Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο για δημιουργία ευρωπαϊκής bad bank με εγγυητή τον ESM επεξεργάζεται η EKT - Ανησυχία για νέο κύμα NPLs θα φθάσουν συνολικά το 1 τρισ.

Σχέδιο για δημιουργία ευρωπαϊκής bad bank με εγγυητή τον ESM επεξεργάζεται η EKT - Ανησυχία για νέο κύμα NPLs θα φθάσουν συνολικά το 1 τρισ.
Ο εργασίες επί του σχεδίου της ΕΚΤ για τη δημιουργία bad bank έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες
Σχέδιο για τη δημιουργία bad bank προκειμένου να διαχειριστεί το νέο κύμα κόκκινων δανείων, το οποίο εκτιμάται ότι θα προκύψει λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.
Το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η ΕΚΤ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας, έχει στόχο να αποτρέψει μία δεύτερη τραπεζική κρίση, στην περίπτωση που η αυξανόμενη ανεργία οδηγήσει σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει το δημοσίευμα.
Πηγή την οποία επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι η ΕΚΤ έχει συστήσει μία ομάδα task force προκειμένου να εξετάσει η οποία θα επεξεργαστεί την ιδέα μιας «bad bank».
Ο εργασίες επί του σχεδίου για τη δημιουργία bad bank έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα δάνεια που θεωρείται απίθανο να εξοφληθούν, ξεπερνούν τα 500 δισ.ευρώ, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών καρτών, δανείων αυτοκινήτων και υποθηκών.
Αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το ξέσπασμα του COVID-19 πιέζει τους δανειολήπτες και θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιαστεί στο 1 τρισ. ευρώ, επιβαρύνοντας τις ήδη ευάλωτες τράπεζες και εμποδίζοντας τον νέο δανεισμό, ανέφεραν οι άνθρωποι εξοικειωμένοι με τα σχέδια της ΕΚΤ.
Ενώ η ιδέα για μια bad bank στην Ευρωζώνη συζητήθηκε και απορρίφθηκε πριν από δύο χρόνια, η ΕΚΤ, υπό τη νέα πρόεδρό της Christine Lagarde, έχει συμβουλευτεί τράπεζες και αξιωματούχους της ΕΕ για ένα σχέδιο τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε μία πηγή.
Ως το πιο ισχυρό θεσμικό όργανο της ζώνης του ευρώ, η υποστήριξη της ΕΚΤ για το έργο είναι κρίσιμη, αλλά θα απαιτούσε επίσης τις ευλογίες της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας του μπλοκ.
Στο παρελθόν το Βερολίνο έχει αντιταχθεί στην ιδέα του διαμοιρασμού της ευθύνης για τα χρέη, αν και με το Ταμείο Ανάκαμψης, η γερμανική κυβέρνηση έβαλε νερό στο κρασί της.
Ένα από τα σχέδια τα οποία βρίσκονται υπό εξέταση, περιλαμβάνουν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ως εγγυητή της bad bank.
Eν συνεχεία, η bad bank θα προχωρούσε στην έκδοση ομολόγων με αγοραστές τις εμπορικές τράπεζες, με αντάλλαγμα χαρτοφυλάκια απλήρωτων δανείων.
Αυτά τα δάνεια, θα «φορτωθούν» στην ΕΚΤ από τις τράπεζες, ως εγγύηση για χρηματοδότηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης