Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Υπό προϋποθέσεις στις 3.000 μονάδες ως το τέλος του 2020 ο S&P 500

Goldman Sachs: Υπό προϋποθέσεις στις 3.000 μονάδες ως το τέλος του 2020 ο S&P 500
Αισιόδοξη πως το τρέχον ράλι θα διατηρήσει τη δυναμική του είναι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, ωστόσο πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις
Θα διατηρήσει τις 3.000 μονάδες ο δείκτης-βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων, εάν σταματήσει ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και αν το αποτέλεσμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι το αναλογούν, υποστηρίζει με ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Ειδικότερα, οι περισσότεροι δείκτες είναι ανοδικοί, σε σύγκριση με τη χρονική περίοδο του Μαρτίου.
Οι συνολικές τοποθετήσεις σε αξίες ακόμη κυμαίνονται ελαφρώς χαμηλότερα από τα ουδέτερα επίπεδα, με την τράπεζα να «βλέπει» ότι υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς, χάρη στην άρση των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημικής κρίσης, τα μακροοικονομικά μεγέθη βελτιώνονται.
Ωστόσο, επειδή ορισμένοι δείκτες και ποσοτικά δεδομένα που αφορούν τους συστημικούς επενδυτές και τα equity funds απέχουν πολύ από το να δείξουν πως η αγορά είναι bullish (και σίγουρα βρίσκονται πολύ μακριά από τους μικροεπενδυτές οι οποίοι όντας αναγκαστικά στα σπίτια τους δοκιμάζουν την τύχη τους στο χρηματιστήριο), η Goldman Sachs προειδοποιεί:
«Η μεγάλη αύξηση στη δραστηριότητα των μικροεπενδυτών και το στενό εύρος της αγοράς που παρατηρήθηκε στα πρώτα στάδια του τρέχοντος ράλι υποδηλώνει πως κάποιες τσέπες έχουν αρχίσει να αδειάζουν».
Επίσης, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, οι δείκτες τοποθέτησης σε options δείχνουν πως το πρώτο στάδιο του FOMO (Fear of Missing Out), δηλαδή του φόβου των επενδυτών να μη χάσουν κάτι ή να αφήσουν μια ευκαιρία να πάει χαμένη, έχει παρέλθει.
Την ίδια στιγμή, οι ροές κεφαλαίων σε επικίνδυνες πιστώσεις έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά, με τις ροές των equity funds να αποκτούν θετικό πρόσημο μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.
Διατηρώντας μια αντιφατική μεροληψία, η Goldman Sachs προεξοφλεί τις 3.000 μονάδες για τον S&P 500 εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων, εάν λειανθεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και αν το αποτέλεσμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα σημάνει, όπως υπονοείται, την επανεκλογή του Donald Trump.
Όπως προαναφέρθηκε, οι μικροεπενδυτές παρουσιάζονται ιδιαίτερα δραστήριοι στη Wall Street.
Επιπλέον, τα στοιχεία σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα έδειξαν αύξηση 10% τον Απρίλιο, δεδομένων των κολοσσιαίων μεταβιβαστικών πληρωμών από την κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, η καταναλωτική δαπάνη συρρικνώθηκε κατά 14%, αυξάνοντας την αποταμίευση σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (33%).
Σε ετήσια βάση, οι Αμερικανοί εξοικονόμησαν 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια τον Φεβρουάριο και 6,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ποσοστό αποταμίευσης των ΗΠΑ είναι τώρα στα επίπεδα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας των μικροεπενδυτών σε ό,τι αφορά τα option και τη χρηματαγορά, με τις συναλλαγές τους να αυξάνονται κατά 2,3% επί του συνολικού όγκου των συναλλαγών, από 1,5% στις αρχές του 2020.
Αν μη τι άλλο, πάντως, στην αγορά σημειώνονται τα πρώτα σημάδια του φαινόμενου FOMO:
O λόγος call έναντι put έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ιδίως στην Ευρώπη.
H συσχέτιση spot / vol έχει γίνει λιγότερο αρνητική, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση των επενδυτών για call options ενίσχυσε τη μεταβλητότητα.
Τα out of money calls έχουν γίνει ακριβότερα, σε σχέση με τα at-the-money.
Συμπερασματικά, οι CTAs και τα risk parity strategies' equity βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις τους.
Οι CTAs, που, ως γνωστόν, ακολουθούν την τάση της αγοράς, έχουν μειώσει την απόδοσή του κατά 5%, ενώ S&P 500 σημειώνει αύξηση 13%.
Όπως διαπιστώνεται, η μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια του ράλι παραμένει αυξημένη.
Την ίδια στιγμή, η μεταβλητότητα στα ομόλογα μειώνεται έναντι των ιδίων κεφαλαίων, ενώ τα risk parity strategies funds διατηρούν υψηλή έκθεση σε αξίες σταθερού εισοδήματος, επιλέγοντας να μη ρισκάρουν.
Οι δείκτες που αφορούν τα options σηματοδοτούν το πρώτο στάδιο FOMO.
Οι επενδυτές πιθανότατα αύξησαν την έκθεσή τους σε μετοχές με δικαιώματα προαίρεσης, καθώς ο όγκος των calls options αυξήθηκε σε σύγκριση με τα put options.
Οι ροές των equity funds απέκτησαν θετικό πρόσημο.






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης