Τελευταία Νέα
Διεθνή

EASO: Μόλις 8.730 αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ τον Απρίλιο 2020

EASO: Μόλις 8.730 αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ τον Απρίλιο 2020
Μόλις 8.730 αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ τον Απρίλιο 
Μόλις 8.730 αιτήσεις ασύλου καταγράφηκαν στην ΕΕ+ τον Απρίλιο 2020, το χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2008 και μια τεράστια μείωση 87% από τα επίπεδα πριν από το COVID-19 τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και την ειδική έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (11/6).
Η έκθεση δείχνει ότι οι σχετικοί με τον COVID-19 ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα εθνικά μέτρα υγείας που επιβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες οδήγησαν σε μια δραματική περικοπή των αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη.
Όμως, παρά τα έκτακτα μέτρα, υπήρξαν ακόμη σχεδόν 10 φορές περισσότερες αιτήσεις ασύλου από τις ανιχνευθείσες παράνομες διαβάσεις συνόρων (900) στην ΕΕ+ τον Απρίλιο.
Ενώ καταγράφηκαν λιγότερες αιτήσεις για όλες τις εθνικότητες, αυτές από τη Λατινική Αμερική, ιδίως τη Βενεζουέλα και την Κολομβία, οι οποίες έχουν καταστεί μεταξύ των κορυφαίων χωρών καταγωγής τα τελευταία χρόνια, ήταν σχεδόν αμελητέες λόγω μέτρων έκτακτης ανάγκης.
Στην περίπτωση των πολιτών Βενεζουέλας, οι αιτούντες μειώθηκαν από 5.013 τον Ιανουάριο σε 80 τον Απρίλιο, ενώ οι Κολομβιανοί με 5.272 αιτήσεις τον Ιανουάριο και έπεσαν στις μόλις 64 τον Απρίλιο.
Η λήψη αποφάσεων από τις αρχές ασύλου επηρεάστηκε σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό, τι οι αιτήσεις ασύλου.
Συνολικά στην ΕΕ+, περίπου 35.075 πρωτοβάθμιες αποφάσεις εκδόθηκαν τον Απρίλιο.
Καθώς τα εθνικά και τα ταξιδιωτικά μέτρα αρχίζουν να χαλαρώνουν, η EASO αναμένει ότι οι αιτήσεις ασύλου θα αρχίσουν αργά να αυξάνονται τον Μάιο 2020, οι αιτήσεις ασύλου αυξάνονταν ήδη, αν και αργά.
Δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχει λιγότερη ζήτηση για διεθνή προστασία, και όπως επισημαίνεται επίσης από την EASO, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αυξήσεις των αιτήσεων ασύλου μεσοπρόθεσμα, μεταξύ άλλων λόγω των επιπτώσεων του COVID-19 στις χαμηλού εισοδήματος χώρες.
Στην έκθεσή της, η EASO προειδοποιεί επίσης ότι δύο διαμετρικά αντίθετες δυνάμεις φαίνεται να λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο: αφενός, οι αλληλένδετες επιπτώσεις της πανδημίας, όπως οι συμβαλλόμενες οικονομίες, η επισιτιστική ανασφάλεια και η κοινωνική αναταραχή, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτοπισμούς, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με διεθνείς ανάγκες προστασίας.
Από την άλλη πλευρά, τα μοτίβα μετανάστευσης πιθανότατα θα παραμείνουν πολύ διαταραγμένα λόγω περιορισμών στην κινητικότητα, πιθανώς σε συνδυασμό με αυξημένη ψηφιακή παρακολούθηση.
Σε συνδυασμό, αυτές οι δύο δυνάμεις εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που ενδέχεται να χρειάζονται διεθνή προστασία και την ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση σε μια τέτοια προστασία, ανεξάρτητα από το αν αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη ή αλλού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης