Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι παρασκηνιακές κινήσεις της ΤτΕ για bad bank θα βλάψουν την ανοδικότητα των τραπεζικών μετοχών – Γιατί δεν έχει νόημα deal Εθνικής με Πειραιώς

Οι παρασκηνιακές κινήσεις της ΤτΕ για bad bank θα βλάψουν την ανοδικότητα των τραπεζικών μετοχών – Γιατί δεν έχει νόημα deal Εθνικής με Πειραιώς
Γιατί δεν έχει νόημα η bad bank και γιατί δεν έχει νόημα deal της Εθνικής τράπεζας με την καλή τράπεζα Πειραιώς;
Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει παρασκηνιακώς να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την σύσταση εταιρίας asset management agency ή πιο απλά bad bank για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.
Η εξέλιξη αυτή θα πλήξει την ανοδικότητα των τραπεζικών μετοχών, γιατί τα ερωτήματα…. πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν, ποιοι θα βάλουν τα κεφάλαια, θα υπάρξει dilution – αραίωση – των παλαιών ιδιωτών μετόχων θα διατηρούνται στο προσκήνιο πλήττοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον.  
Και ενώ Lagarde ΕΚΤ, Enria SSM και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αναφέρει ότι δεν είναι της παρούσης το ζήτημα της bad bank θα εξαρτηθεί από την πορεία των NPEs που θα προκαλέσει η ύφεση στις οικονομίες της Ευρώπης… στην Ελλάδα η ΤτΕ συνεχίζει παρασκηνιακώς να μεθοδεύει την σύσταση εταιρίας asset management.
Ήδη έχει αποταθεί σε εταιρίες ορκωτών ελεγκτών για να αναλάβουν την υλοποίηση μέρους του σχεδίου.
Η πρόταση της ΤτΕ εάν τελικώς προχωρήσει δεν θα μπορέσει να είναι έτοιμη νωρίτερα από το α΄ τρίμηνο του 2021.
Στην τραπεζική αγορά η επιμονή της ΤτΕ για σύσταση της bad bank έχει προβληματίσει.
Γιατί;
Οι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, δηλαδή η Eurobank που ανακοίνωσε το deal με την DoValue, η Εθνική που θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση χωρίς διάσπαση δραστηριοτήτων και η Alpha bank που θα προχωρήσει την τιτλοποίηση Galaxy 10 δισεκ. ευρώ έχουν ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία.
Δεν θα χρειαστεί να ενταχθούν σε bad bank ειδικά αυτές οι 3 τράπεζες.
Το μόνο ίσως ερωτηματικό που υπάρχει είναι ποιο θα είναι το ύψος της αρνητικής επίδρασης της ύφεσης στα NPEs εάν όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες δημιουργηθούν 7-8 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια… λόγω κορωνοιού τότε θα πρέπει να παρθούν και 3,5 με 4 δισεκ. νέες προβλέψεις άρα ζημίες για τις τράπεζες ειδικά το 2021.
Το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί με την Πειραιώς η οποία ενώ έχει ανακοινώσει deal με την Intrum και σχεδιάζει 2 τιτλοποιήσεις 7 δισεκ. NPEs συνεχίζει να διαθέτει 24,1 δισεκ. προβληματικά δάνεια, χωρίς να έχουν προστεθεί τα δυνητικά νέα προβληματικά δάνεια.

Γιατί δεν έχει νόημα η bad bank και γιατί δεν έχει νόημα deal της Εθνικής τράπεζας με την καλή τράπεζα Πειραιώς;

Πρωτίστως να αναφερθεί ότι το bankingnews δεν αποδέχεται και δεν υιοθετεί τα σενάρια που παρασκηνιακώς κυκλοφορούν που φέρουν την Τράπεζα της Ελλάδος να σχεδιάζει bad bank ειδικά για την τράπεζα Πειραιώς και… μετά συγχώνευση με την Εθνική τράπεζα.
Το σενάριο αυτό κυκλοφορεί εδώ και καιρό και έγκαιρα έχουμε αναλύσει γιατί δεν βλέπουμε συγχώνευση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Ας δούμε ορισμένα δεδομένα.
Εάν η ΤτΕ όντως σχεδιάζει bad bank για την Πειραιώς θα πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα
-Πόσα κεφάλαια χρειάζονται;
-Ποιοι θα επενδύσουν τα κεφάλαια;
-Σε ποιες τιμές θα αγοραστούν τα προβληματικά δάνεια;
-Θα ενταχθούν όλα τα προβληματικά δάνεια ή μόνο αυτά που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της ύφεσης και του κορωνοιού;
-Θα εκδοθούν warrants για το δημόσιο όπως προτείνει η Morgan Stanley;

Η Πειραιώς με 60 δισεκ. ενεργητικό για να φθάσει στο 3% που είναι τα NPEs – προ κορωνοιού – στην Ευρώπη θα πρέπει τα 24,1 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα ή 50% των δανείων να μειωθούν στο 1,5 δισεκ δηλαδή μείωση 22,6 δισεκ. ευρώ.
Με βάση το μοντέλο Eurobank θα απαιτηθούν 4,8 δισεκ. κεφάλαια σε σύνολο 6,8 δισεκ. κεφαλαίων θα μείνει με 2 δισεκ. κεφάλαια ή στην ουσία με 0 κεφάλαια.  
Καθίσταται κατανοητό ότι αυτό το σενάριο είναι ανέφικτο συν τοις άλλοις και γιατί η Πειραιώς πρέπει να αποπληρώσει και τα 2 δισεκ. του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές, οπότε κατ΄ ουσία δεν έχει κεφάλαια.
Στην εξίσωση εάν προστεθεί και το ζήτημα του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης 4 δισεκ. ευρώ κατ΄ ουσία η Πειραιώς βρίσκεται με -4 δισεκ. κεφάλαια.
Στο ερώτημα ποιοι θα επενδύσουν τα κεφάλαια δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πλην της κρατικοποίησης της Πειραιώς δια της καθολικής αύξησης του ποσοστού του δημοσίου στην τράπεζα.
Είναι αντιληπτό ότι για την Πειραιώς η λύση της bad bank θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην κεφαλαιακή της δομή και στην μετοχική τη δομή.
Το ελληνικό δημόσιο δεν διαθέτει κεφάλαια για να στηρίξει μια bad bank οπότε εκ των πραγμάτων το όλο σχέδιο τινάσσεται στον αέρα.
Σε μια bad bank θα ενταχθούν όλα τα NPEs ή μόνο αυτά που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ύφεσης και του κορωνοιού;
Δηλαδή ας υποθέσουμε η Πειραιώς με 24,1 δισεκ. προβληματικά δάνεια αυξήσει τα NPEs στα 26,5 δισεκ. λόγω κορωνοιού θα εντάξει μόνο τα 2,4 δισεκ. νέα NPEs στην bad bank;
Οπότε καθίσταται κατανοητό ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.
Επίσης εγείρονται τεράστια ζητήματα που σχετίζονται με το κόστος αγοράς των προβληματικών δανείων, θα είναι στις τιμές που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών ή στις εμπορικές τιμές;
Εάν αγοραστούν τα NPEs στις τιμές που βρίσκονται στους ισολογισμούς θα θεωρηθεί επιδότηση των ιδιωτών μετόχων.
Εάν αγοραστούν στις εμπορικές τιμές θα προκύψει μεγάλη κεφαλαιακή ζημία.
Με ζημίες ενεργοποιείται και ο νόμος για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση όπου μια τράπεζα υποχρεούται σε αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου κατά το ύψος της ζημίας.
Η λύση της bad bank είναι αδιέξοδη, επικίνδυνη και θα πλήξει ξεκάθαρα τους ιδιώτες μετόχους.

Υπάρχει σχέδιο για ευρωπαϊκή bad bank;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή bad bank;
Τα ίδια ερωτήματα τίθενται ποιος θα βάλει τα κεφάλαια, σε ποιες τιμές θα αγοραστούν τα NPEs;
Η bad bank θα είναι και μέτοχος των τραπεζών;
Καθίσταται κατανοητό ότι κάτι δεν πάει καλά ποια ευρωπαϊκή αρχή θα πριμοδοτήσει τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών;

Υπάρχει πιθανότητα για deal μεταξύ της Εθνικής και καλής Πειραιώς;

Η απάντηση είναι όχι.
Γιατί όχι;
Ορισμένοι κύκλοι κυκλοφορούν ένα σενάριο εδώ και καιρό.
Το σενάριο αυτό είναι το εξής.
Δημιουργείται μια bad bank, εντάσσεται μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων της Πειραιώς μαζί με τα NPEs της PQH που διαχειρίζεται τις κακές τράπεζες των τραπεζών Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ.α.
Εν συνεχεία η καλή Πειραιώς που δεν θα είχε ενεργητικό 60 δισεκ. αλλά 40 δισεκ. θα συγχωνεύονταν με σχέση ανταλλαγής με την Εθνική τράπεζα.
Το σενάριο αυτό της συγχώνευσης πάσχει σε πολλούς τομείς.
1)Για να υπάρξει deal θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πόσα νέα κεφάλαια θα χρειαστεί το νέο σχήμα και ποιος θα πληρώσει το Cocos των 2 δισεκ. μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές.
2)Θα πρέπει η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΕΚΤ να δεχθούν ότι στην Ελλάδα με τον υψηλότερο βαθμό συγκέντρωσης των τραπεζών θα μετατραπεί σε ακόμη πιο συγκεντρωτικό τραπεζικό σύστημα.
Οι 4 συστημικές τράπεζες ελέγχουν το 94% των μεριδίων αγοράς, στην Γερμανία οι 4 μεγαλύτερες ελέγχουν το 56% των μεριδίων αγοράς.
3)Θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως τα σχέδια εξυγίανσης των τραπεζών, κανένα deal δεν μπορεί να υπάρξει σε τράπεζες που δεν έχουν εξυγιανθεί.
Σε κάθε περίπτωση συγχώνευση μεταξύ Εθνικής και καλής Πειραιώς προσκρούει σε πολλά ανυπέρβλητα εμπόδια, δεν μπορεί να υλοποιηθεί τέτοιο σχέδιο.

Οι παρασκηνιακές διεργασίες της ΤτΕ γύρω από την bad bank θα επιτρέπουν την διακίνηση τέτοιων σεναρίων και φημών, θα βλάψουν την ανοδικότητα των τραπεζικών μετοχών και θα δημιουργήσουν σκηνικό αποσταθεροποίησης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η λύση της bad bank είναι κεφαλαιακά ακραία κοστοβόρα και κεφάλαια δεν υπάρχουν, ούτε στους ισολογισμούς των τραπεζών, ούτε στους ιδιώτες μετόχους, ούτε και στο κράτος.
Μόνο ζημία στο τραπεζικό σύστημα και στο χρηματιστήριο προκαλούν τα σενάρια για bad bank και για συγχωνεύσεις στις τράπεζες.
Στην Ιρλανδία η NAMA η National Asset Management Agency ή bad bank δημιουργήθηκε στην αρχή της κρίσης τον Δεκέμβριο του 2009 και σήμερα έχουμε 2020.
Οι επιδόσεις της NAMA στην Ιρλανδία είναι μέτριες, σκεφθείτε την κακοδιαχείριση μιας μεγάλης bad bank στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης