Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στα άκρα η Τουρκία για Αγιά Σοφιά - Cavusoglu: Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας - Πέτσας: Είναι διεθνές ζήτημα - Βέλη Imamoglu κατά Erdogan

Στα άκρα η Τουρκία για Αγιά Σοφιά - Cavusoglu: Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας - Πέτσας: Είναι διεθνές ζήτημα - Βέλη Imamoglu κατά Erdogan
Η παρέμβαση του State Department έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας
Καθημερινές είναι πλέον οι... προκλήσεις της Τουρκίας.
Μετά τη φιέστα για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Άγκυρας έχει βάλει στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης και τη Αγιά Σοφιά για την οποία πιέζει να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος.
Τη σκυτάλη στις εμπρηστικές δηλώσεις πήρε σήμερα (11/6/2020) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, τονίζοντας: Η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου.
Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας».
Μιλώντας, στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε «μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία.
Μετά πέρασε σε ιδιοκτησία του Βακουφίου (ιδρύματος) και το 1962 πάρθηκε μια απόφαση πως μπορεί να είναι τζαμί.
567 χρόνια μετά την Άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη…
Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία.
Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο».
Στον αντίποδα, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι το θέμα της Αγιάς Σοφιάς είναι διεθνές ζήτημα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να επισημαίνει «τυχόν μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας θα προκαλούσαν τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους αλλά και ανάμεσα σε χριστιανικό και μουσουλμανικό κόσμο».

«Χαστούκι» σε ΗΠΑ
 
Εξάλλου, η Τουρκία δεν δίστασε να απαντήσει στις ΗΠΑ για την ανακοίνωση του State Department για την Αγιά Σοφιά.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ κατηγορούνται για ρατσισμό, αντισημιτισμό, και τις καλούν να εστιάσουν την προσοχή τους στις εσωτερικές τους υποθέσεις.
«H Aγία Σοφία και το Καριγιέ (Μονή της Χὠρας) είναι στην ιδιοκτησία της Τουρκίας, και κάθε απόφαση γι᾽αυτά είναι μια υπόθεση που αφορά το εσωτερικό της Τουρκίας.
Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί η θα ληφθούν δεν είναι αρμοδιότητα άλλων χωρών.
Όταν είναι ξεκάθαρα τα βήματα που κάνει η Τουρκία για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και την βελτίωση αυτών, είναι τραγοκωμωδία οι ΗΠΑ με εκθέσεις τους να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη την ώρα που αυξάνεται ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και η εναντίωση στο Ισλάμ.
Αρνούμαστε όλες τις αβάσιμες και αλλά ανούσιες εκφράσεις που υπάρχουν στην έκθεση, και καλούμε τις ΗΠΑ να εστιάσουν την προσοχή τους στις εσωτερικές τους υποθέσεις για την θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Έχει προηγηθεί η παρέμβαση του State Department, που σε έκθεση του για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, που καταγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίσουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.
Στην έκθεση τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.
Όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

«Δεν μας αφορά η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ»

Εν τω μεταξύ, ο Cavusoglu αναφέρθηκε και στη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες, υποβαθμίζοντας το γεγονός.
«Δεν υπάρχει κάτι που να μας απασχολεί.
Η συμφωνία αφορά το Ιόνιο Πέλαγος.
Δεν υπάρχει κάτι σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» τόνισε χαρακτηριστικά αν και αναγνώρισε ότι «αποτελεί μια σημαντική συμφωνία, όσον αφορά την εξέλιξη των γεγονότων», καθώς «μέχρι τώρα, η Ελλάδα ήθελε τα νησιά και οι βράχοι να θεωρούνται “ηπειρωτική χώρα”».
Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν μπορούν να ασκήσουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα, όπως ακριβώς ισχύει με τις ηπειρωτικές περιοχές.
Από την πλευρά της Ελλάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στις τουρικές προκλήσεις επεσήμανε «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ιδιαίτερα αιχμηρή και σε έντονο ύφος είναι η απάντηση της Αθήνας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
«Χαιρόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Mevlut Cavusoglu εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές και συνεχίζουν «Βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο.
Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο τις συμφωνίας».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν ανησυχεί για την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ, καθώς δεν περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο Πέλαγος, όπου η Τουρκία έχει ακτές.

Βέλη Imamoglu κατά Erdogan

Τη λύπη του για το γεγονός ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας έχει μετατραπεί σε προϊόν εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης εξέφρασε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σχετικά με το αν πρέπει η Αγία Σοφία να γίνει τζαμί.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά «αυτήν τη στιγμή, τόσο η Τουρκία όσο και ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζουν πολύ πιο σημαντικά και διαφορετικά ζητήματα.
Μερικές φορές, κάποιες χώρες χρειάζονται αφορμές για εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση ούτως ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα τέτοιες (δύσκολες) περιόδους.
Θεωρώ ότι ούτε η Κωνσταντινούπολη ούτε η Τουρκία χρειάζονται αυτού του είδους την αντιπαράθεση κατά την περίοδο αυτή.
Αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να συζητώνται με ιδιαίτερη προσοχή, μέσα από το πρίσμα της ιστορίας και της θρησκείας.
Με λυπεί το γεγονός ότι αυτό το ζήτημα έχει αποτελέσει προϊόν εσωτερικής πολιτικής».

Διπλασιασμός προσφυγικών ροών στον Έβρο

Εν μέσω αυτών των προκλήσεων, έχουν διπλασιαστεί οι προσυγικές/μεταναστευτικές ροές στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
Σε διάστημα 24 ωρών, οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδο σε περισσότερους από 400 παράτυπους μετανάστες.
Πρόκειται για ποσοστιαία μεταβολή που αγγίζει το 100% καθώς οι αποτροπές τις προηγούμενες ημέρες κυμαίνονταν μεταξύ 200-250.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι περισσότεροι από τους μετανάστες που κατάφεραν να φτάσουν στα σύνορα είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Κωνσταντινούπολη.
Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε «Παρακολουθούμε την κατάσταση γενικά και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε σε ξηρά και θάλασσα».

Διπλωματικός μαραθώνιος από ελληνική κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη είναι ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας.
Εντός της ημέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και οι τουρκικές προκλήσεις.
Το ίδιο θέμα απασχόληση και την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Ειδικότερα, οι κκ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης συνομίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, με αιχμή την τουρκική προκλητικότητα και τον συντονισμό τους ενόψει και των χωριστών τηλεδιασκέψεων που θα έχουν αμφότεροι τις επόμενες ώρες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, κ. Josep Borrell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης