Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μήπως μαζεύτηκαν πολλά λάθη για μία και μόνο συνεδρίαση;

tags :
Μήπως μαζεύτηκαν πολλά λάθη για μία και μόνο συνεδρίαση;
Οι «περίεργες» κινήσεις μετοχών και τα πολλά πακέτα σε υψηλή τιμή που έγιναν στη χθεσινή (11/6) συνεδρίαση
Αίσθηση προκάλεσε χθες (11/6) η πορεία συγκεκριμένων μετοχών του ΧΑ σε μία έντονα πτωτική συνεδρίαση και ο συνδυασμός κυρίως της πορείας της μετοχής με κάποια πακέτα που έγιναν.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως είναι πάρα πολλά τα πακέτα που έγιναν χθες και αφορούσαν μετοχές εταιρειών και με περιορισμένη εμπορευσιμότητα.
Τονίζουν πως αν πρόκειται για «λάθη» είναι πολλά τα λάθη που έγιναν για μία και μόνο συνεδρίαση και χρειάστηκαν να καλυφθούν μέσω πακέτων στη χθεσινή ημέρα.
Όμως αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι μπήκαν στο σύστημα ανοικτές εντολές αγορές, αγοράστηκαν οι μετοχές και στη συνέχεια έγιναν πακέτα.
Δηλαδή κάποιος αγόρασε τις μετοχές μέσα από την αγορά και επειδή δεν υπήρχε καλή εμπορευσιμότητα οδήγησε την τιμή υψηλότερα έως και 15% και στη συνέχεια έκανε ακόμα υψηλότερα την πώληση μέσω πακέτου.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως αν γίνει λάθος εντολή σε μία συνεδρίαση και κάποιος επενδυτής πουλήσει μετοχές που δεν έχει, δίνεται η δυνατότητα, να τις αγοράσει από άλλο κωδικό (επενδυτή) που έχει τις μετοχές σε υψηλότερη τιμή μέσω πακέτου (μέθοδος 6) προκειμένου να καλυφθεί, ώστε να μην είναι ανοικτή πώληση χωρίς κάλυψη.
Συνήθως μέσω των χρηματιστηριακών εταιρειών γίνεται αναζήτηση επενδυτή που έχει μετοχές προκειμένου να τις πουλήσει.
Η πώληση γίνεται σε υψηλότερη τιμή και ο επενδυτής μπορεί να τις αγοράσει ξανά.
Χθες όμως έγιναν πολλά πακέτα που όπως τονίζεται είναι αρκετά περίεργο να γίνουν τόσα λάθη, αλλά κυρίως τονίζουν πως αγοράστηκαν μέσα από την αγορά και μετά έγιναν πακέτο.
Άρα πρόκειται για μετοχές που δεν είχαν εκκαθαριστεί.
Εκτός και όπως τονίζουν έγιναν από επενδυτή που ήδη τις είχε, τις αγόρασε και πούλησε τις μετοχές που ήδη είχαν εκκαθαριστεί, άρα δεν άλλαξε ο συνολικός αριθμός μετοχών που είχε.
Για παράδειγμα στο ΙΑΣΩ χθες μπήκαν ανοικτές εντολές αγοράς με αποτέλεσμα την ώρα που η αγορά υποχωρούσε άνω του 2% η μετοχή να είναι στο +15%.
Πουλήθηκαν μετά μέσω πακέτου 36 χιλ. τεμάχια στα 1,48 ευρώ.
Αντιστοίχως στη Centric έγινε πακέτο 30 χιλ. τεμαχίων στα 0,2380 ευρώ αλλά νωρίτερα είχαν αγοραστεί μετοχές μέχρι τα 0,2360 ευρώ οδηγώντας τη μετοχή σημαντικά υψηλότερα.
Στη Unibios έγινε πακέτα 20 χιλ. τεμαχίων στα 0,3020 ευρώ με τη μετοχή να ενισχύεται 5,04% και να κλείνει στα 0,2920 ευρώ.
Στην Κυριακούλης αγοράστηκαν μετοχές μέχρι τα 1,27 ευρώ και έγινε πακέτο 4 χιλ. τεμαχίων στα 1,28 ευρώ για να κλείσει η μετοχή στα 1,1250 ευρώ.
Μέχρι και στη μετοχή της Καράτζη που είναι σε δημόσια πρόταση έγινε πακέτο στα 10,50 ευρώ, συνολικού όγκου 200 μετοχών.
Στους Μύλους Λούλη έγινε πακέτο 1.559 τεμαχίων στα 3,13 ευρώ με τη μετοχή να κλείνει στα 2,74 ευρώ.
Η στήλη αναφέρθηκε χθες στο θέμα και συνομιλώντας με στελέχη της αγοράς, τονιζόταν πως θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να ψάξουν τις συναλλαγές για να δουν πως έγιναν αυτά τα πακέτα, καθώς αν αγοράστηκαν και πουλήθηκαν οι ίδιες οι μετοχές μέσω πακέτου για να γίνει κάλυψη θέσης, αυτό δε συνηθίζεται και θα έπρεπε να είχαν αναζητηθεί επενδυτές που ήδη είχαν τις μετοχές. Εκτός και αν έγινε όπως αναφέρεται παραπάνω από επενδυτή που ήδη είχε και απλά αγοράστηκαν πίσω οι μετοχές που πουλήθηκαν μέσω πακέτου.
Image

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης