Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΑΕ: To Ισραήλ δεν μπορεί να έχει καμία ομαλή σχέση με τους Άραβες, αν προσαρτήσει γη στη Δυτική Όχθη

ΗΑΕ: To Ισραήλ δεν μπορεί να έχει καμία ομαλή σχέση με τους Άραβες, αν προσαρτήσει γη στη Δυτική Όχθη
Η προσάρτηση θα εξανεμίσει όλες τις ισραηλινές φιλοδοξίες για βελτιωμένη ασφάλεια, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και τα ΗΑΕ, έγραψε αξιωματούχος των Αραβικών Εμιράτων σε εφημερίδα του Ισραήλ
Το Ισραήλ δεν μπορεί να περιμένει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο εάν προσαρτήσει γη στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έγραψε απεσταλμένος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην κορυφαία εφημερίδα του Ισραήλ, σήμερα Παρασκευή 12 Ιουνίου.
Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει την ιδέα ότι η εφαρμογή της κυριαρχίας σε εβραϊκούς οικισμούς και στην κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη θα επιβραδύνει ένα διακριτικό άνοιγμα μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών, ιδίως με τα κράτη του Κόλπου που συμμερίζονται τις ισραηλινές ανησυχίες για το Ιράν.
Όμως, σε μια σπάνια έκκληση προς το ισραηλινό κοινό από έναν Άραβα αξιωματούχο, ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Ουάσινγκτον, Yousef Al Otaiba, δήλωσε ότι η κίνηση θα ήταν αυτό που ονόμασε "παράνομη κατάληψη" γης στην οποία οι Παλαιστίνιοι αναζητούν ένα κράτος.
"Η προσάρτηση -σίγουρα και αμέσως- θα εξανεμίσει όλες τις ισραηλινές φιλοδοξίες για βελτιωμένη ασφάλεια, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και τα ΗΑΕ", έγραψε σε δημοσίευση στην εφημερίδα με τις καλύτερες πωλήσεις του Ισραήλ, τη Yedioth Ahronoth.
Το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τις αραβικές χώρες του Κόλπου, αλλά κοινές ανησυχίες σχετικά με την περιφερειακή επιρροή του Ιράν οδήγησαν σε περιορισμένη "απόψυξη".
Τον Μάιο, η Etihad με έδρα το Αμπού Ντάμπι έκανε την πρώτη γνωστή πτήση από αερομεταφορέα των ΗΑΕ προς το Ισραήλ, μεταφέροντας βοήθεια έναντι του κορονοϊού για τους Παλαιστινίους.
Όλη η πρόοδος που έχετε δει και οι στάσεις που έχουν αλλάξει απέναντι στο Ισραήλ, οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο δεκτοί στο Ισραήλ και λιγότερο εχθρικοί προς το Ισραήλ, όλα αυτά θα μπορούσαν να υπονομευθούν από μια απόφαση για προσάρτηση", δήλωσε ο Al Otaiba σε χωριστή συνέντευξη στο The National, μια εφημερίδα που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι.
 Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μόνες δύο αραβικές χώρες με τις οποίες το Ισραήλ έχει επίσημες σχέσεις.
Ανταποκρινόμενος στο άρθρο του Al Otaiba, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Lior Hayat είπε στο Twitter: "Η ειρήνη είναι μια ευκαιρία για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και παρέχει δυνατότητες για όλους μας.
Η ειρηνευτική πρωτοβουλία των ΗΠΑ (σχέδιο Trump) είναι ένα σημείο εκκίνησης για την υλοποίηση αυτού του οράματος", πρόσθεσε.
Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι η προσάρτηση θα καθιστούσε αδύνατο τον στόχο για κρατική λειτουργία στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, έδαφος που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1967.
Έχουν ζητήσει διεθνείς κυρώσεις κατά του Ισραήλ.
Η παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, καταδίκασε τον Al Otaiba, των ΗΑΕ, για απόπειρα να αναζητήσει κοινό έδαφος με το Ισραήλ.
Όλα τα μέρη που επιδιώκουν εξομάλυνση με τους κατοχικούς (Ισραήλ) πρέπει να σταματήσουν αυτό τη διαδρομή", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Hashem Qassem.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης