Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το β΄ τρίμηνο του 2020 πόσο θα υποχωρήσει το ΑΕΠ; - Στις ΗΠΑ από -26% έως -40% - Στην Ελλάδα -16% και στην Γερμανία -12%

Το β΄ τρίμηνο του 2020 πόσο θα υποχωρήσει το ΑΕΠ; - Στις ΗΠΑ από -26% έως -40% - Στην Ελλάδα -16% και στην Γερμανία -12%
Το β΄ τρίμηνο του 2020 αναμένεται να καταγραφεί η μεγαλύτερη πτώση στο ΑΕΠ λόγω προφανώς της ύφεσης που προκάλεσε η απόφαση της καραντίνας από τις κυβερνήσεις
Το β΄ τρίμηνο του 2020 πόσο θα υποχωρήσει το ΑΕΠ στις μεγάλες οικονομίες διεθνώς;
Το β΄ τρίμηνο του 2020 αναμένεται να καταγραφεί η μεγαλύτερη πτώση στο ΑΕΠ λόγω προφανώς της ύφεσης που προκάλεσε η απόφαση της καραντίνας από τις κυβερνήσεις.
Το σοκ είναι ιστορικών διαστάσεων, ωστόσο στο γ΄ και κυρίως στο δ΄ τρίμηνο του 2020 εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάκαμψη αν και ορισμένοι κλάδοι δεν πρόκειται να ανακάμψουν πριν το 2021.
Επίσης η συμπεριφορά του ΑΕΠ στο γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2020 θα κρίνει για τον τύπο της ανάκαμψης το 2021 καθώς η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν είναι ένθερμος υποστηρικτής της ανάκαμψης τύπου V.

Εκτιμήσεις για το β΄ τρίμηνο του 2020 στις ΗΠΑ, από -25,9% έως -40%

Πιθανότατα το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο θα συρρικνωθεί έως -40% με βάση τον σταθμισμένο κίνδυνο.
Το ΑΕΠ αναφέρεται με εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο επιτόκιο (SAAR).
Έτσι, μια πτώση 40% στο β΄ τρίμηνο του 2020 είναι περίπου 9% μείωση από το α΄ τρίμηνο του 2020.
Κατά την Bank of America Merrill Lynch το β΄ τρίμηνο του 2020 η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι 39,8% με βάση την τελευταία αναθεωρημένη εκτίμηση στις 12 Ιουνίου 2020.
Η New York Fed εκτιμάει συρρίκνωση -25,9% για το β΄ τρίμηνο του  2020 και -12,5% για γ΄ τρίμηνο του 2020.
Η Altanta Fed με βάση το μοντέλο που στηρίζεται στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ (εποχικά προσαρμοσμένος ετήσιος ρυθμός) το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα διαμορφωθεί στο -48,5% στις 9 Ιουνίου, από -53,8% στις 4 Ιουνίου.

Η Γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί -12% στο β΄ τρίμηνο του 2020

Η Γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί -12% στο β΄ τρίμηνο του 2020 με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Η Ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί -16% στο β΄ τρίμηνο του 2020

Η ελληνική οικονομία στο β΄ τρίμηνο του 2020 θα συρρικνωθεί -16% στο β΄ τρίμηνο απόρροια της ύφεσης στην οικονομία που προκάλεσε η καραντίνα.
Ακόμη πολλοί κλάδοι της οικονομίας δεν έχουν ανακάμψει.

Γιατί η ανάκαμψη τύπου V δεν έχει μεγάλες πιθανότητες

Ο Jerome Powell ο επικεφαλής της FED οδήγησε σε sell off την Wall Street στις 11 Ιουνίου 2020 αναγνωρίζοντας δημόσια ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη σε σχήμα V.
Ανέφερε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να επιστρέψει η οικονομία στα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοιού.
Επίσης, εξέφρασε ανησυχίες ότι ένα δεύτερο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού θα μπορούσε να επαναφέρει την οικονομία σε καθεστώς καραντίνας.
Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη διόρθωση τις αγορές και βεβαίως θα ήταν αδύνατο να συνεχιστεί ο ανοδικός κύκλος στην οικονομία.
Όχι μόνο η FED δεν βλέπει την ανάκαμψη σε σχήμα V το 2020, αλλά προβλέπει ότι θα είναι ένας πολύ μακρύς και επίπονος δρόμος για να μπορέσει η αμερικανική οικονομία να ανακάμψει και να φθάσει στα επίπεδα προ κορωνοιού.
Αυτό που πιθανότατα θα δούμε από εδώ και πέρα θα είναι πολλαπλές προσπάθειες των χρηματιστηριακών αγορών προκειμένου να ξανακερδίσουν μέρος του εδάφους που χάθηκε εσχάτως.
Εάν το παρελθόν αποτελεί ένδειξη για το τι μπορεί να συναντήσουμε, η πιθανότητα επιστροφής σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών για τον Dow Jones Industrial Average και τον S&P 500 θα συναντηθεί ισχυρή αντίστασης κοντά στα υψηλά όλων των εποχών που επιτεύχθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου 2020.
Το ράλι που ακολούθησε μετά τις 23 Μαρτίου 2020 με τα χαμηλά  στις 18.591.93 στο Dow και στις 2.191.86 στο S&P 500 ήταν στο πλαίσιο μιας αγοράς αρκούδων.
Αυτό το ράλι έκανε πολλούς επενδυτές απρόσεκτους όσον αφορά το μέγεθος και τη διάρκειά του.
Το χρηματιστήριο, συνήθως ένας καλός δείκτης για την οικονομία, ωστόσο απέτυχε να προεξοφλήσει σωστά τα δεδομένα.
Οι οικονομίες εισήλθαν επίσημα σε ύφεση τον Φεβρουάριο 2020, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, και τώρα είναι αμφίβολο ότι θα βγούμε από το φάσμα της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης μέσα στο 2020.
Οι συνέπειες για αυτήν την αργή ανάπτυξη το 2020 εκτείνονται πέρα από την οικονομία.
Υπάρχουν επίσης σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις.
Εάν ο Trump δεν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο του 2020, θα σημειωθεί μεγάλη διόρθωση στην Wall Street.
Ο Πρόεδρος Trump στηρίζεται στο αφήγημα ότι μπορεί να μεγιστοποιήσει την «μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο» και θέλει επίσης να συνδεθεί με την ανάκαμψη του χρηματιστηρίου, μάλιστα ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ως «Προέδρου Χρηματιστηρίου» των ΗΠΑ.
Λοιπόν, φαίνεται ότι η «μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο» δεν είναι πλέον τόσο μεγάλη και ίσως η προσπάθεια για την ανάκαμψη της Wall μπορεί να οδηγήσουν σε τεράστιες απώλειες έως και τις εκλογές στις 4 Νοεμβρίου από επενδυτές που τοποθετήθηκαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές υψηλού κινδύνου, όπως τα πρόβατα οδηγήθηκαν στη σφαγή.
Υπάρχει κίνδυνος οι χρηματιστηριακές αγορές να εξελιχθούν σε μια επικίνδυνη αρένα, καθώς η αγορά μετοχών δεν διόρθωσε και συχνά πολλοί μικροί επενδυτές πιστεύουν ότι βρήκαν την πηγή του κέρδους τις μετοχές.
Μετά τη μεγάλη έκρηξη της τεχνολογικής φούσκας τον Μάρτιο του 2000 (εφεξής το «τεχνολογικό ναυάγιο»), πολλοί επενδυτές υιοθέτησαν την προσέγγιση ότι μια τόσο μεγάλη και ισχυρή αγορά ταύρων δεν θα μπορούσε να ανακοπεί.
Φυσικά, συνέχισαν να αγοράζουν σχεδόν σε κάθε βουτιά της αγοράς.
Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι αντί για τα υψηλότερα υψηλά είναι πιθανό στο μέλλον να δούμε μια σειρά χαμηλότερων υψηλών και υψηλότερων χαμηλών στην αγορά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης