Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι είναι τα αρνητικά επιτόκια και γιατί τρομάζουν τη Fed

Τι είναι τα αρνητικά επιτόκια και γιατί τρομάζουν τη Fed
Πολύς λόγος γίνεται για την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής…
Το άνευ προηγουμένου σοκ που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα η πανδημική κρίση του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τόσο σε δημοσιονομικό όσο -κυρίως- σε νομισματικό επίπεδο, οι οποίοι κλήθηκαν να λάβουν άμεσα μέτρα.
Μία από τις πρόσφατες εξελίξεις που τείνουν να γίνουν κανονικότητα στο καθεστώς άσκησης νομισματικής πολιτικής τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τη FED στην Αμερική είναι η τάση μείωσης των επιτοκίων αναφοράς, σε σημείο να είναι αρνητικά, γεγονός που σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες όχι μόνο δεν έχουν κέρδος από το να εμπιστεύονται τη ρευστότητά τους στο ευρωσύστημα ή σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα, αλλά χρεώνονται γι’ αυτή την κίνησή τους, σπαταλώντας ρευστότητα και πλήττοντας την κερδοφορία τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, πολύς λόγος γίνεται για την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed), με τον πρόεδρό της να αρνείται επανειλημμένως να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Επισημαίνεται πως η Fed έχει ήδη λάβει επιθετικά μέτρα για να διατηρήσει τη ροή πίστωσης, συμπεριλαμβανομένου της μείωσης του βασικού επιτοκίου στα επίπεδα του 0%.
Στον αντίποδα, θιασώτης και θερμός υποστηρικτής των αρνητικών επιτοκίων είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Μάλιστα, είχε εκφραστεί υπέρ τους πολύ πριν ξεσπάσει η νόσος του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας πως η κατά αυτό τον τρόπο διαγραφή χρέους θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.
«Τα αρνητικά επιτόκια είναι θελκτικά, αλλά δεν τα επιθυμούμε» δήλωσε ο αναλυτής του Bankrate.com, Greg McBride.
«Δεν έχει αποδειχθεί, ούτως ή άλλως, η αποτελεσματικότητά τους.
Κάποιες χώρες της Ευρώπης έχουν υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια, ωστόσο δεν έχουν ωφεληθεί.
Ενώ οι οικονομίες τους έτρεχαν, τώρα συρρικνώνονται» συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο για τα ομοσπονδιακά κεφάλαια, βάσει του οποίου η μία τράπεζα χρεώνει την άλλη σε περίπτωση βραχυπρόθεσμου δανεισμού, δεν είναι το επιτόκιο που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Το βασικό επιτόκιο, το οποίο προσφέρουν οι τράπεζες των ΗΠΑ στους πιο αξιόπιστους πελάτες τους, είναι συνήθως 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
Για τους Αμερικανούς πολίτες, τα αρνητικά επιτόκια, πιθανότατα, θα είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη χαμηλότερα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, αλλά «κανείς δεν θα σας πληρώσει για να πάρετε ένα δάνειο» επισημαίνει ο Greg McBride.
Στην πραγματικότητα, με τόσο πολλούς ανθρώπους να αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές πιέσεις καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να δανειστεί κανείς.
Παρά τα ήδη χαμηλά επιτόκια, οι τράπεζες αυστηροποιούν τους όρους δανεισμού σε όλους τους τομείς, περιορίζοντας την πρόσβαση στην πίστη.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά τα επιτόκια θέτει σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις των καταθετών, δήλωσε ο Tendayi Kapfidze, επικεφαλής οικονομολόγος στο LendingTree.
«Τα επιβλαβή αποτελέσματα για τους αποταμιευτές είναι άμεσα και ξεκάθαρα.
Διαβρώνονται τα κέρδη τους και τους ωθεί, προκειμένου να επιτύχουν ισχυρότερες αποδόσεις, στην αγορά αξιών που ενέχουν ρίσκο» καταλήγει ο Tendayi Kapfidze.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης