Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση Reuters: Η ΕΚΤ δεν τελείωσε με τα μέτρα για την πανδημία

tags :
Δημοσκόπηση Reuters: Η ΕΚΤ δεν τελείωσε με τα μέτρα για την πανδημία
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας
Στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας καταλήγουν οικονομολόγοι που συμμετέχουν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ως γνωστόν, η ΕΚΤ στις 4 Ιουνίου επέκτεινε το πρόγραμμα της πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ σε 1,35 τρισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2021.
Ωστόσο στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters (από τις 8-11 Ιουνίου), τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων (31 στους 41) δήλωσαν ότι η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει ακόμα με τα μέτρα.
Από αυτούς τους 31 που αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα επέμβει ξανά, οι 23 δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει πρόσθετες αγορές περιουσιακών στοιχείων έως το τέλος του 2020, συμπεριλαμβανομένων εννέα που περίμεναν μια τέτοια ανακοίνωση τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο.
Άλλοι είπαν ότι η κεντρική τράπεζα θα διευρύνει τις αγορές της για να συμπεριλάβει και τα εταιρικά ομόλογα που έχασαν την επενδυτική βαθμίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να προσαρμόσει το κλιμακωτό σύστημα καταθέσεων της, ή να προσφέρει φθηνά δάνεια σε εμπορικές τράπεζες με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια.
«Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα της πανδημίας θα είναι μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό θα είναι κρίσιμο καθώς οι κυβερνήσεις εκδίδουν περισσότερα ομόλγοα για τη στήριξη των οικονομιών τους, έτσι η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει περισσότερα» είπε ο Marco Valli από τη UniCredit και συμπλήρωσε «αναμένουμε ισχυρή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά το πρώτο εξάμηνο θα είναι πολύ άσχημο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανόν υποτιμούν το μέγεθος της συρρίκνωσης στο δεύτερο τρίμηνο».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης