμψη έχει ξεκινήσει ήταν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Μάιο και η πτώση του ποσοστού ανεργίας από 14,7% σε 13,3% (και από 19,5% σε 16,4% όταν προσαρμόστηκε για εσφαλμένη ταξινόμηση ατόμων απουσιάζει από την εργασία).
Γιατί μια τόσο μεγάλη έκπληξη;
Μερικά από αυτά αναμφίβολα αντικατοπτρίζουν πραγματικές νέες πληροφορίες σχετικά με τη δύναμη της ανάκαμψης, αλλά υπάρχουν επίσης δύο σημαντικές τεχνικές εξηγήσεις.
Πρώτον, σε αντίθεση με τους προηγούμενους οικονομικούς  κύκλους στις ΗΠΑ, δεν υπήρχε καθυστέρηση μεταξύ της στροφής στην παραγωγή - ορατή από τα τέλη Απριλίου σε μέτρα όπως οι δείκτες κινητικότητας της Google, οι δαπάνες με πιστωτικές κάρτες και η κατανάλωση ενέργειας - και η στροφή στην απασχόληση.
Δεύτερον, οι στατιστικολόγοι του BLS δεν προσαρμόζουν τις μεθόδους τους για να διορθώσουν το πρόβλημα της εσφαλμένης ταξινόμησης, όπως εμείς (και πιθανώς πολλοί άλλοι προβλέψεις) είχαμε αναλάβει αφού αναγνώρισαν το πρόβλημα στην έκθεση του Απριλίου του 2020.
Είναι πιθανό να σημειωθεί περαιτέρω ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Οι δημοσιονομικοί φορείς χάραξης πολιτικής στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες κατάφεραν να σταθεροποιήσουν το διαθέσιμο εισόδημα παρά τις τεράστιες μειώσεις των ωρών εργασίας.
Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής κατάφεραν να αντιστρέψουν την παλαιότερη αυστηρότητα στις οικονομικές συνθήκες.
Και ορισμένα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας όπου ο έλεγχος των ιών είναι σχετικά λιγότερο απαιτητικός - πιστεύουν ότι ο κλάδος των κατασκευών και το εμπόριο - επιστρέφουν ήδη γρήγορα σε ανάκαμψη με σχήμα V.
Ένα καλό παράδειγμα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, όπου η παραγωγή ήταν σχεδόν κυριολεκτικά μηδενική τον Απρίλιο, αλλά προβλέπεται να επιστρέψει στο 80% της παραγωγικής ικανότητας σύντομα.
Ως εκ τούτου, το πραγματικό ΑΕΠ στις προηγμένες οικονομίες είναι πιθανό να αυξηθεί με ένα επιβλητικό ποσοστό τη ς τάξεως του  24% από το β’ τρίμηνο στο γ΄ τρίμηνο, αν και σε ετήσια βάση θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.
Image
Μετά το γ΄ τρίμηνο του 2020 η Goldman Sachs αναμένει μια μετάβαση σε έναν σταθερό αλλά κάπως πιο φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης.
Ο κύριος λόγος είναι ότι διαφορετικά μέρη της οικονομίας είναι πιθανό να ανακάμψουν από την πανδημία με διαφορετικές ταχύτητες.
Μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, οι βιομηχανίες στις οποίες ο έλεγχος των ιών είναι ευκολότερος θα έχουν εξομαλυνθεί ως επί το πλείστον, με περιορισμένο χώρο για μεγάλα περαιτέρω κέρδη.
Αντίθετα, οι βιομηχανίες στις οποίες ο έλεγχος των ιών είναι δυσκολότερος – όπως τα ταξίδια ή η ζωντανή ψυχαγωγία - θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε διαδικασία σταδιακής εξομάλυνσης, αλλά πιθανότατα δεν θα ανακάμψουν πλήρως έως ότου διατεθεί ένα εμβόλιο ή άλλη ολοκληρωμένη ιατρική λύση.
Αφού υπέστη ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα επιδημίας του κόσμου τον Μάρτιο, η Ευρώπη πλέον βλέπει ότι τα ενεργά κρούσματα μειώνονται σταθερά από τα μέσα Απριλίου, παρά τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που έχουν δει τις περισσότερες χώρες - αρχικά υπό την ηγεσία της Δανίας και της Γερμανίας - να στέλνουν παιδιά πίσω στο σχολείο.
Και μετά από μια διστακτική επίδοση στα πρώτα στάδια της κρίσης, οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής έχουν επίσης εντείνει, με αποφασιστική νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ, πρόσθετο δημοσιονομικό κίνητρο στη Γερμανία και την υπόσχεση για μεγαλύτερη κατανομή κινδύνων με τη μορφή του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Image
Παρά την ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας τον Μάιο, υπάρχουν περισσότερες αβεβαιότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένας λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ υπο-αποδίδουν όσον αφορά στον έλεγχο της πανδημίας.
Μπορεί να έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση όσον αφορά τους θανάτους, τις νοσηλείες, ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της βελτίωσης συγκεντρώνεται σε προηγούμενα hot –spots όπως η Νέα Υόρκη, ενώ στις περισσότερες άλλες περιοχές παραμένουν σταθερά τα κρούσματα ή αυξάνονται.
Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης των λοιμώξεων καθώς η οικονομία ανοίγει περαιτέρω, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέους περιορισμούς ή αλλαγές στη συμπεριφορά που επηρεάζουν την ανάπτυξη.
Image
Μια άλλη ανησυχία είναι ότι η ανοδική έκπληξη στην αγορά εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό μεταξύ των δημοσιονομικών πολιτικών, με τον Λευκό Οίκο να σηματοδοτεί τώρα ότι οι διαπραγματεύσεις για ένα πακέτο Φάσης 4 δεν θα ξεκινήσουν μετά τις διακοπές της 4ης Ιουλίου.
Δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ της πρόσθετης υποστήριξης και ο Πρόεδρος Trump πιθανότατα ενδιαφέρεται να αποφύγει ένα μεγάλο δημοσιονομικό γκρεμό πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, η Goldman Sachs εξακολουθεί να αναμένει περαιτέρω μέτρα συνολικού ύψους περίπου 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνουν φορολογικές μειώσεις και μερική επέκταση του επιδόματος ανεργίας ύψους 600 δολαρίων/εβδομάδα (επί του παρόντος αξίζει περισσότερο από 5% του προσωπικού εισοδήματος).
Όμως, οι κίνδυνοι για τον αριθμό 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων έχουν μετατραπεί ελαφρά στο μειονέκτημα μετά την έκπληξη στην αγορά εργασίας.
Καμία εκτίμηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ήταν πλήρης χωρίς να ληφθούν υπόψη οι διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική βία και τη φυλετική ανισότητα μετά τη φρικτή δολοφονία του G. Floyd στις 25 Μαΐου.
Επιπλέον, οι διαμαρτυρίες αυξάνουν περαιτέρω το ήδη εξαιρετικό επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας κατά την πορεία προς τις εκλογές.
Μέχρι στιγμής, το κοινό φαίνεται να αποδοκιμάζει τις κινήσεις του Προέδρου Trump και οι δημοσκοπήσεις τάσσονται υπέρ του J. Biden.
Ωστόσο, ο αγώνας παραμένει κοντά και απομένουν ακόμη πέντε μήνες.

Image
Η εικόνα για τις αναδυόμενες οικονομίες φαίνεται άνιση, με την Κίνα να ανακάμπτει σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, αλλά όλες οι άλλες - ειδικά στη Λατινική Αμερική - μόλις άρχισαν να ανακάμπτουν.
Η βασική πρόβλεψη της Goldman Sachs είναι ότι αυτή η βελτίωση θα συνεχιστεί το γ’ τρίμηνο, με τη βοήθεια της ισχυρής ανάπτυξης των προηγμένων οικονομιών και ενός φιλικότερου παγκόσμιου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι για αυτήν την άποψη είναι σημαντικοί, τουλάχιστον σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία, όπου αυξάνονται καθημερινά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και οι θάνατοι.
Η Goldman Sachs αναμένει αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, μείωση των πιστωτικών περιθωρίων.
Η μεγαλύτερη αλλαγή της αφορά την αγορά συναλλάγματος, όπου εκτιμά πτώση κατά 20% ή περισσότερο για το δολάριο ΗΠΑ για τα επόμενα 1-2 χρόνια.
Αυτό βασίζεται εν μέρει στις μεταβαλλόμενες απόψεις σχετικά με τη σχετική ανάπτυξη και τους κινδύνους πολιτικής, ιδίως έναντι της Ευρώπης, αλλά αντανακλά επίσης την άποψή της Goldman Sachs ότι το δολάριο ΗΠΑ έχει υπερτιμηθεί σημαντικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης