Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Βουτιά στο κενό για την οικονομία των ΗΠΑ, λόγω Covid-19 και πετρελαίου

DBRS: Βουτιά στο κενό για την οικονομία των ΗΠΑ, λόγω Covid-19 και πετρελαίου
Κορωνοϊός και πετρέλαιο βύθισαν την οικονομία των ΗΠΑ στο α’ τρίμηνο του 2020
Η ταχεία εξάπλωση της πανδημικής κρίσης τον Μάρτιο αλλά και η ραγδαία πτώση στις τιμές του πετρελαίου προκάλεσαν άνευ προηγουμένου σοκ σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.
Το ΑΕΠ το α’ τρίμηνο μειώθηκε κατά 5% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2019, με την κατανάλωση να ακολουθεί πτωτικά με -6,8% - στην πλέον ραγδαία πτώση τα τελευταία 40 χρόνια.
Ειδικότερα, η μείωση της ζήτησης σε σχέση με τα διαρκή αγαθά έφτασε το 29,6% και οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν κατά 7,9%.
Ωστόσο, για την απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας δεν ευθύνονται μόνο ο κορωνοϊός και τα συνακόλουθα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αποτροπή εξάπλωσής του.
Στο κάδρο μπαίνει και η πτώση στις τιμές του πετρελαίου.
Σε κάθε περίπτωση, λόγω της απότομης παύσης της οικονομικής δραστηριότητας, αναμένεται επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης το β’ τρίμηνο.
Το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο 14,7% τον Απρίλιο και 13,3% τον Μάιο.
Η παροχή ρευστότητας στα νοικοκυριά από την κυβέρνηση προκάλεσε αύξηση στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα τον Απρίλιο, εν σχέσει με τον Φεβρουάριο.
Το επίδομα των 1.200 δολαρίων και τα επιδόματα ανεργίας αντιστάθμισαν την απώλεια εισοδήματος που προκάλεσαν οι απώλειες σε θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, αυτή η αντιστάθμιση θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούλιο, οπότε αναμένεται να σταματήσει η παροχή ενισχυμένων επιδομάτων ανεργίας.

Βασικοί μακροοικονομικοί δείκτες

Πληθωρισμός και αύξηση μισθών: Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε στο 0,8% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, ενώ έφτασε στο 0,3% σε ετήσια βάση.
Η μείωση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην πτώση στις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 20,6%.
Αύξηση παρουσίασαν τα αγαθά υγείας, τα τρόφιμα και άλλες υπηρεσίες.

Απασχόληση: Το κλείσιμο των επιχειρήσεων που σχετίζεται με τον Covid-19 προκάλεσε μείωση της απασχόλησης, με αποτέλεσμα να χαθούν 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Τον Μάιο, η απασχόληση ανέκαμψε ελαφρώς, με την προσθήκη 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Λιανικές πωλήσεις: Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά -16,4%.

PMI: Παρά τις μικρές αυξήσεις σε πολλούς από τους δείκτες δευτερευόντων στοιχείων (π.χ. Αποθέματα, Νέες παραγγελίες, Απασχόληση κ.λπ.), ο δείκτης του ISM Manufacturing Purchasing Manager (PMI) του Μαΐου έφτασε τις 43,1 μονάδες, σταθερά σε έδαφος συστολής για τον τρίτο μήνα.
Πάντως υπήρξε βελτίωση από τις 41,5 μονάδες τον Απρίλιο.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης