Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι θα μπορούσε να συμβεί στα ίδια κεφάλαια αν μειώνονταν δραστικά άυλα περιουσιακά στοιχεία και υπεραξίες

Τι θα μπορούσε να συμβεί στα ίδια κεφάλαια αν μειώνονταν δραστικά άυλα περιουσιακά στοιχεία και υπεραξίες
Λόγω επιχειρηματικής δραστηριότητας πολλές εταιρείες δικαιολογούν υψηλά άυλα περιουσιακά στοιχεία – Ποιες έχουν τα υψηλότερα ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων
Με αφορμή τις μεγάλες απομειώσεις που έχουν καταγραφθεί στους ισολογισμούς εισηγμένων το τελευταίο διάστημα, αλλά και την έντονη φημολογία που υπάρχει για συγκεκριμένα κονδύλια των ισολογισμών το BN καταγράφει το ύψος των άυλων περιουσιακών στοιχείων και την υπεραξία επιχειρήσεων που υπάρχει στους ομίλους που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα και κάνει σύγκριση με την καθαρή θέση.
Θυμίζουμε πως στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν εταιρείες οι οποίες προχώρησαν σε μεγάλες διαγραφές άυλων, ενσώματων και άλλων στοιχείων του ενεργητικού με αποτέλεσμα να εγγράψουν ζημιές και να μειωθεί η καθαρή θέση.
Κάποιοι ισολογισμοί έκρυβαν αρκετούς σκελετούς, όπως για παράδειγμα μηχανήματα που δεν χρησιμοποιούσε η εταιρεία αλλά είχαν μεγάλη αξία, ή αποθέματα που δεν απεικονιζόταν ορθά η αξία τους, ή απαιτήσεις από θυγατρικές που δεν μπορούσαν να εισπραχθούν και φυσικά υπεραξία επιχείρησης η οποία είχε μηδενικές πωλήσεις και μηδενική δραστηριότητα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένες εισηγμένες οδηγήθηκαν σε κατάρρευση.
Το τελευταίο διάστημα, αρκετά είναι τα ερωτήματα για επιμέρους «γραμμές» των ισολογισμών.
Ωστόσο, σύμφωνα και με τις εταιρείες γίνονται οι απαραίτητες από το νόμο εκτιμήσεις και αν προκύψει διαφορά αυτή καταγράφεται.
Αναφορικά με τα άυλα θα πρέπει να τονιστεί πως υπάρχουν μεγάλα κονδύλια σε μεγάλους ομίλους, οι οποίοι όμως πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις και το συγκεκριμένο κονδύλι αλλάζει συνεχώς.
Οι εταιρείες πληροφορικής επίσης έχουν σημαντικά άυλα λόγω της φύσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ωστόσο ο τρόπος απομείωσης έχει κάνει κάποιους αναλυτές να θέτουν ερωτήματα σε συγκεκριμένες εταιρείες.
Αποτυπώνοντας απλά τα εν λόγω κονδύλια παρατηρούμε πως η MIG έχει άυλα και υπεραξία ύψους 455 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να είναι στα 221 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ επίσης έχει υψηλά άυλα που ανέρχονται στο 145% της καθαρής θέσης.
Η Unibios έχει καθαρή θέση 11,8 εκατ. ευρώ και υπεραξία και άυλα 6,8 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση έχει γίνει αποτίμηση της υπεραξίες και δεν έχει προκύψει λόγος απομείωσης.
Η Quest έχει άυλα 52,4 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 141 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 37%, ενώ ο ΟΤΕ έχει 744 εκατ. ευρώ με καθαρή θέση 2,05 δισ. ευρώ (36%).
Στο 32% της καθαρής θέσης της Profile ανέρχονται άυλα και υπεραξία και στο 30% για τη Byte.
Στη Μυτιληναίος το ποσοστό είναι στο 28%, όπως και στην Inform Λύκος, ενώ στην Entersoft είναι στο 25% και στη Σαράντης στο 24%.
Η Space είναι στο 21%, η Μοτοδυναμική στο 17%, η Ελβάλχαλκόρ στο 11%, η Ελλάκτωρ στο 10% και η Autohellas με τη Euroxx στο 9%.
Ελάχιστα άυλα και υπεραξίες ως ποσοστό επί της καθαρής θέσης έχουν ΔΕΗ (3%), Πλαίσιο, Mevaco, Επίλεκτος, Πλαστικά Κρήτης, αλλά και Ευρωπαϊκή Πίστη, Πετρόπουλος, Prodea, Παπουτσάνης, Δρομέας και Κρι-Κρι.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης