Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρεις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις

Τρεις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις
Οι μικροπιστώσεις στόχο έχουν να συνδράμουν όσους βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος με ποσά που δεν ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ ανά δανειολήπτη
Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα -Παρασκευή ή εντός του Σαββατοκύριακου-  εκτός απροόπτου κατατίθεται το νομοσχέδιο των μικροπιστώσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το νομοσχέδιο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχει τις εξής μεταβολές με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας:
-To μετοχικό κεφάλαιο των εταιριών που θα παρέχουν μικροπιστώσεις θα ανέλθει στα 400.000 ευρώ
- Οι εταιρίες που θα παρέχουν μικροπιστώσεις θα είναι ανώνυμες εταιρίες αποκλειστικά και δεν θα είναι τράπεζες
-Τόσο η αδειοδότηση των εταιριών αυτών όσο και ο έλεγχός τους θα διενεργείται αποκλειστικά από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι μικροπιστώσεις στόχο έχουν να συνδράμουν όσους βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος με ποσά που δεν ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ ανά δανειολήπτη.
Οι μικροπιστώσεις απευθύνονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις start up εταιρείες, αλλά και άτομα που είναι αποκλεισμένα από την τραπεζική χρηματοδότηση λόγω έλλειψης επαρκών εξασφαλίσεων, ή άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν για να μπουν στο χώρο εργασίας.
Στόχος είναι να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη, να περιοριστεί η παραοικονομία και  και να ενθαρρυνθεί η υγιής επιχειρηματική κουλτούρα.
Ως σημαντικό για τη  τη διαμόρφωση των μικροπιστώσεων, είναι  πως  έχουν εκδηλώσει σημαντικό ενδιαφέρον εταιρίες με αντικείμενο σχετικό με τις πληρωμές όπως εταιρίες  τηλεφωνίας, μετάδοσης εικόνας  και ήχου ή διεξαγωγής παιγνίων ή και άλλες.
Για τις εταιρίες οι οποίες θα έλθουν από το εξωτερικό με στόχο να ασκήσουν παρόμοια δραστηριότητα ας σημειωθεί πως θα πρέπει να διαθέτουν όλα τα εχέγγυα που θα διαθέτουν και οι αντίστοιχες ελληνικές εταιρίες, ενώ δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και εδώ όπως και σε άλλες περιπτώσεις εταιριών το ευρωπαϊκό διαβατήριο.
Είναι πιθανόν η συμπληρωματική δραστηριότητα στις μικροπιστώσεις από την Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία μπορεί να χορηγήσει εγγυήσεις στις περιπτώσεις των μικροπιστώσεων.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης