Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Luigi Di Maio – Συνάντηση με Δένδια – Στο επίκεντρο ΑΟΖ, τουρισμός

Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Luigi Di Maio – Συνάντηση με Δένδια – Στο επίκεντρο ΑΟΖ, τουρισμός
Στις 12:00 το μεσημέρι η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών
Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια με τον Ιταλό ομόλογο του, Luigi Di Maio, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα Τρίτη 9/6 στην Ελλάδα.
Η συνάντηση θεωρείται σημαντική καθώς οι δύο ΥΠΕΞ θα συζητήσουν το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ των δύο κρατών στο Ιόνιο ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και το ζήτημα του τουρισμού, στον οποίο και οι δύο χώρες ποντάρουν πολλά προκειμένου να περιορίσουν την ύφεση στις οικονομίες τους λόγω του κορωνοϊού.
Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 12:00 το μεσημέρι.
Επιπλέον, οι συνομιλίες θα εστιάσουν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος (όπως ο τουρισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ) και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο κατά τις 13:30.
Ωστόσο, βασικό θέμα αναμφίβολα θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο, για το οποίο η Ελλάδα θέλει να υπάρξουν θετικά νέα ιδιαίτερα τώρα που σοβεί η ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η επικείμενη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας στο Ιόνιο πέλαγος, θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.
Το σημαντικότερο θέμα που παρεμποδίζει τη συμφωνία για ΑΟΖ είναι η αλιεία.
Εφόσον υπάρξει πολιτική δήλωση που θα καλύπτει την Ιταλία, δηλαδή ότι κάποιες πάγιες πρακτικές αλιείας των Ιταλών ψαράδων μπορούν να συνεχιστούν στην ελληνική ΑΟΖ, μπορεί να έχουμε και υπογραφή σύντομα.
Στο κακό σενάριο η Ρώμη δεν θα κάνει αποδεκτές της ελληνικές προτάσεις και τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να εργάζονται για συμφωνία.
Άλλο μείζον θέμα είναι ο τουρισμός και το εάν οι Ιταλοί τουρίστες από συγκεκριμένες περιοχές της βόρειας Ιταλίας που θα φτάνουν στην Ελλάδα θα μπαίνουν σε καραντίνα, γεγονός που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τη Ρώμη.
«Πιστεύουμε στην συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα.
Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Di Maio.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης