Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε ριμπάουντ οι τιμές των μετάλλων - Ευνοούνται Μυτιληναίος και ΒΙΟΧΑΛΚΟ

tags :
Σε ριμπάουντ οι τιμές των μετάλλων - Ευνοούνται Μυτιληναίος και ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Η σταδιακή εξομάλυνση των διεθνών οικονομιών αποκαθιστά τις τιμές στα μέταλλα ευνοώντας τις παραδοασιακές δυνάμεις της ελληνικής βιομηχανίας
Ανακάμπτουν οι τιμές των μετάλλων επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων και παρά το γεγονός ότι τα κινέζικα εργοστάσια έχουν τεθεί σε λειτουργία.
Το αλουμίνιο πέρασε πάνω από τα 1600 δολ/τόνο την Δευτέρα 8/6 οδηγώντας τις τιμές σε νέα επίπεδα και έχοντας κερδίσει από τα χαμηλά των 1450 δολ/τόνο 10%.
Παράλληλα ο χαλκός κινείται στα 5700 δολ/τόνο επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Goldman, καθώς υπάρχει και ένας σχετικός έλεγχος της προσφοράς.
Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν θετικότερες συνθήκες για τις ελληνικές βιομηχανίες και δει για την Μυτιληναίος που έχει το Αλουμίνιον της Ελλάδος και την ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Αλουμίνιο: Δύσκολο να είναι τόσο ανταγωνιστικός

Το Αλουμίνιον της Ελλάδος με το νέο πρόγραμμα ελέγχου του κόστους εισέρχεται στις 10 πιο ανταγωνιστικές βιομηχανίες από πλευράς κόστους παγκοσμίως με το πρόγραμμα Ήφαιστος.
Έχοντας σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες ένα κόστος παραγωγής στα επίπεδα των 1400 δολαρίων/τόνο το Αλουμίνιον της Ελλάδος δείχνει ότι αποκαθιστά μια χρονιά που τείνει να κατευθυνθεί προς τα πιο αισιόδοξα σενάρια των αναλυτών.
Η κεφαλαιοποίηση της Μυτιληναίος υποβαθμίστηκε κατά την πτώση των αγορών κυρίως λόγω της ανησυχίας των traders για την πορεία των τιμών του αλουμινίου, την οποία προέβλεπαν υπό συνθήκες ομαλές να ισορροπεί στα τρέχοντα επίπεδα και λίγο υψηλότερα για το 2020.
Παρά ταύτα όμως η τιμή αφού έπεσε στα επίπεδα των 1430 -1440 δολαρίων στα χαμηλά της αγοράς ανέκαμψε, ενώ το εργοαστάσιο έμεινε ανοιχτό εκτελώντας τις παραγγελίες.
Όσο και αν η επιφυλακτικότητα για την πορεία των πραγμάτων είναι δικαιολογημένη, είναι προφανές ότι η αποκατάσταση της ζήτησης των τελικών προϊόντων με το ξεκλείδωμα των οικονομιών αποκαθιστά τις τιμές του μετάλλου, προφανώς καθώς και οι Κινέζοι κινούνται ωστε οι βιομηανίες τους να μην αναγκαστούν να πωλούν σε χαμηλά επίπεδα.
Συμερασματικά από την στιγμή που ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος κατά την γενιλή συνέλευση δεν έλαβε θέση για πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένο να πούμε κάτι παραπάνω.
Πρέπει όμως να σταθούμσε στο ότι η τιμή του μετάλλου αποκαθιστά τα επίπεδα των 1600 δολ/τόνο, στοιχείο που βελτιώνει τα margins και την αποτίμηση των αποθεμάτων.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Είναι η αποτίμηση για distressed εταιρία;

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ με κεφαλαιοποίηση στα 650 εκατ. αυρώ από τα οποία η Cenergy μόνη της διακούται να καλύπτει τα 200 εκατ, βάσει αποτελεσμάτων και backlock  παρουσιάζει μια αποτίμηση που για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ σηκώνει συζήτηση.
Και αυτό γιατί όπως στο πρώτο τρίμηνο μας έδειξε η EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ τα αποτελέσματά της και τα προσαρμοσμένα EBITDA της ήταν ικανοποιητικά και συγκρίσιμα με αυτά του 2019 και τα κέρδη μειώθηκαν λόγω της λογιστικής αποτίμησης των αποθεμάτων χαλκού.
Με δεδομένο λοιπόν ότι πάμε σε μια βελτίωση με τα νέα δεδομένα της αποτίμησης των αποθεμάτων για το β τρίμηνο, η BIOXAΛΚΟ θα πρέπει λογικά να δείξει λόγω της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συνολικά καλύτερα αποτελέσματα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ζήτηση για τα τελικά καταναλωτικά προϊόντα στον τομέα του αλουμινίου κινούνται πολύ καλά στους τομείς φαρμακευτικών και συκευασίας και ειδκά στα τρόφιμα.
Ενώ όπως είχαμε αναφέρει στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων στον τομέα του χαλκού, η θυγατρική EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κέρδισε έδαφος σε αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
Αν συνυπολογίζουμε ότι η παράταση της Διακοψιμότητας είναι δεδομένη καθώς και ότι μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω ευνοϊκές συνθήκες για το βιομηχανικό κόστος τότε και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ δικαιολογεί καλύτερες αποτιμήσεις σε σχέση με τα 650 εκατ ευρώ που είναι σήμερα.
Συμπερασματικά μια σταθεροποίηση των διεθών αγορών θα βοηθήσει για να  αεπικονιστούν καλύτερες αποτιμήσεις για τους ελληνικούς βιομηχανικούς ομίλους.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης