Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υψηλά τα ποσοστά κρουσμάτων και θυμάτων της πανδημίας, αλλά και η ανησυχία ενός 2ου κύματος - Στους 409 χιλ. οι θάνατοι, 7,2 εκατ. τα κρούσματα

Υψηλά τα ποσοστά κρουσμάτων και θυμάτων της πανδημίας, αλλά και η ανησυχία ενός 2ου κύματος - Στους 409 χιλ. οι θάνατοι, 7,2 εκατ. τα κρούσματα
Συνεχίζουν τα κράτη σε Ευρώπη, ΗΠΑ και η Ρωσία να ανοίγουν σύνορα και οικονομίες και ο κορωνοϊός την πορεία του - Νέες μελέτες του ΠΟΥ δείχνει πως οι ασθενείς είναι περισσότερο μολυσματικοί όταν αρχίζουν να αισθάνονται αδιαθεσία
(upd)Καμία χώρα του κόσμου δεν είναι ασφαλής, ανοίγοντας τα σύνορά της για να σώσει την οικονομία της, ωστόσο κράτη και κορωνοϊός συνεχίζουν την παράλληλη πορεία τους, την ώρα που γίνεται αγωνιώδης προσπάθεια για να βρεθεί θεραπεία και εμβόλιο που θα βάλουν φρένο στην πανδημία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μιλά για προσεκτικά βήματα, γιατί ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, ο κορωνοϊός ισχυρός και σύμφωνα με νεότερες μελέτες του, μεταδίδεται γρηγορότερα όταν ένας ασθενής είναι στα πρώτα στάδια αδιαθεσίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Κυριακή 7/6 καταγράφηκαν παγκοσμίως περισσότερα από 134.000 νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα μιας ημέρας από την έναρξη της επιδημίας.
Στις ΗΠΑ αναφέρθηκε το τελευταίο 24ωρο ο χαμηλότερος απολογισμός θυμάτων εδώ και δύο μήνες, ωστόσο η Πολιτεία του Τέξας ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό εισαγωγών σε νοσοκομεία ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ενώ συνολικά 22 Πολιτείες κατέγραψαν αύξηση των κρουσμάτων.
Η Λατινική Αμερική βρίσκεται και αυτή στο κόκκινο με τη Βραζιλία και το Μεξικό να μετρούν καθημερινά αυξημένα κρούσματα και θανάτους, ενώ την ίδια στιγμή η Ρωσία που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εστίες του ιού, ανακοίνωσε πως από χθες 9/6 χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα στη Μόσχα – όπου και καταγράφονται οι μισοί θάνατοι και κρούσματα στη Ρωσία – και ότι οι κάτοικοι της θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στην πόλη, αν και καθημερινά αναφέρονται περίπου 2.000 κρούσματα.
Στην Ευρώπη, όπου έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των συνόρων στις 15/6, το οποίο με τη σειρά του θα επιτρέψει εκ νέου τις ελεύθερες μετακινήσεις των ανθρώπων εντός του «ευρωπαϊκού χώρου», τα κρούσματα μπορεί να φθίνουν αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί, κάτι που με τη σειρά του προκαλεί έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του ιού και έξαρσης νέων κρουσμάτων.
Μέσα σε αυτή τη θολή εικόνα, η Νέα Ζηλανδία, η οποία ανακοίνωσε πως είναι «covid free», μια και δεν υπάρχει κανένα πλέον επιβεβαιωμένο κρούσμα στην χώρα, οι πολίτες άρχισαν να επιστρέφουν σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς και στη ζωή που είχαν πριν από την πανδημία, την ώρα που οι περισσότεροι Αμερικάνοι επιδημιολόγοι εκτιμούν πως σε έναν χρόνο από χθες θα μπορούν οι άνθρωποι να αγκαλιαστούν και πάλι και να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες.
Προς αναπτέρωση της αισιοδοξίας, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature για το remdesivir, βρήκε πως η φαρμακευτική ουσία επιβράδυνε την εξέλιξη της νόσου σε πιθήκους μολυσμένους με Covid-19.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 408 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 7,2 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 7.185.573
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 408.954
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.973.573 και σε νεκρούς με 111.751
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βρετανία με 40.968 θανάτους και τέταρτη με 290.576 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς η Βραζιλία με 37.134 – Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα με 707.412
- Τέταρτη η Ιταλία σε νεκρούς με 34.043 – Στα 235.561 τα κρούσματα
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 484.630 και 6.134 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ινδία με 276.146 και 7.750 νεκρούς
- Έκτη σε κρούσματα η Ισπανία με 241.966 και 27.136 νεκρούς
- Όγδοο το Περού σε κρούσματα με 199.696 και 5.571 νεκρούς
- Στους 29.299 οι νεκροί στη Γαλλία, 191.522 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 186.506 και οι νεκροί σε 8.736
- Στους 14.053 οι νεκροί στο Μεξικό, στα 120.102 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.195 κρούσματα και 4.634 νεκρούς
- Στους 4.729 οι νεκροί στην Τουρκία, 172.114 τα κρούσματα
Image
ΠΟΥ: Οι ασθενείς με τον νέο κορωνοϊό είναι περισσότερο μολυσματικοί όταν αρχίζουν να αισθάνονται αδιαθεσία

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με τον νέο κορωνοϊό είναι πιο μολυσματικά ακριβώς στο σημείο που πρωτοαρχίζουν να αισθάνονται αδιαθεσία, ανέφεραν χθες οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Αυτό το χαρακτηριστικό κατέστησε τόσο δύσκολο τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού που προκαλεί την νόσο Covid-19, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μέσω σχολαστικών τεστ και κοινωνικής αποστασιοποίησης, τόνισαν.
«Φαίνεται από πολύ περιορισμένες πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή ότι άτομα έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο στο σώμα τους κατά τη στιγμή που αναπτύσσουν συμπτώματα, οπότε πολύ νωρίς», δήλωσε η Maria van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού στον ΠΟΥ, σε συνεδρίαση που μεταδόθηκε ζωντανά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Προκαταρκτικές μελέτες από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα άτομα με ήπια συμπτώματα μπορεί να είναι μολυσματικά έως και 8-9 ημέρες και «μπορεί να διαρκεί πολύ περισσότερο για άτομα που είναι πιο σοβαρά άρρωστα», επισήμανε.
Νωρίτερα χθες, ορισμένοι λοιμωξιολόγοι αντέκρουσαν τη χθεσινή δήλωση της επιδημιολόγου του Οργανισμού ότι η μετάδοση της Covid-19 από ασυμπτωματικούς φορείς είναι «πολύ σπάνια», προειδοποιώντας ότι η οδηγία αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα για κυβερνήσεις που καταβάλλουν προσπάθειες για την άρση των μέτρων του lockdown.
Η van Kerkhove, επικαλούμενη μελέτες μοντελοποίησης ασθενειών, διευκρίνισε χθες ότι μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά μπορούν ακόμα να μολύνουν άλλους.
«Ορισμένες εκτιμήσεις περίπου 40% μεταδόσεων μπορεί να οφείλονται σε ασυμπτωματικές (περιπτώσεις), αλλά αυτές προέρχονται από μοντέλα.
Επομένως, δεν το συμπεριέλαβα στην απάντησή μου χθες, αλλά ήθελα να βεβαιωθώ ότι το έκανα σαφές», είπε.
Ο Δρ. Mike Ryan, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, τόνισε πως δήλωσε ότι ο νέος κορωνοϊός καταλήγει στην άνω αναπνευστική οδό, καθιστώντας ευκολότερη τη μετάδοση από σταγονίδια από ό,τι σχετικοί ιοί όπως το SARS ή το MERS, που βρίσκονται στην κατώτερη αναπνευστική οδό.
Ο Ryan πρόσθεσε: «Και επειδή η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί εκείνη τη στιγμή, οφείλεται ότι η ασθένεια είναι τόσο μεταδοτική, γι 'αυτό εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με τόσο ανεξέλεγκτο τρόπο, επειδή είναι δύσκολο να σταματήσει αυτός ο ιός».
Ωστόσο, ορισμένες χώρες έχουν δείξει ότι η μετάδοση μπορεί να μειωθεί σε «αποδεκτό επίπεδο ή ακόμη και σε μηδενικό επίπεδο», όπως απέδειξε πρόσφατα η Νέα Ζηλανδία, συμπλήρωσε.

ΗΠΑ: Στους 450 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο, ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και δύο μήνες

Τον χαμηλότερο ημερήσιο απολογισμό εδώ και δύο μήνες κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ, εξέλιξη που δίνει αισιοδοξία ότι ο ιός αρχίζει να φθίνει στην χώρα που αναφέρει τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 450 θάνατοι, με το συνολικό τους αριθμό να προσεγγίζει τους 111 χιλιάδες (110.990).
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 2 εκατομμύρια.
Σε κάθε περίπτωση και παρά την αισιόδοξη αυτή εξέλιξη, οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ότι πράγματι ο ιός βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, καθώς όπως αναφέρεται είναι σύνηθες, να υπάρχουν χαμηλότεροι αριθμοί ύστερα από Σαββατοκύριακο.
Οι ΗΠΑ άρχισαν να ξεπερνούν το όριο των 500 θανάτων την ημέρα περί τα τέλη Μαρτίου και ξεπέρασαν σε μία περίπτωση τους 3.000 θανάτους στα μέσα Απριλίου. Πάντως εδώ και δύο εβδομάδες, οι ημερήσιοι απολογισμοί της πανδημίας συχνά δεν ξεπερνούν τους 1.000 νεκρούς.
Παρόλο αυτά, επισημαίνεται ότι καθημερινά καταγράφονται περίπου 20.000 νέα κρούσματα μόλυνσης, αριθμός που δεν μειώνεται.
Image
Είναι χαρακτηριστικό ότι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτίμησαν χθες Δευτέρα 8/6 ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 ενδέχεται να φθάσει τους 145.728 μέχρι τον Αύγουστο, αυξάνοντας τη μακάβρια πρόβλεψη κατά πέντε χιλιάδες μέσα σε μερικές ημέρες, αν και ο μέσος όρος εννιά επιδημιολογικών μοντέλων που υπολόγισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης προβλέπει 127.000 θανάτους στις ΗΠΑ ως την 27η Ιουνίου.
Η νεότερη εκτίμηση δημοσιοποιήθηκε την ίδια ημέρα που οι αρχές στην πολιτεία Τέξας (νότια) ανακοίνωσαν τον υψηλότερο αριθμό εισαγωγών σε νοσοκομεία ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι χθες, ενώ συνολικά 22 πολιτείες κατέγραψαν αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης.
Στις πολιτείες με τις πιο απότομες αυξήσεις των κρουσμάτων μόλυνσης συγκαταλέγονται το Μίσιγκαν και η Αριζόνα.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ σε απόλυτους αριθμούς είναι η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία τόσο σε αριθμό θανάτων όσο και σε αριθμό μολύνσεων που έχουν διαγνωστεί.
Ωστόσο αναλογικά με τον πληθυσμό, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες — ανάμεσά τους η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία — καταμετρούν περισσότερους θανάτους ανά κάτοικους από ό,τι η Αμερική.
Το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον εκτίμησε χθες ότι ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ενδέχεται να φθάσει τους 145.728 νεκρούς τον Αύγουστο.

Στο κόκκινο η Βραζιλία – Δεύτερη σε κρούσματα, τρίτη σε θανάτους – Στους 37.134 οι νεκροί

Στο κόκκινο βρίσκεται η Βραζιλία όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού καθώς αποτελεί τη δεύτερη χώρα σε κρούσματα και την τρίτη σε θανάτους παγκοσμίως.
Βάσει της τελευταίας επίσημης ενημέρωσης, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 679 θανάτοι και 15.654 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
Συνολικά, οι νεκροί ανέρχονται σε 37.134 και τα κρούσματα σε 707.412.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την επιδημία.
Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε πως θα δίνει πλέον προτεραιότητα στους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 που διαπιστώνονται την ίδια ημέρα, τονίζοντας ότι η νέα πλατφόρμα θα συνεχίσει να δείχνει «πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν σε μια ορισμένη ημέρα» και «τις ημερομηνίες θανάτων».
Σημειώνεται πως η εφημερίδα Folha de S. Paulo κατηγόρησε σε χθεσινό κύριο άρθρο της τον ακροδεξιό πρόεδρο J. Bolsonaro ότι θέλει να εξαφανίσει τα δεδομένα για την πανδημία του κορωνοϊού, πως έχει την ψευδαίσθηση ότι «μπορεί να τα λογοκρίνει».
Εδώ και μία εβδομάδα, ο απολογισμός του υπουργείου Υγείας, που δινόταν στη δημοσιότητα στις 17:00 (τοπική ώρα) αφότου ξέσπασε η υγειονομική κρίση, δημοσιοποιείται γύρω στις 22:00 μετά το τέλος των βραδινών ειδησεογραφικών τηλεοπτικών εκπομπών, ενώ  το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο καταγράφει μόνο τα σύνολα των θανάτων και των κρουσμάτων μόλυνσης, και μόνο τις τελευταίες 24 ώρες.

Μεγάλη εστία το Μεξικό – Πάνω από 14.000 οι νεκροί

Μια από τις πλέον πληττόμενες χώρες από την επιδημία του κορωνοϊού είναι το Μεξικό, το οποίο μέχρι στιγμής έχει καταγράψει περισσότερους από 14.000 θανάτους.
Το Μεξικό είναι μετά τη Βραζιλία η χώρα με τα περισσότερα θύματα στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Μεξικό, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 2.999 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορω νοϊό να φθάνουν τους 120.012.
Ο συνολικός απολογισμός των θανάτων αυξήθηκε σε 14.053, γεγονός που σημαίνει πως σημειώθηκαν 354 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες.
Όπως σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στο Μεξικό δεν γίνεται επαρκής αριθμός τεστ ώστε να διαμορφωθεί σαφής εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης.Image
Μεγάλες εστίες η Ινδία και η Ρωσία


Σε έξαρση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Ρωσία αλλά και στην Ινδία.
Η Ρωσία είναι τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα, τα οποία ανέρχονται σε 485.253 (καταγράφηκαν 8.595 νέα κρούσματα το τελευταιό 24ωρο) ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται σε 6.142.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η Μόσχα, στην οποία έχουν καταγραφεί σχεδόν οι μισοί θάνατοι και κρούσματα.
Αν και η Μόσχα εξακολουθεί να καταγράφει καθημερινά περισσότερα από 2.000 κρούσματα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως από χθες οι κάτοικοι θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς καθώς κάτι τέτοιο είναι εφικτό μια και αυτοί που αποθεραπεύονται είναι περισσότεροι από αυτούς που εισάγονται στο νοσοκομείο.
Η Ινδία είναι από τις χώρες που μετατρέπεται σε μια ακόμα μεγάλη εστία της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς σε καθημερινή βάση καταγράφονται περισσότερα από 8.000 κρούσματα.
Στο κόκκινο βρίσκεται η πρωτεύουσα, Νέο Δελχί, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 30.000 κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ινδία έχει σκαρφαλώσει στην πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα, τα οποία ανέρχονται σε 266.598 ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται σε 7.473.
Παρά όμως την έξαρση κρουσμάτων και θανάτων, η Ινδία άνοιξε περαιτέρω την οικονομία της από χθες Δευτέρα 8/6 όταν και επαναλειτούργησαν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας.
Σημειώνεται ότι στην Ινδία είχε επιβληθεί γενικό lockdown έως τα τέλη Μαΐου.

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη

Για το άνοιγμα των συνόρων και τις ελεύθερες μετακινήσεις που αυτό συνεπάγεται ετοιμάζεται για τις 15 Ιουνίου η Ευρώπη, η οποία δίνει μάχη με τον χρόνο σε μια προσπάθεια να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και να διασώσει ότι σώζεται από την φετινή τουριστική χρονιά.
Πρόκειται για μια κίνηση  υψηλού ρίσκου δεδομένου ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη εξακολουθούν να καταγράφουν κρούσματα και θανάτους σε καθημερινή βάση.
Η Ιταλία, με τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο και η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης, άνοιξε από την Τετάρτη 3/6 τα σύνορα της για τους τουρίστες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα ενώ παράλληλα ήρε τα περιοριστικά μέτρα και στις εγχώριες μετακινήσεις, επιτρέποντας στους πολίτες να κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.
Ωστόσο, ενδεικτικό του κινδύνου που ελλοχεύει, είναι ότι παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών το τελευταίο 24ωρο, με το 70% των νέων περιστατικών να καταγράφεται στην Λομβαρδία.
Η Ισπανία, η οποία έχει αρχίσει και αυτή τη σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων από τις αρχές Μαΐου, αν και αναμένεται να επεκτείνει για δύο ακόμη εβδομάδες - έως τις 21 Ιουνίου - την κατάσταση ανάγκης, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της ΕΕ από τις 22/6.
Η Γερμανία ανακοίνωσε και αυτή ότι από τις 15/6 ανοίγει τα σύνορα της σε όλα τα κράτη της ΕΕ, στη Μ. Βρετανία, στη Νορβηγία, στην Ισλανδία, στο Λιχτενσάιν και στην Ελβετία, την ώρα που μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη αίρουν τους περιορισμούς
Η Ολλανδία άνοιξε καταστήματα και μπαρ, το ίδιο έπραξε από χθες Δευτέρα 8/6 και το Βέλγιο, η Γαλλία ανακοίνωσε το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων στο Παρίσι ενώ στη Δανία αυξήθηκε από 10 σε 50 ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να είναι σε δημόσιες συναθροίσεις.
Σημειώνεται ότι και η Δανία θα ανοίξει τα σύνορα της από τις 15 Ιουνίου σε τουρίστες από συγκεκριμένα κράτη της Ευρώπης, όπως και η Ιρλανδία, στην οποία ξανάνοιξαν τις πόρτες τους χθες 8/6 τα καταστήματα και ορισμένα γραφεία, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει την άρση των μέτρων περιορισμού λόγω της προόδου που συντελέστηκε στη μάχη κατά της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στο έδαφός της.
Image
Τα lockdowns στην Ευρώπη έσωσαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ανθρώπους

Την ίδια στιγμή, μελέτη του Imperial College του Λονδίνου αναφέρει ότι τα lockdowns που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη έσωσαν τη ζωή τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ανθρώπων.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, εάν δεν είχαν επιβληθεί αυτοί οι περιορισμοί, θα ήταν τεράστιος ο αριθμός των θυμάτων, αν και επισημαίνουν πως με αυτά τα μέτρα, είναι πολύ μικρός ο αριθμός όσων έχουν μολυνθεί.
Για αυτό το λόγο οι επιστήμονες προειδοποιούν πως είμαστε ακόμα στην αρχή της πανδημίας και για αυτό θα πρέπει οι πολίτες να εξακολουθήσουν να δείχνουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή.
Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν πως η επιβολή lockdowns σε 11 ευρωπαϊκά κράτη – Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο – έσωσε τη ζωή σε 3,2 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι θα είχαν χάσει τη ζωή τους έως τις 4/5.

Σε καραντίνα 14 ημερών για όποιον επισκέπτεται από χθες 8/6 τη Μ. Βρετανία

Σε καραντίνα 14 ημερών μπαίνουν από χθες Δευτέρα 8/6 όσοι επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο, μέτρο που αποσκοπεί στο περιορισμό της διασποράς της επιδημίας του κορωνοϊού και που παράλληλα προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.
Το μέτρο αυτό, το οποίο ισχύει για τις οδικές, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές και αφορά Βρετανούς και μη πολίτες, θα επαναξιολογείται κάθε τρεις εβδομάδες.
Η εφαρμογή του μέτρου αποσκοπεί στον περιορισμό της διασποράς του ιού στη Μ. Βρετανία, όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 40.000 θάνατοι και 288.000 κρούσματα.
«Εισάγουμε αυτή την καραντίνα επειδή, καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειώνεται, η αναλογία των μολύνσεων που προέρχονται από το εξωτερικό αυξάνεται.
Ελπίζω αληθινά ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να πάρουν το αεροπλάνο, να πάνε διακοπές αυτό το καλοκαίρι, όμως οφείλουμε να αρχίσουμε υιοθετώντας μια προσεκτική προσέγγιση» είπε ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock.
Μάλιστα για τους παραβάτες προβλέπονται και πολύ υψηλά πρόστιμα ύψους 1.000 στερλινών, δηλαδή λίγα περισσότερα από 1.120 ευρώ.
Ωστόσο, στο μέτρο αυτό αντιτίθενται με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι κλάδοι των αερομεταφορών και του τουρισμού, καθώς όπως υποστηρίζουν, με τον περιορισμό αυτό δεν μπορούν να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητες τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι αεροπορικές εταιρείες British Airways, easyJet και Ryanair κατήγγειλαν χθες, Κυριακή, σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μέτρα αυτά ως  «δυσανάλογα» και «άδικα».
Συνυπέγραψαν μάλιστα μια επίσημη επιστολή προς την κυβέρνηση, κίνηση που ενδεχομένως να υποδηλώνει και προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Νέα Ζηλανδία: Αίρει όλους τους περιορισμούς καθώς ο κορωνοϊός εξαλείφθηκε

Στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων προχωρά από χθες Τρίτη 9/6 η Νέα Ζηλανδία, καθώς όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο κορωνοϊός έχει εξαλειφθεί.
Σε δηλώσεις της η πρωθυπουργός Jacinda Ardern ανακοίνωσε ότι από χθες τα μεσάνυχτα, Νέα Ζηλανδία θα περάσει σε επίπεδο συναγερμού 1, αναφέροντας πως οι δημόσιες και οι ιδιωτικές εκδηλώσεις θα μπορούν πλέον να διεξάγονται χωρίς περιορισμούς, οι τομείς των λιανικών πωλήσεων και της φιλοξενίας μπορούν να λειτουργούν κανονικά και όλες οι δημόσιες μεταφορές μπορούν να ξαναρχίσουν.
Νωρίτερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας είχαν ανακοινώσει πως η Νέα Ζηλανδία δεν έχει πλέον κανένα ενεργό κρούσμα του κορωνοϊού, καθώς πήρε εξιτήριο ο τελευταίος ασθενής που εξακολουθούσε να βρίσκεται σε απομόνωση,
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε το γεγονός αυτό επιτυχία, για την οποία ολόκληρη η χώρα μπορεί να είναι υπερήφανη.
«Το γεγονός ότι δεν έχουμε κανένα ενεργό κρούσμα για πρώτη φορά από τις 28 Φεβρουαρίου είναι ασφαλώς ένα σημαντικό ορόσημο στον περίπλου μας, όμως, όπως έχουμε πει και προηγουμένως, έχει ουσιαστική σημασία να διατηρηθεί η επιφυλακή εναντίον της Covid-19», ανέφερε σε ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε 1.154 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22 θανάτους.
Καμιά νέα μόλυνση δεν έχει καταγραφεί εδώ και 17 ημέρες.
Εδώ και μία εβδομάδα δεν υπήρχε πλέον παρά ένα μόνο ενεργό κρούσμα.

ΠΟΥ: Είμαστε μακριά από το τέλος του κορωνοϊού, «μην τραβάτε το πόδι από το πετάλι», προτρέπει τα κράτη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε χθες Δευτέρα 8 Ιουνίου, όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αναχαίτιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, σημειώνοντας ότι η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως και ακόμη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της στην κεντρική Αμερική.
«Έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τώρα η ώρα, για οποιαδήποτε χώρα, να τραβήξει το πόδι της από το πετάλι», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tendros Adhanom Ghebreyesus, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Δρ. Mike Ryan, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, τόνισε ότι τα κρούσματα στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής συνεχίζουν να αυξάνονται, ζητώντας τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για την περιοχή αυτή.
Η επιδημιολόγος Maria Van Kerkov είπε στην ίδια ενημέρωση ότι απαιτείται μια «συνολική προσέγγιση» του προβλήματος για τις χώρες της Νότιας Αμερικής.
«Είμαστε ακόμη μακριά από το τέλος», πρόσθεσε.
Ο Ryan είπε ότι είναι αναγκαίο τώρα να επικεντρωθούν οι χώρες στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος της ασθένειας που έχει μολύνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 400.000 από αυτούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης