Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας ανοίγει το δρόμο και για deals με άλλες χώρες στη Μεσόγειο

Η ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας ανοίγει το δρόμο και για deals με άλλες χώρες στη Μεσόγειο
Είναι σημαντικό, το γεγονός ότι η πρώτη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ έγινε με μια ευρωπαϊκή χώρα, γιατί έτσι θα έχει και την ευρωπαϊκή σφραγίδα
Η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που υπεγράφη στην Αθήνα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Ιταλό ομόλογό του Luigi Di Maio είναι κομβικής σημασίας, αφού επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ γίνεται αναφορά στην κοινή γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού, της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας.
Υπό το πρίσμα αυτό, αποτελεί το πρώτο βήμα για να περιφρουρήσει η Ελλάδα τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί να ανοίξει ο δρόμος και για συμφωνίες με Αίγυπτο, Αλβανία και Κύπρο.
Η συμφωνία πάντως, ήταν προετοιμασμένη εδώ και μήνες ωστόσο οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν μετά το τουρκολυβικό μνημόνιο και κλείδωσε πριν από δεκαπέντε μέρες με τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Conte.
Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό και το γεγονός ότι η πρώτη συμφωνία έγινε με μια ευρωπαϊκή χώρα γιατί έτσι θα έχει και την ευρωπαϊκή σφραγίδα.
Σε κάθε περίπτωση, Αθήνα και Ρώμη υπέγραψαν την Τρίτη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών κλείνοντας έτσι μια εκκρεμότητα δεκαετιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια καλή μέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μεσόγειο ενώ μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως σταθερή επιδίωξη της χώρας μας παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Η συμφωνία, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας.
Με την εν λόγω συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.
Παράλληλα, οι υπουργοί υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Ελλάδας - Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου.
Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών.
Στα κέρδη της συμφωνίας η Αθήνα συγκαταλέγει και την κοινή δήλωση που θα υποβάλουν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι δύο χώρες στην οποία θα διευκρινίζονται τα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων και στην περιοχή μεταξύ έξι και δώδεκα ναυτικών μιλίων όταν η Αθήνα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της.
Μάλιστα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι με την συμφωνία που υπεγράφη τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιορίζονται σε συγκεκριμένα είδη αλλά και σε συγκεκριμένο αριθμό σκαφών.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης