Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το 2021 οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες – Εάν οι ιδιώτες μέτοχοι δεν συμμετάσχουν, προσωρινή κρατικοποίηση – Τα νέα NPEs 8-10 δισ

Το 2021 οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες – Εάν οι ιδιώτες μέτοχοι δεν συμμετάσχουν, προσωρινή κρατικοποίηση – Τα νέα NPEs 8-10 δισ
Τα placements μετοχών στο μέλλον σε τράπεζες εξυγιασμένες και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες θα επιτρέψουν και στο ελληνικό δημόσιο να πουλήσει σε υψηλότερες τιμές και έτσι να κερδίσει και ο έλληνας φορολογούμενος
Το 2021 θα είναι η χρονιά των μεγάλων αποφάσεων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Μετά το σοκ της ύφεσης που θα κινηθεί στο -7% με -8% το 2020 και την ανάκαμψη που θα ακολουθήσει το 2021 με άνοδο +4% και εν μέσω αύξησης των προβληματικών δανείων διεθνώς θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις.

Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα;

1)Τα NPEs τα προβληματικά δάνεια ήδη ανέρχονται στα 71 δισεκ. με προοπτική να φθάσουν στα 77 με 78 δισεκ. ευρώ ή αύξηση 8 με 10 δισεκ. με σύγκριση τα 68,8 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα στο τέλος του 2019.
Πρόκειται για μια αύξηση 8-10 δισεκ. νέων προβληματικών δανείων.
Οι εκτιμήσεις διαφέρουν π.χ. η ΤτΕ έχει δώσει εύρος από 6 έως 18,5 δισεκ. στο παρελθόν και η J P Morgan περίπου 10 δισεκ. ευρώ.
Κατά τις ελληνικές τράπεζες το ύψος των νέων προβληματικών δανείων θα είναι 8 με 10 δισεκ. ενώ εάν συμπεριληφθούν και τα εγγυημένα δάνεια θα ανέλθουν στα 13-14 δισεκ. τα NPEs.

2)Η έκθεση του ESM που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η bad bank της ΤτΕ με το DTC θα οδηγούσε σε απώλειες το ελληνικό δημόσιο 8 με 12,5 δισεκ. είναι ρεαλιστική.
Η πρόταση της ΤτΕ ουσιαστικά μεταφέρει την ζημία στο κράτος στον έλληνα φορολογούμενο και προφανώς οι αυξήσεις κεφαλαίου συμφέρουν.
Το 2021 θα είναι χρονιά αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου όπου θα δοκιμαστούν οι ιδιώτες μέτοχοι.
Εάν δεν καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου η κυβέρνηση στο πλαίσιο των χαλαρών κριτηρίων για state aid θα πρέπει να καλύψει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αυξάνοντας τα ποσοστά του στις τράπεζες, προχωρώντας δηλαδή σε προσωρινή κρατικοποίηση.

3)Οι αυξήσεις κεφαλαίου έναντι της bad bank συμφέρουν όχι μόνο με όρους λιγότερων κεφαλαίων αλλά επειδή μέσω των νέων προβλέψεων που θα διενεργηθούν οι τράπεζες μπορούν πιο εύκολα να προβούν σε κινήσεις εξυγίανσης.
Για να μεταφερθούν 40 ή 60 δισεκ. προβληματικά δάνεια σε μια bad bank με ποια τιμή, με ποιο κόστος και άλλα θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2 χρόνια δηλαδή πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έναντι της ανάγκης για εμπροσθοβαρή εξυγίανση.

4)Προφανώς και δεν θα χρειαστούν όλες οι τράπεζες αυξήσεις κεφαλαίου της ίδιας κλίμακας αλλά είναι σίγουρο ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι υγεία και το κυριότερο θα είναι απόδειξη ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ξανά επενδύσιμες.

5)Η έννοια της προσωρινής κρατικοποίησης μπορεί να τρομάζει αλλά στην πράξη έχει εφαρμοστεί διεθνώς ειδικά στις ΗΠΑ το 2008 με 2009 όπου το αμερικανικό δημόσιο απέκτησε τον έλεγχο του 25% της Citigroup.
Βέβαια υπάρχουν πολλοί τρόποι το ελληνικό δημόσιο να συμμετάσχει με κεφάλαια στις τράπεζες, αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές, αυξήσεις με προνομιούχες, warrants ή έκδοση Cocos μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές.
Όμως από όλες αυτές τις λύσεις οι κοινές μετοχές είναι η πιο καθαρή λύση.
Η προσωρινή κρατικοποίηση μπορεί να είναι ο σωστός δρόμος προς την εξυγίανση, ώστε το κράτος εν συνεχεία να οδηγήσει το τραπεζικό σύστημα σε πλήρη εξυγίανση και πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Σήμερα το κράτος κατέχει το 40% της Εθνικής, 26% της Πειραιώς, 11% της Alpha bank και 1,34% της Eurobank.
Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να πουλήσει τις μετοχές που θα κατέχει μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου και οι ξένοι επενδυτές που θα ενδιαφερθούν θα έχουν το κίνητρο της εξυγίανσης και ανάκαμψης.
Τα placements μετοχών στο μέλλον σε τράπεζες εξυγιασμένες και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες θα επιτρέψουν και στο ελληνικό δημόσιο να πουλήσει σε υψηλότερες τιμές και έτσι να κερδίσει και ο έλληνας φορολογούμενος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης