Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mediobanca Securities: Η ανάκαμψη στις ελληνικές τράπεζες θα είναι σχήματος U - Ουδέτερη σύσταση και σχεδόν αμετάβλητες τιμές στόχοι

Mediobanca Securities: Η ανάκαμψη στις ελληνικές τράπεζες θα είναι σχήματος U - Ουδέτερη σύσταση και σχεδόν αμετάβλητες τιμές στόχοι
Ανακαμψη σε σχήμα U προβλέπει ο οίκος- Τι λέει για τα κεφάλαια των τραπεζών
Kάνοντας ότι μπορούν περισσότερο και ελπίζοντας για την ανάκαμψη αποτελεί τον τίτλο με τον οποίο η Mediobanca Securities καλύπτει τις τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες δεδομένου πως σε ότι αφορά τη Eurobank υπήρξε σύμβουλός της για το project Cairo και επομένως λόγω αυτού του γεγονότος δεν την καλύπτει.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι τράπεζες προβλέπουν ανάκαμψη σχήματος V που θα οδηγήσεις σε 30-140 μονάδες βάσης του Covid-Cor  (το κόστος του κινδύνου λόγω Covid) στο α τρίμηνο του 2020
Για το εν λόγω τρίμηνο η Alpha, η ΕΤΕ και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν υποδείξει ένα σενάριο ανάκαμψης τύπου V ως τη βάσική τους μακροοικονομική υπόθεση για το 2020-2021.
Το σενάριο αυτό οδηγεί σε σωρετική μεταβολή του ΑΕΠ της τάξης του -1 - 2,5% την περίοδο 2020-2021.
Αυτό οδήγησε την Εθνική να λάβει πιο επιφυλακτική στάση  όσον αφορά στα LLPs  (προβλέψεις για δάνεια λόγω κορωνοϊού) λαμβάνοντας σε μόνον ένα τρίμηνο 416 εκατ. ευρώ προβλέψεις που αντιστοιχούν σε 143 μονάδες βάσης μη ετησιοποιημένου κινδύνου.
Ακολουθεί η Πειραιώς με προβλέψεις 324 εκατ. ευρώ ή 68 μονάδες βάσης και η Alpha με προβλέψεις 120 εκατ. ή 30 μονάδες βάσης.
Tα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 20 ενσωματώνουν κατά κύριο λόγο υψηλότερες προβλέψεις εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία ενώ οι βασικές δραστηριότητες (καθαρά έσοδα από τόκους, τέλη κόστη κλπ ) ήταν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τις εκτιμήσεις πράγμα που δείχνει πως μέχρι στιγμής η επιδείνωση ήταν σχετικά περιορισμένη.
Συνολικά οι τράπεζες επιβεβαίωσαν αυτές τις τάσεις για όλο το χρόνο δείχνοντας σταθερά έσοδα από τόκους (εξαιρουμένων των επιπτώσεων από την πώληση των NPEs) της Εθνικής το δεύτερο τρίμηνο.
Ωστόσο η κερδοφορία θα εξαρτηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον κίνδυνο ο οποίος αναμένεται να κινηθεί ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Το ρίσκο το 2021 σύμφωνα με την Mediobanca Securities είναι αυτό που θα καθορίσει την κερδοφορία ενώ ο οίκος προβλέπει ανάκαμψη σχήματος U σε αντίθεση με την πρόβλεψη των τραπεζών.
Το σενάριο που εξετάζει ο οίκος, λαμβάνει ως προϋπόθεση καλύτερα καθαρά επιτοκιακά κέρδη (σήμερα είναι στάσιμα σε ετήσια βάση) τα οποία στηρίζονται στο χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης στα υψηλότερα νέα εταιρικά δάνεια (τα οποία υποστηρίζονται από τις κρατικές εγγυήσεις)  και περιορισμένο αντίχτυπο από τη μείωση των NPEs οι δράσεις για τα οποία αναμένεται να αναβληθούν για το 2021 με εξαίρεση την Εθνική η οποία αναμένεται να πουλήσει NPEs 1,6 δισ ευρώ το δεύτερο τρίμηνο.
Αναμένεται επίσης χαμηλότερο κόστος προσωπικού, το οποίο αντισταθμίζεται από τα υψηλότερα διοικητικά κόστη στην τράπεζα Πειραιώς κυρίως λόγω των προμηθειών που λαμβάνει ο διαχειριστής των κόκκινων δανείων της τράπεζας ενώ σημειώνονται μεγαλύτερες αποσβέσεις στην Εθνική Τράπεζα και την Alpha .
Στο κόστος κινδύνου έχουν ενσωματωθεί οι προβλέψεις λόγω Covid που ελήφθησαν το α τρίμηνο του 2020 πράγμα που οδηγεί σε αύξηση του ρίσκου  για όλο  το 2020.
Στην περίπτωση της Εθνικής τράπεζας έχουμε επίσης συμπεριλάβει υψηλότερες προβλέψεις 270 εκατ. ευρώ  για  προβληματικά δάνεια λόγω του ICON project το οποίο θα είναι ουδέτερο προς το κεφάλαιο χάρις στην ελάφρυνση που θα υπάρξει από τον σταθμισμένο κίνδυνο ενεργητικού.
Καθώς εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε μια μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη σχήματος U βελτιώνουμε ελαφρά το CoR του 2021 αλλά ο δείκτης αυτός παραμένει αρκετά πάνω από τις τρέχουσες τάσεις.
Επιπρόσθετα συμπεριλαμβάνουμε το κόστος των τιτλοποιήσεων NPEs (1,2-1,3 δισ. ευρώ) για την τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική καθώς και 2 δισ. ευρώ για την Alpha.
Συνολικά βλέπουμε τo 2022 την απόδοση των παγίων κεφαλαίων να φθάνει στο 2,6% για την Alpha και την Πειραιώς και στο 2,4% για την Εθνική.
Το CTE1 βοηθούμενο από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τo δείκτη CRR παραμένει αδύναμο μακροπρόθεσμα.
Ο κεφαλαιακός δείκτης CET 1 το α τρίμηνο του 2020 επηρεάστηκε αρνητικά από την χαμηλή κερδοφορία τη διεύρυνση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων IFRS9. Χάρις στην αύξηση του πανδημικού προγράμματος PEPP της ΕΚΤ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων μειώθηκε ξανά, φθάνοντας στα επίπεδα του 2019.
Ετσι οι τράπεζες μπορούν να ανακτήσουν πλήρως τη διάρθρωση του CET 1 που παρατηρήθηκε το α τρίμηνο .
Oι νέες απαιτήσεις κεφαλαίων θα παρέχουν 70-90 μονάδες βάσης επιπρόσθετο δείκτη CET1 στις τράπεζες Πειραιώς και Alpha και 30 μονάδες βάσης στην Εθνική.
Και για τις τρεις τράπεζες η Medobanca Securities δίνει ουδέτερη σύσταση ενώ οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται για την Alpha σε 0,75 ευρώ από 0,70 ευρώ της προηγούμενης εκτίμησης  σε 1,20 ευρώ για την ΕΤΕ από 1,10 ευρώ και σε 1,30 για την Πειραιώς (η εκτίμηση παρέμεινε αμετάβλητη).

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης