Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Οι ξένοι δεν δανείζουν για ελληνικά NPEs - Για να αρθεί το αδιέξοδο Εθνική, Alpha χρηματοδοτούν το 50% του τιμήματος των hedge funds

Αποκάλυψη: Οι ξένοι δεν δανείζουν για ελληνικά NPEs - Για να αρθεί το αδιέξοδο Εθνική, Alpha χρηματοδοτούν το 50% του τιμήματος των hedge funds
Η Εθνική τράπεζα για να πουλήσει 1,6 δισεκ. NPEs δάνεισε το fund Bain Capital δηλαδή χρηματοδότησε το 50% του τιμήματος
Μια σημαντική άκρως δυσμενής εξέλιξη λαμβάνει χώρα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η οποία αποδεικνύει ότι λόγω της ύφεσης… οι ξένες τράπεζες δεν αναλαμβάνουν ελληνικό κίνδυνο και για τον λόγο αυτό διέκοψαν τον δανεισμό προς την Ελλάδα.
Τράπεζες όπως η Goldman Sachs, Credit Suisse, Barclays, Morgan Stanley, J P Morgan στο παρελθόν λειτουργούσαν ως εξής.
Όταν ένα fund αγόραζε ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε προβληματικά δάνεια που πουλούσε ελληνική τράπεζα… μια ξένη τράπεζα χρηματοδοτούσε σχεδόν το 50% του τιμήματος.
Π.χ. στο Symbol της Εθνικής τράπεζας η Goldman Sachs είχε δανείσει τον πλειοδότη με 130 εκατ σε σύνολο 250 εκατ.
Το fund κατέβαλε 120 εκατ και τα υπόλοιπα 130 εκατ τα δανείστηκε από την Goldman Sachs με εγγύηση όλο το χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων.
Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το ρίσκο για το fund και η Goldman Sachs εν προκειμένω παίρνει ως εξασφάλιση όλο το χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων.
Μέχρι τώρα ότι πώληση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων σημειωνόταν στην Ελλάδα οι ξένες τράπεζες χρηματοδοτούσαν το τίμημα κάθε πώλησης σχεδόν με 50% έως 60% επί της συναλλαγής.
Λόγω της ύφεσης όμως οι ξένες τράπεζες αποσύρθηκαν και πλέον δεν δανείζουν τα funds που αγοράζουν ελληνικά προβληματικά δάνεια.
Για να αποφευχθεί το αδιέξοδο και για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν τα NPEs… δανείζουν τα funds αυξάνοντας έτσι το ρίσκο στους ισολογισμούς τους.
Η πρώτη τράπεζα που δάνεισε για τον σκοπό αυτό ήταν η Εθνική τράπεζα όταν πρόσφατα πούλησε το πρόγραμμα Icon 1,6 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων έναντι τιμήματος 336 εκατ ευρώ.
Η Bain Capital πλειοδότησε και όπως ανέφερε η Εθνική κατέβαλε το 21% της ονομαστικής αξίας των 1,6 δισεκ. δηλαδή 336 εκατ ευρώ.
Είναι όμως έτσι;
Η Bain Capital τι θα έκανε στο παρελθόν;
Θα απευθυνόταν σε μια ξένη τράπεζα ώστε να δανειστεί το 50% του τιμήματος και εν προκειμένω τα 168 εκατ και τα υπόλοιπα 168 εκατ να τα καταβάλλει η ίδια μετρητά.
Επειδή οι ξένες τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν τα ελληνικά NPEs λόγω κινδύνου επιδείνωσης εξαιτίας της ύφεσης…  η Εθνική τράπεζα για να προχωρήσει το deal… δάνεισε την Bain Capital για το 50% του τιμήματος.
Δηλαδή η Εθνική κατέβαλλε με την μορφή δανείου 168 εκατ στην Bain Capital με εγγύηση όλο το πρόγραμμα Icon τα 1,6 δισεκ. και η Bain Capital κατέβαλε τα υπόλοιπα 168 εκατ ευρώ.
Άρα στην πράξη το deal των 336 εκατ ήταν τίμημα των 168 εκατ γιατί τα υπόλοιπα 168 εκατ τα έδωσε η Εθνική τράπεζα υπό την μορφή δανείου.
Η Εθνική δάνεισε το fund για να προχωρήσει η συμφωνία πώλησης των προβληματικών δανείων γιατί απλά οι ξένες τράπεζες δεν θέλουν να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο.
Μάλιστα στο εσωτερικό της Εθνικής υπήρξε αντίδραση για την συγκεκριμένη εξέλιξη η οποία για λίγο θα τίνασσε στον αέρα την συναλλαγή.
Συγκεκριμένη διεύθυνση της Εθνικής Τράπεζας είχε αντιδράσει μπλοκάροντας για κάποιο διάστημα την πώληση του προγράμματος Icon.
Το ίδιο θα συμβεί – κατά πάσα πιθανότητα – και στο πρόγραμμα Neptune της Alpha bank που πουλάει 1,8 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Fortress.
Η Alpha bank θα δανείσει το Fortress για να αγοράσει τα προς πώληση προβληματικά δάνεια του προγράμματος Neptune
Η εξέλιξη αυτή που θα αγγίξει όλες τις τράπεζες είναι δυσμενής για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ξένες επενδυτικές τράπεζες δεν δανείζουν, καθώς δεν θέλουν να αναλάβουν ελληνικό κίνδυνο.
Για να προχωρήσουν οι πωλήσεις ελληνικών προβληματικών δανείων οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες που πουλάνε NPEs, δανείζουν και τα funds δηλαδή χρηματοδοτούν το τίμημα εξέλιξη πρωτοφανή.
Βέβαια αυτή είναι η νέα ελληνική πραγματικότητα, χωρίς δάνειο που θα χορηγήσει ελληνική τράπεζα... δεν πωλούνται προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα.
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.
Τα funds όταν αγοράζουν ελληνικά NPEs ζητούν το 20% με 25% του τιμήματος να τελεί υπό αίρεση επιδείνωσης των χαρτοφυλακίων NPEs, πρακτικά έχουν τα funds την δυνατότητα να πάρουν πίσω το 20% του τιμήματος.
Άρα εάν υποθέσουμε ότι μια ελληνική τράπεζα πουλάει χαρτοφυλάκιο NPEs έναντι τιμήματος 200 εκατ ευρώ, τα 100 εκατ τα δανείζει η ίδια η ελληνική τράπεζα και αναλαμβάνει τον κίνδυνο και το fund ζητάει το 20% του τιμήματος να τεθεί υπό αιρέσεις δηλαδή 40 εκατ άρα στην πράξη το deal των 200 εκατ έχει στοιχίσει στο fund 60 εκατ ευρώ.

Επιδείνωση στην πώληση προβληματικών δανείων στην Ελλάδα

H πώληση προβληματικών δανείων στην Ελλάδα έχει καταστεί ακόμη πιο δύσκολο εγχείρημα καθώς λόγω της ύφεσης στην οικονομία από τον κορωνοιό έχουν επιδεινωθεί τα δεδομένα.
Η επιδείνωση εστιάζεται σε δύο μέτωπα.
1)Καταγράφεται αύξηση των NPEs σε όλη την Ευρώπη οπότε η Ελλάδα από το επίκεντρο που βρισκόταν στα προβληματικά δάνεια… θα είναι μια από τις χώρες ενδιαφέροντος.
Π.χ. στην Ιταλία που έχει 212 δισεκ. προβληματικά δάνεια έχει εκτιμηθεί ότι θα αυξηθούν κατά 30 δισεκ. ή αύξηση 14% επί του συνόλου των NPEs.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι τα NPEs θα αυξηθούν κατά 7-8 δισεκ. ευρώ από 69 δισεκ. στα 76 με 77 δισεκ. ευρώ.
Ήδη έχουν φθάσει στα 71 δισεκ. στο α΄ τρίμηνο του 2020.
2)Επιδεινώνονται οι όροι στις πωλήσεις προβληματικών δανείων που αφορούν το τίμημα, την δομή, την διάρκεια και πολλές άλλες παραμέτρους.
Η Εθνική π.χ. πούλησε NPEs 1,6 δισεκ. με 6.400 ακίνητα έναντι 336 εκατ ευρώ ή 21% της ονομαστικής αξίας.
Το πρόγραμμα Icon όπως το ονόμασε κατέληξε στην Bain Capital.
Ενώ από την μια ήταν επιτυχία που πουλήθηκε εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας από την άλλη περίπου 55 με 68 εκατ ευρώ του τιμήματος τελούν υπό τον όρο του κορωνοιού δηλαδή εάν προκύψουν ζημίες ή αλλαγές κατά την διαχείριση θα επιστραφεί στην Bain Capital έως και το 20% του τιμήματος.
Ανάλογη ρήτρα θα έχει και το πρόγραμμα Neptune της Alpha bank 1,8 δισεκ. με 1100 εταιρικά προβληματικά δάνεια.
Το τίμημα θα είναι στο 18% με 20% της ονομαστικής αξίας αλλά με ρήτρα που συνδέεται με τον κορωνοιό.
Όπως έδειξε και η περίπτωση της DoValue – Eurobank – FPS και το τίμημα μειώνεται από 340+40 δισεκ. σε 310 εκατ ενώ το κόστος λόγω προβλέψεων παραμένει υψηλό στα 1,57 δισεκ.
Προφανώς και υπάρχει ρήτρα για τον κορωνοιό πέραν από την επιμήκυνση του προγράμματος σε 14 χρόνια.
Οι ελληνικές τράπεζες το επόμενο διάστημα καλούνται να διαχειριστούν μικρότερο ενδιαφέρον για τα προβληματικά τους δάνεια από τα funds, μικρότερα τιμήματα, αιρέσεις που συνδέονται με την ύφεση και πιθανή αλλαγή τιμήματος σε επόμενη φάση και γενικώς όρους που είναι δυσμενέστεροι σε σχέση με το παρελθόν.
Κατ΄ εκτίμηση 20% με 25% των τιμημάτων δυνητικά θα δεσμεύονται ώστε να συμψηφίζονται με μελλοντικές ζημίες λόγω της ύφεσης που προκάλεσαν οι καραντίνες και ο κορωνοιός.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης