Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America, JP Morgan: H αβεβαιότητα της Fed κλυδωνίζει την αμερικανική οικονομία

Bank of America, JP Morgan: H αβεβαιότητα της Fed κλυδωνίζει την αμερικανική οικονομία
Η Fed προκάλεσε ακραία αποσύνδεση των μετοχών από τις οικονομίες και την ψυχολογία, σύμφωνα με τις Bank of America και JP Morgan
H αβεβαιότητα της Fed κλυδωνίζει την αμερικανική οικονομία με την ψυχολογία να αναδεικνύεται σε καταλύτη εξελίξεων, σύμφωνα με όσα λένε οι Bank of America και JP Morgan
Ειδικότερα, η τελευταία ενημέρωση εκ μέρους της Federal Reserves για την πορεία της νομισματικής πολιτικής επεφύλασσε εκπλήξεις.
Η δε ομιλία του προέδρου της Jerome Powell έδωσε τροφή για πολλά και διαφόρων ειδών σχόλια από τους αναλυτές.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια στο 0%, μετά τη διήμερη συνάντηση των διοικητών της.
Επίσης, δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και στην απόκτηση αξιών που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό την ενίσχυση της αγοράς.
Τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο 0% έως το 2022, ενώ η ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fed, θα μειωθεί στο 5,5 την ίδια περίοδο.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, ο δρόμος είναι μακρύς» επεσήμανε ο Jerome Powell.
Οι ζοφερές εκτιμήσεις από τον επικεφαλής χάραξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ προκάλεσαν ραγδαία πτώση στη Wall Street.
Η αισιοδοξία παρήγαγε κέρδη τον τελευταίο καιρό στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ωστόσο μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις το κλίμα άλλαξε.

Bank of America: Τα μηδενικά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν

Η Federal Open Market Committee κατέστησε σαφές πως τα μηδενικά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν, σχολιάζουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, προσθέτοντας ότι πολιτικές όπως έλεγχος της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων τελούν υπό συζήτηση.
Τα όσα είπαν οι αξιωματούχοι της Fed απέπνεαν απαισιοδοξία, παρότι εξαγγέλθηκαν νέα προγράμματα στήριξης.
O Jerome Powell, από τη μεριά του, κατέστησε σαφές ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις.
Μπορεί να υπάρξει μια κάποια ανάκαμψη, λέει η BofA, ωστόσο, σε ένα τέτοιο αποπληθωριστικό περιβάλλον, εύλογο είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα.
Σημειώνεται πως ο Jerome Powell προέβλεψε για τον πληθωρισμό ότι θα κινηθεί σε επίπεδα κάτω του 2%.
Αυτή τη στιγμή έχουν ληφθεί πολλά μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, ώστε τα μέτρα αυτά να λάβουν πληθωριστικό χαρακτήρα.
Πρέπει να υπάρχει μια καμπύλη Phillips η οποία να είναι ενεργή (σ.σ.: Η Καμπύλη Phillips απεικονίζει τη βραχυπρόθεσμα αντίστροφη σχέση που υπάρχει, σύμφωνα με εμπειρικές παρατηρήσεις, μεταξύ ανεργίας και πληθωρισμού σε μια οικονομία.)
Οι μισθοί πρέπει να αρχίσουν να αυξάνονται.
Όμως ο Powell ξεκάθαρα παραδέχτηκε πως δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε πληθωριστική πίεση.
Αλλά εάν δεν αυξηθεί ο πληθωρισμός, δεν θα υπάρξει μείωση της ανεργίας, καταλήγει η BofA.

JP Morgan: Προβληματίζει η επιφυλακτικότητα της Fed

Η ομοιότητα της ανακοίνωσης της Fed με τις προηγούμενες αποκαλύπτει συνεχή επιφυλακτικότητα, επισημαίνει η JP Morgan.
Με λίγα λόγια, όλες οι προβλέψεις της ομοσπονδιακής τράπεζας είναι συζητήσιμες.
Αναμφισβήτητα η πρόβλεψη για την απασχόληση αποπνέει μια κάποια αισιοδοξία, όπως και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, ωστόσο ο πρόεδρος Jerome Powell τόνισε ιδιαίτερα το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας.
Η κεντρική τράπεζα πρέπει να καθοδηγήσει βάσει αποτελεσμάτων είτε βάσει προθεσμίας για να διευκολύνει την οικονομία μέσω της ανάκαμψης της, πρόσθεσε η JP Morgan.
Κάτι τέτοιο μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για νέα εργαλεία πολιτικής και πρόσθετες δαπάνες στήριξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης